Μετά την απελευθέρωση της Φιλιππιάδας τον Οκτώβριο του 1912, το στρατηγείο που τώρα είχε στόχο την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, το μετέφερε από την Άρτα στην Φιλιππιάδα. Από δω συνεχίζονταν οι επιχειρήσεις. Έχουμε κάνει κάποιες φορές λόγο για τα στρατιωτικά νοσοκομεία που σχηματίστηκαν. Παράλληλα, όμως, με αυτά σχηματίστηκαν και Στρατιωτικά Κτηνιατρεία, τα οποία συνοδεύονταν και από πεταλωτές.
Το πρώτο κτηνιατρείο που συστήθηκε για την βοήθεια των επιχειρήσεων ήταν στο Χωριό Μο(υ)λιανά. Στις 17 Νοεμβρίου 1912 ο επικτηνίατρος Αποστολόπουλος διατάζει την ίδρυση τριών κτηνιατρείων.
1. Καταργεί το κτηνιατρείο στο χωριό Μουλιανά και το μεταφέρει στο Χάνι του Καρβασαρά (σημείωση Νέος Γοργόμυλος) υπό την διεύθυνση του Βαφιόπουλου και πεταλαωτών. Προτέρημα εδώ ήταν πως υπήρχαν και δύο πολίτες πεταλωτές (ένας Μολιανίτης και ένας Γκολιαδίτης) που εργάζονταν στο Χάνι και επιστρατεύθηκαν.
2. Στην Στρεβίναν (σημερινή Καμπή) ιδρύεται το νέο κτηνιατρείο υπό την διεύθυνση του υποκτηνίατρου Μαρκωρά και του έφεδρου ανθυποκτηνίατρου Πασιώκα.
3. Τρίτο κτηνιατρείο ιδρύεται στο Χάνι του Χαραϊδίν πασά κοντά στο Κεράσοβο υπό την διεύθυνση του κτηνιάτρου Μοσχούτη.
4. Οι δεκανείς πεταλωτές, Γεώργιος Κοτσίδας και Τζαναβάρας, διατάσσονται να μεταβούν από την Άρτα στο Χάνι του Χαραϊδίν πασά, στο Κεράσοβο. Ενισχύονται με έναν πεταλωτή από Γκολιάδες, που εργάζονταν εκεί.
5. Οι δεκανείς πεταλωτές Βασ. Κωνσταντίνου και Νικόλαος Ζαβιτσλανάς διατάσσονται να μεταβούν από Άρτα στην Στρεβίναν.
Δόθηκε διαταγή να εξοπλισθούν τα κτηνιατρεία με χειρουργικά εργαλεία και φάρμακα. Περαιτέρω ο στρατός αγόραζε τροφές για τα ζώα απ’ όλα τα όμορα χωριά. Μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων τα κτηνιατρεία καταργήθηκαν και μεταφέρθηκαν ξανά στην Άρτα, όπως σε Ιωάννινα και Πρέβεζα. Το δε πολιτικό εφεδρικό προσωπικό, όπως και τα άτακτα σώματα αποστρατεύτηκαν τον Απρίλιο του 1913.
Σημείωση: Αναζητώντας του πολίτες πεταλωτές από Γκολιάδες και Μολιανά σε συζήτηση που είχα με τον δάσκαλο Χρ. Αποστόλου, με παρέπεμψε σε τσιγγάνους που έμειναν σταδιακά στην περιοχή και γνώριζαν καλά το επάγγελμα αυτό και γενικά το σίδερο
Πηγές κειμένου: Αλεξ. Γεωργίου, Φιλιππιάδα και πέριξ. Δελτίο 465α υπουργείο Στρατιωτικών. Εφημερίδα «Εμπρός».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ