Χαμηλότερα από οποιοδήποτε όριο ασφαλείας λειτούργησε το Νοσοκομείο Άρτας το περασμένο Σάββατο, καθώς το Ακτινολογικό του Τμήμα παρέμεινε κλειστό.
Ρεπορτάζ: Βίκυ Καινούργιου
Τουτέστιν μια τριτοβάθμια υγειονομική μονάδα που εφημερεύει στο νομό καλύπτοντας ανάγκες και της ευρύτερης περιοχής, λειτούργησε χωρίς ακτινολόγο γιατρό μια και το διαθέσιμο προσωπικό έχει μήνες τώρα περιοριστεί αριθμητικά σε μόλις τρεις γιατρούς, εκ των οποίων ο ένας – και διευθυντής της Μονάδας – έλαβε άδεια ανατροφής τέκνου. Το αποτέλεσμα ήταν να μην μπορούν να καλυφθούν οι εφημερίες του Τμήματος από τις δύο ακτινολόγους για όλο τον μήνα Απρίλιο, κάτι που σύμφωνα με το πρόγραμμα εφημεριών του Μαΐου θα επαναληφθεί αν δεν υπάρξει άμεσα λύση.
Ο «Τ» το Σάββατο δέχθηκε αρκετά τηλεφωνήματα από πολλές και διαφορετικές κατευθύνσεις για το γεγονός ότι έμεινε ακάλυπτο το νοσηλευτικό ίδρυμα σε έναν τόσο νευραλγικό τομέα. Η αγωνία των γιατρών όλων των κλινικών, όπως βέβαια και των πολιτών του νομού, χτύπησε «κόκκινο».
Ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος Γεώργιος Σιντελές με τον οποίο επικοινώνησε η εφημερίδα μας το βράδυ του Σαββάτου, δήλωσε ότι «αν υπάρξει ανάγκη επείγουσας ακτινολογικής ή αξονικής εξέτασης το περιστατικό θα οδηγηθεί άμεσα σε εξωτερικό ακτινοδιαγνωστικό κέντρο. Έχουμε κάνει σχετική συμφωνία και θα υπάρξει κάλυψη των επειγόντων». Ο ίδιος πρόσθεσε πως αυτό συνέβη μόνο για μια ημέρα, καθότι γιατρός από τα Ιωάννινα που επρόκειτο να καλύψει την εφημερία νόσησε και αδυνατούσε να έρθει. «Είναι ένα τυχαίο γεγονός που μπορεί να συμβεί σ’ οποιονδήποτε» υπογράμμισε ο κ. Σιντελές.
Ωστόσο, τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός της λειτουργίας του Τμήματος μήνες τώρα (από 4 Ιανουαρίου) με μόνο τρεις από τους πέντε γιατρούς που απαιτούνται ως ελάχιστο αριθμητικό όριο. Ούτε το γεγονός ότι από 6 Απριλίου παρέμεινε με μόνο δύο ακτινολόγους με αποτέλεσμα οι εφημερίες του μήνα να καλύπτονται με εντέλλεσθε της 6ης ΥΠΕ (Υγειονομικής Περιφέρειας) προς γιατρούς άλλων Νοσοκομείων.
Από το ρεπορτάζ του «Τ» προέκυψε ότι για τον Απρίλιο οι εφημερίες καλύφθηκαν για 22 ημέρες από τις δύο ακτινολόγους του μόνιμου προσωπικού (11 ημέρες η καθεμιά) που επίσης έλαβαν εντέλλεσθε να κάνουν τις εφημερίες πριν το Πάσχα για να καλυφθούν οι ανάγκες που αυξάνονται ούτως ή άλλως εκείνες τις ημέρες λόγω και των επισκεπτών.
Ακολούθως, δόθηκε εντέλλεσθε στον ακτινολόγο του Κέντρου Υγείας Άρτας που εφημέρευσε στο Ακτινολογικό του Νοσοκομείου για άλλες τέσσερις ημέρες και κατόπιν με εντέλλεσθε κάλυψαν δύο γιατροί από το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα». Με τον τρόπο αυτό καλύφθηκαν οι ανάγκες για τον Απρίλιο έως τη στιγμή που το κενό του Σαββάτου 29 του μήνα έμεινε… κενό!
Την ίδια στιγμή, όμως, με περισσότερα κενά ως προς την κάλυψη εφημεριών εμφανίζεται το πρόγραμμα του Μαΐου. Οι δύο μόνιμες γιατροί θα καλύψουν – σύμφωνα με το πρόγραμμα και τις αντοχές τους – 16 ημέρες του μήνα και όπως ορίζει ο νόμος αυτή τη φορά όχι συνεχόμενα. Ως εκ τούτου ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος κ. Σιντελές απαντώντας σε ερώτηση του «Τ» για το εν λόγω επαναλαμβανόμενο πρόβλημα, είπε: «Έως 3 και 4 του μήνα το Νοσοκομείο είναι καλυμμένο. Μέχρι τότε θα υπάρξει μέριμνα να έρθει κάποιος γιατρός για εφημέρευση».
Η… μέριμνα, βέβαια, δεν μπορεί παρά να αφορά σε νέα εντέλλεσθε προς γιατρούς άλλων Νοσοκομείων, καθότι το ιατρικό προσωπικό σ’ αυτό της Άρτας θα παραμένει «αποδεκατισμένο», δηλαδή μόνο με τρεις ακτινολόγους και σήμερα με μόλις δύο ενεργούς. Σε κάθε περίπτωση πάντως απαιτείται άμεση και οριστική λύση σ’ ένα πρόβλημα που το ταλανίζει τουλάχιστον κατά τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, το οποίο ο «Τ» έχει αναδείξει με προηγούμενα ρεπορτάζ επισημαίνοντας την επικίνδυνη συρρίκνωση του προσωπικού του Ακτινολογικού Τμήματος, ιατρικού και τεχνικού.
Τόσο το υπουργείο Υγείας όσο η 6η ΥΠΕ και η τοπική διοίκηση, έχουν την ευθύνη να επαναφέρουν το Τμήμα – και ως εκ τούτου το Νοσοκομείο – σε ασφαλή λειτουργία. Διότι μπορεί να υπήρξε, όπως τονίστηκε, συμφωνία κάλυψης επειγόντων από ιδιωτικά κέντρα, όμως σε μια περίπτωση ατυχήματος, εγκεφαλικού κλπ, ο χρόνος είναι πολύτιμος και δεν χρωστά τίποτε οποιοσδήποτε πολίτης βρεθεί σ’ αυτή την ανάγκη να τεθεί η δική του ζωή σε κίνδυνο.
Θυμίζουμε ότι έχουν συμβεί σοβαρά τροχαία και άλλα ατυχήματα στο νομό μας και χάρη στην λειτουργία του νοσοκομείου Άρτας και την ανταπόκριση των γιατρών του έχουν σωθεί άνθρωποι. Οπότε είχαν απόλυτο δίκιο όσοι επικοινώνησαν με την εφημερίδα μας, τονίζοντας ότι «αυτή η κατάσταση ξεπερνά κάθε προηγούμενο» ή εκείνοι που έχουν δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη και μιλούσαν για «την χειρότερη νύχτα της ζωής τους στο ενδεχόμενο να σημειωθεί κάτι σοβαρό και επείγον είτε ανάμεσα στους νοσηλευόμενους ασθενείς είτε στην ευρύτερη περιοχή».