TΑ αντιπλημμυρικά έργα της Άρτας δεν μπορούν να περιμένουν άλλο κι αυτό είναι που θα πρέπει να γίνει συνείδηση του αρμόδιου υπουργείου Υποδομών και του μελετητικού γραφείου που φαίνεται να μην αίρονται στο ύψος των περιστάσεων.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ το εν λόγω υπουργείο δείχνει ωσάν να μην ενδιαφέρεται και τόσο για το συγκεκριμένο έργο, διότι αν ενδιαφέρονταν δεν θάδινε τη μια κατόπιν της άλλης τις παρατάσεις έως ότου περίπου δέκα υπηρεσίες γνωμοδοτήσουν επί των ΜΠΕ (Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων).
ΘΑ τούς έλεγε ότι «εφόσον πάτε με τον αραμπά σας κλείνουμε το θέμα και προχωρούμε παρακάτω. Δεν σάς λαμβάνουμε υπόψη και κάνουμε το βήμα για την οριστική μελέτη».
ΟΡΙΣΤΙΚΗ μελέτη η οποία ανοίγει το δρόμο για την πλήρη εικόνα του έργου και εν συνεχεία την προσπάθεια για την εξασφάλιση των περίπου 150 εκατ. ευρώ για την δημοπράτησή του.
ΠΗΓΕΣ χρηματοδότησης μπορούν να είναι είτε το ΕΣΠΑ είτε το Ταμείο Ανάκαμψης, από τις οποίες οι τοπικές αρχές προσδοκούν την συναίνεση για να επιτευχθεί η αντιπλημμυρική θωράκιση Δήμου Αρταίων και Νικ. Σκουφά και παράλληλα η οριοθέτηση της κοίτης του Αράχθου.
ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ να αντληθεί το συγκεκριμένο ποσό είναι απαραίτητο να αντιληφθούν την αναγκαιότητά του και για να την αντιληφθούν υπάρχει το προηγούμενο με τα πλημμυρικά φαινόμενα του Αράχθου τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου 2015 όταν κατέρρευσε η γέφυρα Πλάκας, κινδύνεψε σοβαρά το ιστορικό μας γεφύρι και το σημαντικότερο οι ζωές και οι περιουσίες ανθρώπων.
ΚΑΘΩΣ είχε ανεβεί επικίνδυνα η στάθμη της λίμνης Πουρναρίου πλησιάζοντας τα 120 μέτρα που είναι το όριο για την υπερχείλισή της, η ΔΕΗ αναγκάστηκε να ανοίξει τα θυροφράγματα διώχνοντας όσο νερό έμπαινε για να συγκρατήσει το όριο κάτω από τα 120 μέτρα.
ΟΛΟ αυτό το νερό παροχετεύτηκε στην κοίτη του Αράχθου και ήταν τόσο ορμητικό που όλοι κάναμε δεήσεις να σταματήσει η βροχή, διότι αν συνεχίζονταν με την ίδια ένταση η ΔΕΗ θα αύξανε τα κυβικά εξόδου με το αποτέλεσμα να είναι απρόβλεπτο, καθώς ουδείς μπορούσε να προβλέψει αν ολόκληρη η πόλη θα μετατρέπονταν σε απέραντη λίμνη!
ΑΥΤΟ ακριβώς επιδιώκεται με το συγκεκριμένο έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης και της περιοχής έως τις εκβολές του ποταμού στον Αμβρακικό.
ΕΞΑΙΤΙΑΣ του κινδύνου από τα πλημμυρικά φαινόμενα αρχές του 2015, η τότε κυβέρνηση ενέκρινε κονδύλιο ύψους 4 εκατ. ευρώ για την εκπόνηση μελέτης που δημοπρατήθηκε το 2016.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ενστάσεις και τελικά το σημερινό μελετητικό γραφείο ανακηρύχθηκε ανάδοχος το 2019, οπότε δύο χρόνια αργότερα ξεκίνησε η διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς με σκοπό τη σύνταξη της οριστικής μελέτης.
ΓΙΑ να συνταχθεί η οριστική μελέτη απαραίτητη προϋπόθεση είναι η γνωμοδότηση επί των περίπου δέκα υπηρεσιών όπως του ΚΑΣ, του ΟΦΥΠΕΚΑ, Διεύθυνσης Δασών και άλλων, μόνο που έως τώρα δεν έχουν ανταποκριθεί.
ΑΝΤΙ το υπουργείο Υποδομών που είναι φορέας υλοποίησης του έργου εκπόνησης της μελέτης να τούς βάλει τα δυό πόδια σ’ ένα παπούτσι ώστε να προχωρήσουν στις γνωμοδοτήσεις τους, ακολουθεί τη μέθοδο των παρατάσεων, με την τελευταία να έχει δοθεί ως το 2024!
ΔΗΛΑΔΗ για να οριστικοποιηθεί η μελέτη θα περάσουν πέντε ολόκληρα χρόνια… κι αν θα το δούμε να γίνεται!
ΛΟΙΠΟΝ, αν το υπουργείο Υποδομών, διακατεχόμενο από το σύνδρομο των… Τεμπών, δεν έχει σκοπό να τελειώσει μ’ όλο αυτό το γαϊτανάκι, ας μάς το πει για να πάμε να προμηθευτούμε βάρκες, βατραχοπέδιλα και κάθε είδος σωσίβια για ώρα ανάγκης…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ