Φυσικά σε κάθε πόλεμο δεν λείπει ποτέ και η κατασκοπία. Απ’ όλες τις πλευρές. Στο βιβλίο μου για την Φιλιππιάδα έχω κάνει αναφορά για τη κατασκοπία μεταξύ Άρτας και Φιλιππιάδας και εδώ ήταν σε μικρό βαθμό.
Μέτωπο Θεσσαλίας 1897. Η σύλληψη ενός Τούρκου κατασκόπου στον Τύρναβο είχε ως αποτέλεσμα να μάθει η Ελληνική κατασκοπία πως οι Τούρκοι δέχονται πληροφορίες από την Λάρισα όπου ήταν το Ελληνικό αρχηγείο στρατού. Κάτι που αναστάτωσε την υπηρεσία αλλά όχι το αρχηγείο.
Λάρισα. Εδώ είχαν εγκατασταθεί ένα σωρό πολεμικοί ανταποκριτές. Μεταξύ αυτών και ένας Ρώσος που συνοδεύονταν από τον Βούλγαρο Ιβάν και έναν Έλληνα φουστανελά. Την επόμενη της σύλληψης του Τούρκου πράκτορα στον Τύρναβο μια διμοιρία εμφανίζεται στο κατάλυμα του Ρώσου πολεμικού ανταποκριτή και συλλαμβάνει αυτόν και τους βοηθούς του σαν κατασκόπους των Οθωμανών. Βαριά κατηγορία.
Από δω έφευγαν πληροφορίες προς τον Οθωμανικό στρατό. Και ενώ τα χαρτιά όλων φαίνονταν να ήταν εντάξει, δεν ήταν όμως. Ο Έλληνας δεν ήταν Έλληνας αλλά Αρμένης και ήταν διπλός πράκτορας. Ο Ρώσος πολεμικός ανταποκριτής ήταν Τούρκος και ο Ιβάν ο Βούλγαρος ήταν ο Αλβανός Οσμάν Λεκ….
Ο Αρμένης ήταν άνθρωπος της Ελληνικής κατασκοπίας που είχε εισχωρήσει στην Οθωμανική κατασκοπία και τους κατέδωσε. Αρχικός σκοπός ήταν να περιμένει ακόμα, αλλά με την σύλληψη του Τούρκου στον Τύρναβο φοβήθηκε μην του κάνουν καμία στραβή και φύγουν και ειδοποίησε την Ελληνική υπηρεσία. Ο Αρμένης, πιστεύω, συνέχισε το έργο του, αλλά οι άλλοι δυο εξαφανίστηκαν. Δεν ξαναγίνεται λόγος γι’ αυτούς.
Από την μελέτη μου: «Ο πόλεμος του 1897 στην Ήπειρο, Θεσσαλία και Φθιώτιδα μέσα από χαρακτικά, Φωτογραφίες και χάρτες, ψηφιακή έκδοση Γ’».