Στην Ελλάδα των πολλών και αλλεπάλληλων κρίσεων, οι νεότερες γενιές βρέθηκαν εγκλωβισμένες σε μία σειρά από αδιέξοδα. Οι ασκούμενες πολιτικές της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη από το 2019 μέχρι και σήμερα ήρθαν να βαθύνουν αυτά τα αδιέξοδα και να οδηγήσουν πολλούς είτε στην αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος στο εξωτερικό, είτε στον εγκλωβισμό σε μία συνθήκη όπου το βιοτικό επίπεδο και οι προοπτικές στην εργασία αποδυναμώνονταν διαρκώς.
Οι νέοι και οι νέες στη χώρα μας πλήρωσαν το «μάρμαρο» της χρεοκοπίας κι αυτά τα τέσσερα χρόνια πλήρωσαν την εκδικητική μανία μιας παράταξης κι ενός πολιτικού, του κ. Μητσοτάκη, που δεν έθεσε ποτέ στο επίκεντρο των πολιτικών του τη στήριξη των νέων ανθρώπων. Ο κ. Μητσοτάκης από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας στοχοποίησε τους νέους, θεωρώντας τους στρατηγικό του εχθρό, μία ασύμμετρη, μη ελέγξιμη απειλή απέναντι στις ισοπεδωτικές πολιτικές που προσπάθησε να εφαρμόσει.
Τους έβαλε στο μάτι από πολύ νωρίς, με τις εφόδους της αστυνομίας σε κινηματογράφους για να προσαγάγει μαθητές που έβλεπαν την ταινία «Τζόκερ», με την ωμή βία σε πλατείες και πάρκα με πρόσχημα την πανδημία, με την ψήφιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που πέταξε χιλιάδες μαθητές εκτός δημόσιων πανεπιστημίων, φτιάχνοντας δεξαμενή πελατείας για τα ιδιωτικά κολλέγια, καθώς και με τη στοχοποίηση μιας ολόκληρης κοινωνικής ομάδας ως υπεύθυνης για την εξάπλωση της πανδημίας. Και όλα αυτά τη στιγμή που η κυβέρνησή του είχε πετάξει λευκή πετσέτα στο ζήτημα της οχύρωσης της χώρας απέναντι στον ιό, απεκδυό- μενη κάθε συνταγματικής ευθύνης για τη ζωή και την υγεία των πολιτών.
Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης διαμόρφωσαν ένα μέλλον για τους νεότερους, αλλά και για τους 30αρηδες, με ορίζοντα τον μισθό των 600 ευρώ, την εξάρτηση από το πατρικό και τους γονείς, την απόλυτη αδυναμία να ελέγξουν και να οργανώσουν την ίδια τους τη ζωή, βαθαίνοντας τις ανισότητες, κόβοντας τα φτερά και τα όνειρά τους. Τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όσο και στελέχη της κυβέρνηση χαρακτήρισαν τους νέους «αδιάφορους» και «απολιτίκ», σχεδόν παρίες σε μία κοινωνία που αδυνατεί να πάρει ανάσα και να κοιτάξει μπροστά. Οι νέοι νιώθουν σήμερα μια βαθιά ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον τους, παρότι είναι εκείνοι που «τραβάνε κουπί» για να πάει η Ελλάδα μπροστά. Νιώθουν ανασφάλεια, καθώς είναι τα μεγαλύτερα θύματα της στεγαστικής κρίσης και της εργασιακής ανασφάλειας, με μισθούς πενιχρούς και αδυναμία να «χτίσουν» με αξιοπρέπεια τη ζωή τους.
Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές της πλήρους απαξίωσής τους, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέτει ένα διαφορετικό πλαίσιο. Θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα νέο οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο όπου οι νέοι θα μπορούν να έχουν και πάλι όνειρα και φιλοδοξίες πάνω στο αντικείμενο που τους ενδιαφέρει, είτε το έχουν σπουδάσει, είτε όχι. Θέλουμε να τους στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο, να στηρίξουμε τις νέες, καινοτόμες ιδέες τους στην επιχειρηματικότητα και να προωθήσουμε εγχειρήματα κοινωνικής οικονομίας και συνεταιρισμών, που αποτελούν στοιχεία του κόσ- μου που οραματιζόμαστε. Μαζί με αυτό, ένας από τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής μας είναι η στήριξη της στέγασης των νέων, με τη μείωση της φορολογίας των ιδιοκτητών για κατοικίες που ενοικιάζουν σε νέους, με προϋπόθεση τη μείωση του ενοικίου, αλλά και την επιδότηση ενοικίου για νέους και νέα ζευγάρια μέχρι 40 ετών, ώστε να μπορούν να στήσουν σε πιο σταθερές βάσεις το μέλλον τους.
Οι νέοι, όλοι όσοι σήμερα και αύριο αποτελούν και θα αποτελούν τον πυρήνα των παραγωγικών δυνάμεων, αποτελούν τον πυλώ- να και την πυξίδα μιας κοινωνίας που προσπαθεί να ορθώσει ανάστημα σε μια οπισθοδρομική λαίλαπα που γύρισε τη χώρα δεκαε- τίες πίσω, που τη μαράζωσε και τη μετέτρεψε σε υποχείριο μιας αχόρταγης, κρατικοδίαιτης ελίτ που ήθελε να εξουσιάζει πάνω σε κοινωνικά συντρίμμια με όχημα το ψέμα και τον διχασμό. Αυτές οι αντιλήψεις και πρακτικές θα λάβουν τέλος την 21η Μαΐου, με τη χώρα να αλλάζει σελίδα και να μπαίνει σε ένα νέο μονοπάτι ασφάλειας και προοπτικής, μακριά από το σκοτάδι των τελευταίων τεσσάρων ετών.
*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υποψήφιος βουλευτής Άρτας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ