Εχετε μπερδευτεί με τον βαρύγδουπο τίτλο; Σας φαίνεται έξω από τα σημερινά δεδομένα; Δεν θα έχετε και τόσο άδικο!
Μπορεί να τον επέλεξα για εντυπωσιασμό, όμως απεικονίζει την ιλιγγιώδη ταχύτητα με την οποία τρέχει σήμερα η τεχνολογική εξέλιξη. Από αυτά που διαβάζω θα προσπαθήσω να μεταφέρω μαζί με τις ανησυχίες μου, αυτά που καταλαβαίνω. Αλλάζει ραγδαία ο κόσμος μας.
Μέσα από την πανδημία – λες κι έγινε επίτηδες – αναδύθηκε ένας καινούργιος κόσμος, αυτός της τεχνολογίας με την υπέρμετρη γιγάντωση. Λένε ότι είναι προ των πυλών το τσιπάκι κάτω από το δέρμα στα χεράκια των παιδιών, που με αυτό θα κάνουν όλες τις συναλλαγές τους. Τζίτ, τζίτ, τζιτ στο Δημόσιο, στις Τράπεζες, στην υγεία, στο φαγητό, στην διασκέδαση, στα πάντα.
Κάποιος θα πει δεν μας φτάνουν τα κιλά «που κολλήσανε σαν μαγνήτης πάνω μας» από την αλόγιστη Πασχαλινή κρεατοφαγία, δεν μας φτάνει που ήρθε Μάιος και κάνει κρύο και βρέχει ακόμα, δεν μας φτάνει η έννοια και ανησυχία για τις χρεώσεις οργανισμών Κοινής Ωφέλειας που έρχονται μαζί με την ημερομηνία των εκλογών, θα μας βραχυκυκλώσεις τώρα με ένα κείμενο τεχνολογικής φύσης που είναι έξω από τις καθημερινές μας συνήθειες;
Κι όμως τις τελευταίες ημέρες έκανε μεγάλη εντύπωση παγκοσμίως η δήλωση του Σούνταρ Πιτσάι, CEO (διευθύνων σύμβουλος) της Google που είπε ότι «η τεχνητή νοημοσύνη θέλει έλεγχο όπως τα πυρηνικά όπλα. Δεν κοιμάμαι τα βράδια. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να βρουν παγκόσμια ρυθμιστικά πλαίσια για την τεχνητή νοημοσύνη, παρόμοια με αυτά για τα πυρηνικά όπλα». Επίσης, ο Πιτσάι παραδέχτηκε ότι η κοινωνία δεν φαίνεται να είναι έτοιμη για τις ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη. «Σε κοινωνική κλίμακα μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά». Κι όταν οι ειδικοί μιλάνε για τεχνητή νοημοσύνη εννοούν ότι θα μπορούσε για παράδειγμα να δημιουργηθεί εύκολα ένα βίντεο που να λέει κάποιος κάτι, που ποτέ δεν είπε και να είναι αληθοφανές.
Εικονική πραγματικότητα είναι η φωτογραφία του Πάπα με λευκό αδιάβροχο μακρύ μπουφάν στο διαδίκτυο, καθώς και η εικόνα από την υποτιθέμενη σύλληψη του Τραμπ, ενώ η πολύ εκφραστική εικόνα μάνας και κόρης που βραβεύτηκε στη Γερμανία δεν ήταν πραγματική φωτογραφία, αλλά δημιούργημα τεχνητής νοημοσύνης. Το παραδέχτηκε ο ίδιος ο φωτογράφος και αρνήθηκε να πάρει το βραβείο. Όπως δήλωσε ήταν ένα τεστ για τον θεσμό με σκοπό να προκαλέσει συζήτηση για το μέλλον της φωτογραφίας.
Είναι ολοένα και πιο συχνή η εμφάνιση εικόνων στο διαδίκτυο, που ενώ είναι προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης, χαρακτηρίζονται, ωστό- σο, από υψηλό βαθμό αληθοφάνειας. Η αντικατάσταση του προσώπου με αυτό ενός άλλου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διασπο- ρά ψευδών ειδήσεων. Επομένως, η τεχνητή νοημοσύνη πέρα από το θετικό της εξέλιξης, μπορεί να παίξει εξαιρετικά αρνητικό ρόλο στην καθημερινότητά μας.
Ο καθηγητής Στ. Καπερώνης του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου είπε ότι «η χρήση τέτοιων προγραμμάτων ενδέχεται να οδηγήσει στην συλλογή και την κατάχρηση προσωπικών δεδομένων και επιπρόσθετα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία επικίνδυνου περιεχομένου, όπως πορνογραφικό υλικό με πρόσωπα που δεν έχουν δώσει την συγκατάθεσή τους». Δεν υπάρχουν άλυτα προβλήματα πλέον, δίνεις τα δεδομένα στον υπολο- γιστή και σου έρχεται η λύση, άρα το κοινό ανθρώπινο μυαλό «πάει περίπατο».
Σε μια ραδιοφωνική εκπομπή άκουσα τον παγκοσμίου φήμης Έλληνα φυσικό Δημήτρη Νανόπουλο να λέει ότι αλλάζει ακόμα και η φυσιογνωμία των ανθρώπων. Για παράδειγμα οι Λάπωνες που κατοικούν στον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό, στα βόρεια Νορβηγίας, Σουηδίας και Φιλανδίας, παλιότερα είχαν πολύ μικρά ρουθούνια για να εισέρχεται λιγότερος παγωμένος αέρας στα πνευμόνια τους. Τώρα με την τεχνολογική εξέλιξη μπορούν να ζήσουν και άλλοι άνθρωποι σε πολικές συνθήκες – 70 βαθμών και σιγά – σιγά τα ρουθούνια των Λαπώνων που αποτελούν πλέον το 5% των κατοικούντων στην περιοχή, βελτιώθηκαν στην ιδιαιτερότητά τους.
Πάντοτε η θέσπιση κανόνων καθυστερεί και μάλιστα σε ότι αφορά την ανθρωπότητα – βλέπε κλιματική αλλαγή – κι ώσπου να οριστούν τα ηθικά και νομικά όρια της τεχνητής νοημοσύνης απαιτείται μεγάλη προσοχή στο σερφάρισμα στο διαδίκτυο σε άγνωστα sites και σε εξωπραγματικές δελεαστικές αποδόσεις και προσφορές. Είναι επιβεβλημένο «τα φρένα» να βρεθούν σύντομα.
Τι μας αράδιασες τώρα; Εδώ «καίγεται το πελεκούδι» από την «υπόθεση βιασμού και κακοποιητικής συμπεριφοράς», που μας έρχεται από τις Βρυξέλλες και που πάει να επισκιάσει κάθε μνήμη, ακόμα και άφατα πονεμένη κι εσύ ασχολείσαι με αλγορίθμους; Αυτή είναι μια άλλη ιστορία ανθρώπινων σχέσεων που βάζοντας τα πραγματικά δεδομένα στην τεχνητή νοημοσύνη, θα μας έδινε την σωστή της διάσταση.
Ένα απόφθεγμα του Γκάντι λέει ότι «κανείς δεν μπορεί να με πληγώσει χωρίς την συγκατάθεσή μου και ο μόνος τύραννος που δέχομαι είναι η σκληρή φωνή μέσα μου». Πικρή διαπίστωση είναι ότι όσο περνάει ο καιρός τόσο χάνεται η αγάπη… κι ας αναλογιζόμαστε σε κάθε βήμα μας ότι «… δεύτερη ζωή δεν έχει».
ΥΓ: Βικιπαίδεια: Ως αλγόριθμος ορίζεται μια πεπερασμένη σειρά ενεργειών, αυστηρά καθορισμένων και εκτελέσιμων σε πεπερασμένο χρόνο, που στοχεύουν στην επίλυση ενός προβλήματος. Είναι η κατάτμηση μιας σύνθετης εργασίας σε διακριτά βήματα, που εκτελούνται διαδοχικά για την επίλυση προβλή- ματος. Τα βήματα δημιουργίας αλγόριθμου είναι: 1) Διατύπωση του προβλήματος. 2) Κατανόηση του προβλήματος. 3) Λύση του προβλήματος. 4) Διατύπωση αλγορίθμου. 5) Έλεγχος της λύσης.