Οι δράκοι είναι μυθικά τέρατα που υπάρχουν σε αρκετές άλλες παραδόσεις πολιτισμών που βρίσκονται κυρίως στην Ευρώπη. Όμως λόγω του ότι η Ελλάδα είναι σταυροδρόμι πολλών πολιτισμών έχει επηρεαστεί και η δική μας λαϊκή παράδοση.


Έτσι, παρόλο που δεν είναι σύνηθες, έχουμε και στην Ελλάδα δράκους που βγάζουν φωτιές από το στόμα τους και ζούν σε σπηλιές. Είναι αυτοί που δημιουργούν συνεχώς προβλήματα. Γιατί τον δράκο τον συναντάμε μόνο για κακό. Δε νομίζω να υπάρχει πουθενά καλός δράκος. Είναι η αιώνια αντιπαλότητα μεταξύ του Καλού και του Κακού. Έχουμε τη μάχη των ανθρώπων με το υπερφυσικό.
Δράκο, λοιπόν, συναντάμε και στη λαϊκή παράδοση της Άρτας. Δίπλα από τον κάμπο της Άρτας ορθώνεται η Γκελμπερίνα, ένα βραχώδες βουνό. Σε ένα σημείο του πάνω από την περιοχή Αμπέλια Αμμοτόπου έχει ένα σπήλαιο. Το «παραμύθι» με τον δράκο αναφέρει πως από εκεί έβγαινε μια φορά το χρόνο στο πανηγύρι και έπαιρνε την πιο όμορφη κοπέλα του χωριού.
Οι ντόπιοι παρακάλεσαν την Αγία Παρασκευή να τους απαλλάξει από τον κακό τον δράκο. Η Αγία συγκρούστηκε με το θηρίο και το νίκησε. Προς τιμήν της οι κάτοικοι του χωριού ανέγειραν εκκλησία στο όνομά της στο σημείο στο οποίο υπάρχει η είσοδος της σπηλιάς. Το πάταξαν το κακό.
Το εντυπωσιακό με τη σπηλιά είναι ότι η είσοδός της εμφανίζει μια σχετικά μικρή οπή ακριβώς πίσω από την εκκλησία. Το βάθος της, όμως, είναι απότομο και μεγάλο, περίπου στα 30 μέτρα. Έχει φτιαχτεί μια σκάλα με πολύ μεγάλη απόκλιση και υψομετρική διαφορά σε κάθε σκαλοπάτι. Η κατάβαση στο βάθος της σπηλιάς είναι άκρως εντυπωσιακή με μια έννοια επικινδυνότητας, λόγω του ότι στάζουν και νερά από την οροφή του σπηλαίου. Κοιτάζοντας προς τα επάνω διακρίνονται ξεκάθαρα οι σταλαγμίτες και οι σταλακτίτες. Εντυπωσιακό το θέαμα, καθώς όταν ανεβαίνεις ξεχωρίζει η οπή της εισόδου και απέξω φεγγοβολά το φως του ήλιου. Μια μίνι κατάβαση σε ένα σπήλαιο σκοτεινό, που προκαλεί το φόβο για το ανεξερεύνητο, όσο μικρό κι αν είναι αυτό το σπήλαιο. Και κάτω αναθήματα, αφιερώματα πιστών, κεράκια και χριστιανικές εικόνες αγίων.
Στο βάθος της σπηλιάς υπάρχει και άλλη μια μικρότερη σπηλιά, πιο σκοτεινή και πιο μικρή. Πάντα το υπερφυσικό και το ανώτερο δημιουργεί το δέος στον άνθρωπο και τον θαυμασμό σ΄ αυτό. Κεριά που σιγοκαίνε προσθέτουν στην απόκοσμη ατμόσφαιρα. Λέγεται ότι η σπηλιά αυτή επικοινωνεί με μια άλλη που βρίσκεται προς το Γρίμποβο. Είναι βέβαιο ότι το ενδιαφέρον τοπίο έχει και γεωλογικό – σπηλαιολογικό ενδιαφέρον
Αξίζει να επισκεφτεί κανείς τη Δρακότρυπα. Είναι τόσο κοντά στην Άρτα! Βγαίνοντας στην κορυφή στέκεσαι δίπλα από την εκκλησία και αντικρίζεις όλη την ομορφιά του κάμπου της Άρτας. Πάμε μια βόλτα στις ομορφιές του τό- που μας…
* Η Σοφία Εξάρχου είναι συμβολαιογράφος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ