Αμφιβολίες το μυαλό μου βασανίζουνε πολλές, Αμφιβολίες τρελές.
Σήμερα, μάλλον ήμουν αφηρημένος. Εκεί που περπατούσα σκόνταψα στη λέξη ανασκόπηση. Ναι, μη γελάς. Όπως τ’ ακούς. Είχε περάσει περίπου μισή ώρα με ψιλόβροχο, και περπατούσα στον πεζό- δρομο, όταν τελείως απρόσεκτα πάτησα μία βρεγμένη εφημερίδα. Κι εκεί που είχα μείνει με το ένα πόδι στον αέρα, προσπαθώντας να κρατήσω την ισορροπία μου με την ομπρέλα, διαβάζω στην μισολιωμένη εφημερίδα την λέξη «ανασκόπηση». Για την ακρίβεια «κυβερνητική ανασκόπηση».
Αφού κοίταξα αριστερά – δεξιά, σχεδόν απαθής, μήπως κάποιος απαθανάτισε την παρ’ ολίγο… ζεμπεκιά μου, συνέχισα την πορεία μου, αλλά το κακό είχε ήδη γίνει. Η λέξη ανασκόπηση είχε καρφωθεί στο μυαλό μου, όπως καμιά φορά μάς καρφώνεται ένα τραγούδι και το σιγοψιθυρίζουμε όλη μέρα.
Μόλις επέστρεψα σπίτι μου, έψαξα λίγο και βρήκα ότι ανασκόπηση είναι «η σύντομη επανεξέταση και παρουσίαση των σημαντικότερων στοιχείων ενός συνόλου, κυρίως γεγονό- των του παρελθόντος». Είπα, λοιπόν, να ρίξω κι εγώ μία ματιά στην κυβερνητική ανασκόπηση.
Πρώτα – πρώτα ψηφίστηκε νόμος όπου ο πρωθυπουργός ανέλαβε πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ και διόρισε διευθυντή της έναν άνθρωπο χωρίς πτυχίο και χωρίς τα απαραίτητα τυπικά προσόντα. Στη συνέχεια όταν κατάλαβαν και άλλοι τι έγινε, άλλαξε το νόμο κατόπιν εορτής. Αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες.
Μετά ψηφίστηκε τροπολογία που προσέφερε ασυλία σε τραπεζικά στελέχη και διοικήσεις για τα «θαλασσοδάνεια». Μετά άρχισε ο κορωνοϊός και κλειστήκαμε όλοι μέσα. Όταν φτάσαμε περίπου τους 36.000 θανάτους, μάθαμε ότι οι μισοί επήλθαν εκτός ΜΕΘ. Κι ας συμβούλευε το αντίθετο η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα, την οποία και καλά δεν γνώριζε ο πρωθυπουργός, κι ας του την είχαν στείλει συστημένη. Όσο διαρκούσε η πανδημία, μάθαμε επίσης ότι μειώθηκε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κατά 4.672 άτομα, από το 2019 έως το 2022.
Κάπου εκεί μάθαμε, επίσης, ότι το δημόσιο χρέος μας ξεπέρασε τα 400 δις ευρώ. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε μνημόνιο, αφού είμαστε ήδη δεμένοι στο παλιό. Και ταυτόχρονα το χρέος της ΝΔ ξεπέρασε κι αυτό τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά για τη ΝΔ δεν χρειάζεται μνημόνιο.
Μετά αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε ότι κάθε τετράμηνο αυξάνεται ο λογαριασμός ρεύματος. Ευτυχώς η κυβερνησάρα μας, σκέφτηκε και μείωσε τους λογαριασμούς με επιδότηση σε κάθε λογαριασμό. Μόνο που ξέχασε να μας πει ότι και η επιδότηση ήταν από δικά μας λεφτά.
Λίγο μετά τις πρώτες αυξήσεις στο ρεύμα, άρχισαν να αυξάνουν οι τιμές και στα καύσιμα. Στην αρχή μάς είπαν ότι έφταιγε η Ρωσία και η Ουκρανία. Αλλά μετά είδαμε ότι η τιμή των καυσίμων στην Ελλάδα συνέχισε να ανεβαίνει ακόμα και όταν η τιμή του βαρελιού πετρελαίου μειωνόταν παγκοσμίως. Και σαν να μην έφτανε το ρεύμα και τα καύσιμα, άρχισαν να ακριβαίνουν όλα. Ακόμα και το ψωμάκι.
Τι να πρωτοθυμηθούμε! Την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού τρεις φορές, που την σταμάτησε το ΣτΕ; Την ιδιωτικοποίηση του Ογκολογικού Παίδων; Το Προεδρικό Διάταγμα για τα πτυχία των καλλιτεχνών; Το φιάσκο με την τηλεκπαίδευση;
Την εξίσωση επαγγελματικών δικαιωμάτων των ιδιωτικών κολλεγίων με τα δημόσια ΑΕΙ; Το ότι δεν έδωσαν επαγγελματικά δικαιώματα σε Γεωπονικές Σχολές, όπως της Άρτας; Την σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας και στη συνέχεια την κατάργησή της; Την τεράστια αύξηση των μετακλητών υπαλλήλων; Τις απευθείας αναθέσεις πάνω από 10 δις ευρώ;Τους διορισμούς όλων των αποτυχημένων κομματικών στελεχών; Τους Μαραβέγια, Πάτση, Χειμάρα, Παπαθανάση και λοιπά golden boys; Την λίστα Πέτσα; Τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν πάνω από 1,3 εκατομμύρια στρέμματα; Το κλείσιμο της Αττικής οδού με μισή μέρα χιόνι; Τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζηδάκη; Τον νόμο Βορίδη για την αυτοδιοίκηση, που θύμισε χούντα μετά από καιρό; Το έγκλημα των Τεμπών;
Κι αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι πως από τη μια μεριά, όλοι μας, όταν ψάχνουμε κάποιο μάστορα για να φτιάξει κάτι, ρωτάμε όλους τους γνωστούς μας. Κι αν μας πει κάποιος ότι ο τάδε μάστορας έχει κάνει βρε παιδί μου τα λάθη του, αλλά τώρα έμαθε και θα τα κάνει καλά, δεν τον πλησιάζουμε καν. Αλλά μια κυβέρνηση που έκανε τα παραπάνω, ένας στους τρεις Έλληνες λένε ότι θα την ξαναψηφίσουν. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω αν έχουν μέσα τους Αμφιβολίες πολλές, Αμφιβολίες τρελές. Το σίγουρο πάντως είναι, όπως λέει ένας φίλος, ότι αυτό που κάναμε δεν μοιάζει με ανασκόπηση. Περισσότερο μοιάζει με κολονοσκόπηση.
Ένοχος, υπεράνω πάσης Αμφιβολίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ