ΤΡΙΑΝΤΑ σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι πρόκειται να συνδεθούν γύρω από τρεις βασικούς οδικούς άξονες της χώρας, στο πλαίσιο του προγράμματος με τίτλο «Λεωφόροι Πολιτισμού», ύστερα από το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού και το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Ανάμεσα στους χώρους αυτούς συμπεριλαμβάνεται και η Άρτα καθώς με τον άξονα της Ιόνιας Οδού θα συνδεθούν το «Μικρό» Θέατρο Αμβρακίας, το Κάστρο, το Γεφύρι, η Παρηγορήτισσα και άλλα μνημεία. Οι δύο άλλοι οδικοί άξονες ως σημείο αναφοράς έχουν τον αυτοκινητόδρομο του Μορέα και την Ολυμπία Οδό.
«Δημιουργούμε ένα καινοτόμο πρόγραμμα Πολιτιστικών Διαδρομών (κατά τα πρότυπα αυτών που συνδέουν μνημεία στην Ήπειρο) – δηλώνει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη – το οποίο ενδυναμώνει την εμπειρία του ταξιδιώτη στη χώρα μας, καθώς συνδέει σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και ιστορικούς τόπους με τρεις βασικές οδικές αρτηρίες της χώρας μας, τον Μορέα, την Ολυμπία και την Ιόνια Οδό. Στόχος μας είναι η προβολή του πολιτιστικού αποθέματός μας, η ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού και η διασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινοτήτων».

Παράδοση το 2025
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ, υποστηρίζεται από την Διεύθυνση Διαχείρισης του Εθνικού Αρχείου Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και έχει χρόνο ολοκλήρωσης το 2025.
Σύμφωνα με την Λίνα Μενδώνη το πρόγραμμα αναμένεται να εκτυλιχθεί με την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, θα είναι διαθέσιμο δωρεάν για όλους τους χρήστες και με ένα πλήθος υπηρεσιών, οι οποίες με απλό, εύληπτο και ελκυστικό τρόπο προβάλλουν όλες τις πληροφορίες για κάθε Πολιτιστική Διαδρομή και τους συμπεριλαμβανόμενους σ’ αυτή αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία.
«Σημειωτεόν – εξηγεί η υπουργός Πολιτισμού – ότι οι Πολιτιστικές Διαδρομές δεν συνδέουν απλώς τους χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Κατά μήκος τους αναπτύσσονται εξωτερικές οικονομίες που συμβάλλουν στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη».

Σταύρος Μπένος
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» Σταύρος Μπένος, ιδέα του οποίου ήταν οι Πολιτιστικές Διαδρομές στην Ήπειρο, δήλωσε μεταξύ άλλων: «…Μέσα από το πρόγραμμα αυτό και αξιοποιώντας την δυναμική των συνεργειών, οι αυτοκινητόδρομοι γίνονται οι “καταλύτες” για την πρόσβαση, ανάδειξη και διαρκή φροντίδα των μνημείων που τους περιλαμβάνουν.
Τριάντα σημεία σε σύνολο που βρίσκονται σε μια απόσταση 30 λεπτών από τρεις κεντρικούς αυτοκινητόδρομους της χώρας μας, θα αναβαθμιστούν με έργα προσβασιμότητας, αλλά και ψηφιακές υποδομές που θα βελτιστοποιήσουν το έργο του υπουργείου Πολιτισμού για την προβολή και προώθηση των μνημείων της φύσης και του πολιτισμού. Με τον τρόπο αυτό αναβαθμίζεται ο ρόλος των αυτοκινητοδρόμων, ώστε πέρα από τη βασική τους αποστολή, τη μεταφορά ανθρώπων και εμπορευμάτων, να αποτελέσουν συγχρόνως και λεωφόρους πολιτισμού και ιδεών».

Και τα τοπικά προϊόντα
Το πρόγραμμα «Λεωφόροι Φύσης και Πολιτισμού» προβλέπει τη δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας και εφαρμογής για κινητές συσκευές (τηλέφωνα και tablet), στην οποία θα προβάλλονται, εκτός των μνημείων και των σημείων της διαδρομής, τα τοπικά προϊόντα των συγκεκριμένων περιοχών.
Η πλατφόρμα θα λειτουργεί ως ένα ελεύθερο – κοινό αποθετήριο πληροφοριών σχετικά με την τοπική αγροδιατροφή, ενώ τόσο οι παραγωγοί όσοι και οι χρήστες θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση.
Με το πρόγραμμα προβλέπεται, εξάλλου, η αναβάθμιση των οδικών συνδέσεων των επιμέρους χώρων με τους κεντρικούς οδικούς άξονες Μορέας, Ολυμπία Οδός, Ιονία Οδός που θα υλοποιηθεί από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Πρόκειται δε να αναπτυχθεί με την δημιουργία πλατφόρμας ψηφιακών εφαρμογών που ως σκοπό έχει την αναβάθμιση της παρουσίασης, προβολής αλλά και της φυσικής και ψηφιακής προσβασιμότητας των χώρων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.

Ποιοί άλλοι χώροι στην Ιόνια οδό
Εκτός από την Άρτα με την οποία θα υπάρξει σύνδεση με το «Μικρό» Θέατρο, το Κάστρο, το Γεφύρι, την Παρηγορήτισσα και άλλα μνημεία, με την Ιόνια Οδό περιλαμβάνονται συνδέσεις και με τα εξής: Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου (Τουρλίδα). Αρχαίο Θέατρο και αρχαιολογικός χώρος Πλευρώνας. Αρχαίο Θέατρο και αρχαιολογικός χώ- ρος Οινιάδων. Ναύπακτος (λιμένας, Κάστρο). Αρχαιολογικός χώρος και Αρχαίο Θέατρο Νικόπολης. Αρχαιολογικός χώρος και Αρχαίο Θέατρο Κασσώπης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ