Τον Μάιο του 1941 και αφού η χώρα μας είχε κατακτηθεί από τα γερμανικά στρατεύματα, ο Γκαίμπελς έστειλε ανθρώπους του και συνεταιρίστηκαν με τον Ελευθερουδάκη και τον Κάουφμαν για να ελέγχουν την διανομή βιβλίων αλλά και με τον Λαμπράκη προκειμένου να εξασφαλίσουν την εκτύπωση ελληνόγλωσσων και ξενόγλωσσων εφημερίδων και εντύπων.
Για να ελέγχουν πλήρως την διανομή ελληνικών και ξένων εφημερίδων και περιοδικών ήρθαν σε επαφή με τον Όθωνα Πικραμμένο, πατέρα του σημερινού αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Παναγιώτη Πικραμμένου, άλλοτε προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και υπηρεσιακού πρωθυπουργού στις εκλογές του 2012.
Ο απεσταλμένος του Γκαίμπελς ονομάζονταν Μάουραχ και με την καθοδήγηση του ακόλουθου Τύπου στην Αθήνα, Χέρμπερτ Σβέρμπελ, συναντήθηκε με τον Όθωνα Πικραμμένο και έπειτα από μακρές συζητήσεις ίδρυσαν την εταιρία «Ένωσις Ελληνικού και Ξένου Τύπου» ΑΕ με κεφάλαιο 5.000.000 δραχμές διαιρεμένο σε 5.000 μετοχές, εκ των οποίων η Γερμανική εταιρία “Mundus”, η οποία ανήκε κατά 50% στο Γερμανικό υπουργείο Προπαγάνδας (Γκαίμπελς) και κατά 50% στο Γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών (Ρίμπεντροπ) και είχε σαν στόχο την διάδοση της γερμανικής προπαγάνδας στις κατεχόμενες χώρες, έλαβε 2.550 μετοχές, η εταιρία Ελληνικού Τύπου «Τ.Α. Πικραμμένος» 850 μετοχές, το Κεντρικό Πρακτορείο Εφημερίδων «Σπύρος Τσαγγάρης Αναγνωστοπούλου και Σια» 1.050 μετοχές και η Ελισάβετ Τσιβόγλου 550 μετοχές.
Η έδρα της εταιρίας ήταν στο ακίνητο της οικογένειας Πικραμμένου στην οδό Σωκράτους 43, Αθή- να, όπου η άνω όροφοι ήταν κατοικίες και κάτω λειτουργούσε όλα τα χρόνια της κατοχής ως κέντρο διανομής Τύπου όλων των προπαγανδιστικών εντύπων του Γ΄ Ράϊχ. Το ακίνητο αυτό υπάρχει όπως ήταν από τότε ως διατηρητέο (;). Το τετραόροφο ακίνητο της οδού Σωκράτους 43 του Όθωνα Πικραμμένου, σ’ ένα τμήμα του οποίου κατοικούσε, πωλήθηκε στην ελεγχόμενη και εξαγορασμένη από τους Γερμανούς Εταιρία Βωξιτών Παρνασσού στην ονομαστική τιμή των 22 εκατομμυρίων δραχμών και με τα χρήματα αυτά αγοράστηκε από την οικογένεια Πικραμμένου αυθημερόν ένας όροφος 18 δωματίων στην εντυπωσιακή πολυκατοικία της οδού Ακαδημίας 52 όπου μετεγκαταστάθηκε και έζησε τις επόμενες δεκαετίες.
Στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου έλαβαν μέρος ο Herbert Schwoerbel, πρόεδρος, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της γερμανικής πρεσβείας, Ferdinand Vorauer, στέλεχος της γερμανικής πρεσβείας, ο Όθων Π. Πικραμμένος, γενικός διευθυντής, Ν. Νικολετόπουλος, δικηγόρος, ο Ιωάννης Χ. Αναγνωστόπουλος, μέλος (από την οικογένεια Τσαγγάρη) και Ελισάβετ Τσιβόγλου που εκπροσωπούνταν από τον Όθωνα Πικραμμένο. Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες που δέχτηκαν να συνυπογράψουν τα ιδρυτικά καταστατικά με τους απεσταλμένους του Γκαίμπελς και του Ρίμπεντροπ ενήργησαν με προθυμία και όχι κάτω από καθεστώς βίας. Το θλιβερό γεγονός της εκούσιας συμμετοχής των ως άνω καταδικάστηκε μετά την κατοχή από το επίσημο κράτος αφού οι περιουσίες των εταιριών σαν την ανωτέρω, χαρακτηρίστηκαν εχθρικές. Τελικά, όπως έγινε με τους περισσότερους δοσίλογους της κατοχής, ο Όθων Πικραμμένος απέφυγε την δίωξη για δοσιλογισμό και δημιούργησε το λεγόμενο «Νέο Πρακτορείο», συνέχεια του οποίου είναι σήμερα το πρακτορείο «Ευρώπη».
Η ιστορία του Όθωνα Πικραμμένου μοιάζει αρκετά με την περίπτωση του Ιωάννη Ράλλη, εγκάθετου «πρωθυπουργού» των Γερμανών μετά του Τσολάκογλου και ιδρυτή των Ταγμάτων Ασφαλείας το 1943, τα οποία συνεργάζονταν με τη Βέρμαχτ και τελούσαν κάτω από τις διαταγές της, του οποίου ο υιός Γεώργιος Ράλλης υπήρξε για πολλά χρόνια υπουργός των μετακατοχικών κυβερνήσεων της δεξιάς, δεξί χέρι του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τον οποίο διεδέχθη στην πρωθυπουργία έπειτα από την ψηφοφορία που έγινε στη ΝΔ με τον Ευάγγελο Αβέρωφ.
Είναι γνωστό ότι ο Γεώργιος Ράλλης είχε το θάρρος να αποκηρύξει δημόσια τον πατέρα του για την συνεργασία του με τους κατακτητές. Δεν γνωρίζω αν και ο κ. Παναγιώτης Πικραμμένος έχει κάνει το ίδιο για τον πατέρα του και θα ήθελα πολύ να το μάθω, διότι το βαρύ οικογενειακό παρελθόν που κουβαλάει χωρίς αυτός φυσικά να ευθύνεται αφού γεννήθηκε το 1945, αποτελεί σκιά για τις υψηλές θέσεις που κατείχε και κατέχει.
*Ο Γιώργος Χαλκιάς είναι
επίτιμος δικηγόρος