Μέσα στην πασχαλινή ατμόσφαιρα λίγη σημασία δείχνουν οι αναγνώστες και ιδιαίτερα όταν αφορά πολιτική ή αυτοδιοίκηση. Είναι όλοι κορεσμένοι και αγανακτισμένοι και η φράση «είσθε όλοι ίδιοι» αντηχεί σε όλα τα μήκη και πλάτη. Πολλοί επιχειρούν μέσω διαδικτύου να γράψουν καλές εκθέσεις ιδεών, αλλά δεν γνωρίζουν ότι εκεί καθρεφτίζεται η γύμνια και η άγνοια που φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα.
Πρώτη είδηση είναι το σύνθημα «Ενώνουμε δυνάμεις. Απορρίπτουμε αντιπαλότητα». Δεύτερη είδηση είναι ότι χαιρετίζουμε την έναρξη εκτέλεσης του Πάρκου στην Πράμαντα από τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων. Κάθε έργο εί- ναι καλοδεχούμενο για την ευρύτερη περιοχή. Ένα άλλο πάρκο ορεινών δραστηριοτήτων από το 2018 πάει και έρχεται και δεν καταλήγει. Το 2018 είχαμε πληρώσει και την αμοιβή της μελέτης και ήταν έτοιμο. Τι μεσολάβησε ρωτήστε τους επόμενους. Όλες οι μέλισσες δεν βγάζουν μέλι. Και οι Τζουμερκιώτες στα Κεντρικά Τζουμέρκα θα πρέπει να μάθουν να μην βγάζουν τα μάτια μόνοι τους.
Τρίτη είδηση είναι η εξαγγελία πριν από λίγες ημέρες για την Στρατηγική των Ορεινών Δή- μων. Αφορά 38 μικρούς ορεινούς Δήμους και 225 ορεινούς ΟΤΑ με 2.158 κοινότητες και πληθυσμό 750.000 κατοίκους. Έγινε εξαγγελία από επτά υπουργεία για 36 δράσεις και επιχορηγήσεις. Μόνο που δεν αναφέρθηκε πόσο κοστίζει αυτή η Στρατηγική και πως εξαγγέλλεται προεκλογικά. Άρα κρατάμε μικρό καλάθι. Η στρατηγική των ορεινών Δήμων ξεκινάει από το έτος 1998 όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εισηγήθηκε ότι οι ορεινές περιοχές αποτελούν το 20% και συνέταξε λεπτομερή έκθεση για το πως πρέπει να προχωρήσει.
Δυστυχώς, από το 1998 μέχρι το 2023, πέρασαν 25 χρόνια. Η μόνη ανάπαυλα ήταν το 2016 που δόθηκε επιχορήγηση στους ορεινούς Δήμους ποσού 232.000 ευρώ και το οποίο διατηρήθηκε και αυξήθηκε στο ποσό των 272.000 ευρώ. Πότε θα υλοποιηθούν τα 36 μέτρα είναι μελλοντική υπόσχεση.
Τέταρτη είδηση είναι το Δασικό Χωριό που πήγε στην Περιφέρεια από το Δήμο. Νωρίτερα είχε παραχωρηθεί στον Δήμο για μια πενταετία, αλλά η παραχώρηση ήταν ατελέσφορη και απρόσφορη γιατί παραχωρούνταν ανενεργό περιουσιακό στοιχείο. Ήταν ανενεργό γιατί 35 χρόνια δεν είχε συντηρηθεί από τον κύριο του έργου που ήταν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Όλα αυτά τα 25 ξύλινα σπίτια χωρίς συντήρηση έχασαν αξία. Οι μισθωτές τα εγκατέλειψαν. Δεν πλήρωσαν μισθώματα. Δεν έγινε φύλαξη των κτιρίων. Ήταν στραβό το κλίμα τόφαγε και ο γάιδαρος.
Είναι κρίμα ένα αξιόλογο και μεγάλο έργο, με αίγλη και αξία να καταντήσει σ’ αυτή τη μοίρα. Είναι περίεργο γιατί προτιμήθηκε η Περιφέρεια. Φαντάζομαι ότι με άρθρο 32 θα γίνει κατεπείγουσα μελέτη αποκατάστασης και με παρεμφερή διαδικασία αρ. 32 παρ. 2γ Ν. 4416/ 16 θα ακολουθήσουν ειδικές εργασίες αποκατάστασης. Σίγουρα δεν είναι τυχαίο το όψιμο ενδιαφέρον! Πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να αλλάξουν έργο και σκοπιμότητα γιατί υπάρχει κανονισμός των Δασικών Χωριών που ρυθμίζει τα πάντα. Άρα χρειάζεται πρώτα τροποποίηση του νόμου που ζητήθηκε και κανένας δεν απάντησε.
Η πέμπτη είδηση αφορά την ερήμωση πολλών χωριών από παπά και καφενείο. Χωρίς καφενείο δεν υπάρχει χωριό. Ζητάνε προδιαγραφές, ασφάλιση, ταμειακή μηχανή, λογιστή κλπ για πέντε έως δέκα καφέδες την ημέρα. Την πρώτη απάντηση θα πάρουν οι υποψήφιοι βουλευτές σε ερημωμένες πλατείες. Και την δεύτερη απάντηση θα την έχουν οι αυτοδιοικητικοί. Οι υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών είναι άτεγκτοι και αμείλικτοι απέναντι σε ερημωμένα χωριά. Και γιατί να νοιάζονται; Μήπως εκλέγονται απ’ αυτά; Θα έλεγα επιγραμματικά: «Απορώ και εξίσταμαι και χαίρε βάθος αμέτρητο». Και σε όλα τα υπουργεία και τις δημόσιες υπηρεσίες… οι σταθμάρχες καλά κρατούν εξουσία…
Έκτη σοβαρή είδηση είναι ότι η αυτοδιοίκηση είναι ετεροδιοίκηση. Δεν μπορείς να προγραμματίσεις τίποτε ακόμα και με δεδομένο πλαφόν. ΦιλόΔημος Ι και ΙΙ, Αντώνης Τρίτσης από 1 μέχρι 15, Ταμείο Ανάπτυξης ΕΣΠΑ, Πράσινο Ταμείο (πράσινα άλογα) και Περιφέρεια, όλοι διατυμπανίζουν προγράμματα και στο τέλος σου μένει η μελέτη. Για τον ορεινό Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων με 96 οικισμούς, χωριά με εκατοντάδες προβλήματα κανένας δεν δίνει λύσεις. Άρα ξεκινάς να αναπτύξεις τις δικές σου δυνάμεις.
Οι υποδομές σε όλα τα χωριά υποφέρουν. Στο Γραικικό έχουμε 80 σπίτια σε μήκος 9.600 μέτρων που δεν υπάρχει κανονικός δρόμος. Με ΣΑΤΑ 10.000 ευρώ σε έξι οικισμούς φτιάχνεις 100 μέτρα κι ούτε, το χρόνο. Έτσι, στο αίτημα του δημάρχου στην Περιφέρεια για κατεπείγοντες δρόμους που εκκρεμεί μελέτη από 2019 για 50.000 ευρώ και σε επίσκεψη της κ. διευθύντριας Τεχνικών Υπηρεσιών, η απάντηση που μου δόθηκε με απαράδεκτη συμπεριφορά, ήταν: «Δεν έχουμε εμείς δουλειά… να πάτε στον Δήμο σας και να ζητήσει περισσότερα χρήματα για ΣΑΤΑ». Πήρα τηλέφωνο και τον περιφερειάρχη αλλά και τον αντιπεριφερειάρχη. «Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα». Άλλα 13 έργα περιμένουν από το 2019.
Απαντήσεις στερεότυπες: «Δεν έχουμε χρήματα». Αν, όμως, διαβάσει κανένας αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας θα δει ενδεικτικά ότι μέσα σε είκοσι ημέρες, τρεις συνεδριάσεις, 21 αποφάσεις, όλες άρθρο 32, παράγραφος 2γ Ν. 4416/16. Αναλυτικά συνεδρίαση 10/23 Μαρτίου έχουν ληφθεί οκτώ αποφάσεις ύψους 587.160 ευρώ. Συνεδρίαση 11/23 Απριλίου έχουν ληφθεί επτά αποφάσεις ύψους 1.244.800 ευρώ και συνεδρίαση 12/ 11 Απριλίου έχουν ληφθεί έξι αποφάσεις ποσού 502.720 ευρώ. Έτσι, συνολικά για 21 αποφάσεις ποσά 2.334.680 ευρώ που θα εφαρμοσθεί η διαδικασία ανάθεσης σύμφωνα με άρθρο 32 παρ. 2γ χωρίς να υφίσταται η σχετική προϋπόθεση του νόμου. Σχετικά με όλες τις αποφάσεις υπάρχει η πλήρης αιτιολογία του μέλους της Οικονομικής Επιτροπής Γιώργου Ζάψα που τεκμηριώνει παράβαση του νόμου. Θα υπάρξει συνέχεια ενδιαφέρουσα. Και θα δούμε τι κρύβει αυτός ο νόμος 32 παρ. 2γ Ν. 4416/16 και τι επιφυλάσσει. Χρόνια πολλά.
* Ο Φώτης Χαχούλης είναι δικηγόρος και διετέλεσε πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κεντρ. Τζουμέρκων