Αναρωτιέμαι αν υπάρχει τρόπος να αντιδράσεις όταν ακούς τέτοιες ειδήσεις, εκτός και θέλεις να το διασκεδάσεις, οπότε… το ρίχνεις στο φαγητό. Διαβάζω, λοιπόν, ότι η Ελλάδα κατέχει μια θλιβερή πρωτιά, εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στους Παγκόσμιους Πρωταθλητές της Παχυσαρκίας στους νέους κάτω των 20 ετών.
Τα τελευταία είκοσι χρόνια Έλληνες και Ελληνίδες παρουσιάζουν μια αύξηση του βάρους τους κατά 15 και 7 κιλά αντίστοιχα, δηλαδή 2 έως 4 κιλά περισσότερα σε σχέση με τους συνομήλικούς τους στην Αμερική και 3 έως 5 κιλά από τους αντίστοιχους Ευρωπαίους.
Για ποιά Μεσογειακή διατροφή μιλάμε και κολοκύθια στο πάτερο; Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Γιάννης Κουτεντάκης μας δίνει τον ορισμό: «Παχυσαρκία είναι η παθολογικά αυξημένη εναπόθεση λίπους στο ανθρώπινο σώμα και από το 1948 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την έχει εντάξει στον Κατάλογο των Παθήσεων».
Πόσο αντέχει κανείς τον ρατσισμό των κιλών; Αντέχει τη λέξη «φάλαινα» στο πέρασμά του; Το ομώνυμο φιλμ με τον Μπρένταν Φρέιζερ που κέρδισε το φετινό Όσκαρ Α΄ ανδρικού ρόλου – δεν το έχω δει ακόμα – εμφανίζει την ιστορία ενός υπέρβαρου και με πολλά προβλήματα υγείας καθηγητή Αγγλικών, που επιχειρεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την απομακρυσμένη έφηβη κόρη του, γιατί τα άτομα με παχυσαρκία αντιμετωπίζουν τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Είναι απόλυτα σαφές σε όλους ότι για τους παχύσαρκους δεν υπάρχει ποιότητα ζωής, η οποία ενδέχεται να είναι και συντομότερη, αφού εμφανίζουν συχνότερα επιπλοκές υγείας όπως «διαβήτη, καρκίνους στήθους και παχέος εντέρου, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία και καρδιοαγγειακά νοσήματα».
Όλα είναι στο μυαλό. Δεν είναι οι ορμόνες που σε τραβάνε σαν μαγνήτης σε λουκούλλεια γεύματα, που σου προσθέτουν κιλά και που όσο περνούν τα χρόνια συσσωρεύονται, όπως το λίπος της φάλαινας, σε γλουτούς, «ψωμάκια» και κοιλιακή χώρα. Το μυαλό δίνει τις εντολές και για το φαγητό. Πρέπει να μπει στη λογική μανάδων και νέων ότι «ουκ εν τω πολλώ το ευ» και ότι το γρήγορο και πολλές φορές μη ποιοτικό φαγητό, πρέπει να αποτελεί την παρωνυχίδα της διατροφής. Ο νέος όταν είναι ατημέλητος είναι χαριτωμένος, ενώ όταν είναι υπέρβαρος;
Ο καθηγητής κ. Κουτεντάκης είναι σα- φής: «Ο παράγων ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα – άσκηση, απόρροια του τρόπου ζωής των τελευταίων δεκαετιών, εύκολα εξηγεί την έξαρση της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας, ενώ Έλληνες ερευνητές προτείνουν τον σχεδιασμό και εφαρμογή προγραμμάτων παρέμβασης σε σχολεία (περπάτημα στο σχολείο, ποδήλατο, αθλοπαιδιές), για την προώθηση της υγιεινής διατροφής και την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας για τα παιδιά και τις οικογένειές τους». Η αντιμετώπιση του φαινομένου θα πρέπει να αποτελέσει κυβερνητική προτεραιότητα στην εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων παρέμβασης στα σχολεία.
Κι όσοι εθελοτυφλούν και δεν βλέπουν… τα κιλά να έρχονται, μοιάζουν με εκείνους που ενώ είμαστε 10 ημέρες πριν τις εκλογές δεν ξέρουν τι θα ψηφίσουν. Κι εμείς οι μεγαλύτεροι πιεζόμενοι – δήθεν – από τις δυσκολίες της ζωής ψάχνοντας άλλοθι για «τσιπροθεραπεία» και κρασοκατάνυξη – μέχρι να επέμβει ο γιατρός – ας έχουμε όσο μπορούμε την συναίσθηση του μέτρου κι αν θέλουμε να αφήσουμε μικρή κληρονομιά να αποθηκεύσουμε σε θυρίδες λίγη ποσότητα αγάπης να τη μοιραστούν επόμενες γενιές που θα ζουν αγκαλιά με τις μηχανές και θα την έχουν ανάγκη σε στιγμές που μαλακώνουν οι καρδιές …
ΥΓ: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ: Η φάλαινα είναι κητώδες, δηλαδή θαλάσσιο θηλαστικό με διάρκεια ζωής έως 100 έτη, μήκους 6 έως 8 μέτρα και ταχύτητα πλεύσης έως 56 χιλιόμετρα την ώρα. Φυσητήρας είναι ο αέρας που έχει στα πνευμόνια όταν αναδύεται στην επιφάνεια και το νερό που πετάγεται μπορεί να φτάσει τα 16 μέτρα. Ψαρεύεται κυρίως στη Νορβηγία, την Ισλανδία και την Ιαπωνία. Η φάλαινα Όρκα είναι γνωστή και ως φάλαινα δολοφόνος. Είναι κορυφαίος θηρευτής και τρέφεται ακόμα και με μεγάλους καρχαρίες.