ΣΤΗΝ παροχή δωρεάν συμβουλών στους γεωργούς και κτηνοτρόφους, αποσκοπεί το πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), ενώ παράλληλα δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας για γεωπόνους, δασολόγους, οικονομολόγους και περιβαλλοντολόγους.
Από τον υφυπουργό του εν λόγω υπουργείου Γιώργο Στύλιο, η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται ως «ένα καλό νέο για την Άρτα και την Ήπειρο». Ταυτόχρονα κάνει λόγο για την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων του προγράμματος υπό τον τίτλο «Γεωργικοί Σύμβουλοι».
Σύμφωνα με τον ίδιο «στην Περιφέρεια Ηπείρου ορίστηκαν τέσσερις φορείς, οι οποίοι θα λάβουν 2.351.000 ευρώ για να παράσχουν τις υπηρεσίες τους στους παραγωγούς. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ΥΠΑΑΤ με πόρους από το ΠΑΑ (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης) και εφαρμόζεται για πρώτη φορά».
«Μέσω αυτού του προγράμματος – προσθέτει ο Γ. Στύλιος – οι παραγωγοί έχουν πρόσβαση με δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη κατά την διαχείριση της εκμετάλλευσής τους. Η συγκεκριμένη δράση έχει ως στόχο την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής παραγωγής. Γι’ αυτό παρέχονται από πιστοποιημένους από τον ΕΛΓΑ-ΔΗΜΗΤΡΑ φορείς και εξειδικευμένους γεωργικούς συμβούλους. Με αυτή την επιλογή δημιουργούνται επιπλέον θέσεις εργασίας για επιστήμονες, όπως γεωπόνοι, δασολόγοι, οικονομολόγοι και περιβαλλοντολόγοι που απασχολούνται ως γεωργικοί σύμβουλοι».
Επιλέξιμες συμβουλές
Εν τω μεταξύ έξι είναι οι δράσεις που περιλαμβάνονται στο «πακέτο» συμβουλών, οι οποίες αναφέρονται στα εξής: Στις απαιτήσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης για εφαρμογή προτύπων για ορθές γεωργικές και περιβαλλοντικές συνθήκες και για γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον, καθώς και για την διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Στην εκπλήρωση των απαιτήσεων της οδηγίας – πλαίσιο για τα νερά. Στην εκπλήρωση των απαιτήσεων για την συμμόρφωση με τις γενικές αρχές της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας. Στις δράσεις που μετριάζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Στην ορθή εφαρμογή για «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» και «Βιολογική Γεωργία». Στην βελτίωση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητάς των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας του γεωργικού προϊόντος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ