Καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία και εξακολουθούν να επικρατούν συνθήκες υγρασίας, κορυφώνεται η αγωνία των εσπεριδοκαλλιεργητών του νομού για την εξάπλωση του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη.
Ρεπορτάζ: Βίκυ Καινούργιου

Με τον ίδιο ρυθμό αυξανόμενη είναι και η έκφραση ανησυχίας παραγωγών προς την εφημερίδα μας για το τί μέλλει γενέσθαι με το θέμα αυτό, αφού πρόκειται για οργανισμό καραντίνας που δεν αντιμετωπίζεται με χημικά σκευάσματα. Παράλληλα είναι πλέον γνωστό πως η εμπορική αξία των παραγόμενων προϊόντων σε προσβεβλημένες καλλιέργειες είναι μηδενική.
Εδώ και ένα χρόνο το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ) της χώρας μας υλοποιεί πρόγραμμα έρευνας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να βρεθούν τα παρασιτοειδή που θα δώσουν την δυνατότητα λύσης του προβλήματος με βιολογική καταπολέμηση.

Δημ. Παπαχρήστου
Σύμφωνα με τον ερευνητή Δημήτριο Παπαχρήστου (Εργαστήριο Γεωργικής Εντομολογίας του ΜΦΙ), η αξιοποίηση ωφέλιμων παρασι- τοειδών που έγινε με δύο αποστολές στη Χα- βάη δεν έφερε ουσιαστικό αποτέλεσμα ώσ- τε να δοθεί οριστική λύση. Οι διαδικασίες προκειμένου να οργανωθεί μια αποστολή προς αναζήτηση παρασιτοειδών ενός είδους ώστε να το καταπολεμήσουν είναι αρκετά χρονοβόρα και απαιτεί την συνεργασία με Εργαστήρια στις χώρες αποστολής, γιατί ο πρώτος έλεγχος γίνεται σε συνθήκες καραντίνας στο εξωτερικό και εν συνεχεία στα Εργαστήρια του ΜΦΙ. Ως εκ τούτου, αυτή τη στιγμή έχοντας ανταποκριθεί στο αίτημα συνεργασίας τρία Εργαστήρια στο Βιετνάμ προετοιμάζουν σχετική αποστολή εκεί, ενώ παράλληλα με αντίστοιχη θετική ανταπόκριση σχεδιάζονται ακόμα αποστολές σε Γκουάμ (νησάκι στον Ειρηνικό), στην Ουγκάντα (όπου συλλέγονται δείγματα) και στα νησιά Ρεϋνιον (στον Ινδικό Ωκεανό). Παράλληλα, επικοινωνία για να βρεθεί τρόπος οργάνωσης αποστολών υπάρχει με Ιαπωνία και Κίνα. Ωστόσο, η επικοινωνία με το Ιράν έδειξε πως εκεί είναι πολύ σπάνιο το παρασιτοειδές, οπότε απεφάνθησαν ότι είναι δύσκολο να εντοπιστεί, ενώ αδυναμία συνερ- γασίας υπήρξε με τα Εργαστήρια στη Νότια Αφρική που δεν μπόρεσαν να συνεισφέρουν στην έρευνα.

Σε αναζήτηση…
Πρόκειται για έρευνα που στοχεύει στην οριστική λύση του προβλήματος και η οποία απαιτεί χρόνο, καθώς αναζητούνται τα δύο μόνο είδη που μπορούν να την δώσουν. Λόγος γίνεται για τα entarsia smithi και amitus hesperi- dum, που έχουν χρησιμοποιηθεί σε βιολογική καταπολέμηση στις περιοχές αυτές και λύνουν το πρόβλημα, καθώς τρέφονται και αναπτύσσονται σε βάρος του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη. Εάν εντοπιστούν θα αναπτυχθούν πρώ- τα σε συνθήκες καραντίνας στο Μπενάκειο και θα εξαπολυθούν στην Ελλάδα όπου πρωτοεμφανίστηκε το 2016 και έκτοτε προσβάλλει ολοένα μεγαλύτερες έκτασεις.
«Ξεκίνησε από την Κέρκυρα και έχει φτάσει μέχρι την Αθήνα», επισήμανε ο κ. Παπαχρήστου, σημειώνοντας ότι ήδη εντοπίζεται σε Κέρκυρα, Ήπειρο, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Αργολίδα. Αρχικά αναπτύσσεται κοντά στο ασ- τικό περιβάλλον και ακολούθως επεκτείνεται, καθώς η μεταφορά του γίνεται με προσβεβλημένα φυτά, ακόμα και με τα ρούχα ή τα παπούτσια, αλλά και με εργαλεία κλπ.

Εμφάνιση στην Άρτα
Στην Άρτα για πρώτη φορά εμφανίστηκε το 2019 στην περιοχή της Βαλαώρας σε κληματαριά, με την έρευνα σε τοπικό επίπεδο να έχει δείξει πως μάλλον ήρθε με μεταφορά εσπεριδοειδούς (κουμκουάτ). Προσβάλλει, εξάλλου, εκτός από τα εσπεριδοειδή, αμπέλια, ελιές, μηλοειδή, λωτούς, τριανταφυλλιές και άλλα καλλωπιστικά. Έως σήμερα έχει επεκταθεί αρκετά στην αστική περιοχή, δηλαδή εντός της πόλης, ενώ σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ΔΑΟΚ Άρτας (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) Δημήτρη Βαρέλη έχει επεκταθεί περιφερειακά της πόλης και εντοπίζεται σε Βλαχέρνα, Γλυκόριζο, Κωστακιούς και αλλού.
«Είναι ένα σοβαρό ζήτημα που μας προβληματίζει» υπογράμμισε ο κ. Βαρέλης, ενώ παράλληλα η Διεύθυνση με ανακοινώσεις συστή- νει μέτρα περιορισμού προς τους παραγωγούς. Το κλάδεμα, για παράδειγμα, είναι ένα μέτρο ώστε να εξασφαλίζεται αερισμός των δέντρων και φωτεινότητα. Αυτό αποτελεί μια από τις βασικές οδηγίες, όπως και η καύση των προσβεβλημένων κλαδιών.
Ο ερευνητής του Μπενάκειου Δημήτρης Παπαχρήστου που γνωρίζει καλά την περιοχή μας, υπογράμμισε πως «τα πολλά ακαλλιέργητα και εγκαταλελειμμένα κτήματα αποτελούν τρομερές εστίες». Για πρόβλημα και μάλιστα σοβαρά έκανε λόγο και ο φυτωριούχος στην περιοχή Βλαχέρνας Ευστράτιος Βίτσιος, ο οποίος συνδράμει την έρευνα του Μπενακείου, δίνοντας υγιές φυτικό υλικό στο κατάλληλο μέγεθος για τις εργαστηριακές ανάγκες.

Υψηλό το κόστος
Την ίδια στιγμή πολλοί παραγωγοί στο νομό επιμένουν πως μέχρι να βρεθεί η οριστική λύ- ση, δηλαδή τα ωφέλιμα έντομα παρασιτοειδή του ακανθώδη αλευρώδη, θα πρέπει να εξεταστούν άλλες μέθοδοι περιορισμού του εντόμου. Ορισμένα χημικά σκευάσματα που περιο- ρίζουν την εξάπλωση είναι υψηλότατου κόστους.
Όπως μάς μεταφέρθηκε απαιτούν δύο τουλάχιστον επαναλαμβανόμενους κύκλους ψεκασμού το τετράμηνο με κόστος περίπου 300 ευρώ για 5 στρέμματα. «Με την τιμή που έχουν σήμερα τα εσπεριδοειδή πώς να το καλύψει αυτό ο παραγωγός. Πρέπει να γίνει κάποια ενέργεια από το κράτος ή από την Περιφέρεια και τους Δήμους» αναφέρουν. Ταυτόχρονα ιδιωτικές εταιρείες γνωστοποιούν την ύπαρξη άλλων ωφέλιμων εντόμων που χρησιμοποιούνται για βιολογική καταπολέμηση ακα- νθοειδών, όμως δεν έχουν γίνει έρευνες για τον μαύρο ακανθώδη αλευρώδη και ως εκ τούτου δεν πιστοποιείται η αποτελεσματικότητά τους σ’ αυτόν.

Βασίλης Ψαθάς
Ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψα- θάς με τον οποίο επικοινώνησε ο «Τ», επισήμανε πως «πρόκειται για ένα ανησυχητικό φαινόμενο που μας έχει θέσει σε εγρήγορση». Ταυτόχρονα ανέφερε πως εντός των ημερών θα έχει συνάντηση με γεωπόνους από την Βόρεια Ελλάδα προκειμένου να συζητήσει μαζί τους ορισμένες λύσεις περιορισμού της επέκτασης που εφαρμόζονται εκεί.
Ο Βασίλης Ψαθάς πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή η προσοχή πρέπει να είναι στραμμένη και στον περιορισμό εξάπλωσης, καλώντας τους παραγωγούς να εφαρμόζουν τις οδηγίες για καλό κλάδεμα, αερισμό και φροντίδα των κτημάτων με πολύ προσοχή στην διαχείριση κλαδεμάτων και υλικών για να αποφύγουμε γενικευμένη επέκταση».
Εν τω μεταξύ με θέμα «Ο επιζήμιος μαύρος ακανθώδης αλευρώδης. Υφιστάμενη κατάσταση, έρευνα, αντιμετώπιση», επρόκειτο χθες Τρίτη να πραγματοποιηθεί ειδική ημερίδα ενημέρωσης από το Τμήμα Γεωπονίας (Άρτα) Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος στους Κωστακιούς Άρτας. Η ενημέρωση ήταν ανοιχτή προς το κοινό ώστε να λάβουν ενημέρωση όλοι οι παραγωγοί και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και αρχές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ