Η Φανερωμένη Άρτας βρίσκεται σε υψόμετρο 1.060 μέτρων. Και προφανώς το υψηλότερο χωριό του νομού.
Μέχρι πριν μερικές δεκαετίες ήταν δυσπρόσβατη. Τρία ήταν τα σημεία που μπορούσε να την φτάσει κανείς. Από Γοργόμυλο μέσω Μακρύκαμπου, από Σουμέσι (Σκούπα μεριά) και από Νισίστα μέσω ενός στενού μονοπατιού. Παρόλα αυτά, προφανώς λόγω στρατηγικής θέσεως στις ημέρες του πολέμου, την κατέλαβε το 10ο Τάγμα Ευζώνων.
Ενώ ο Οθωμανικός στρατός είχε δύο εβδομάδες που εγκατέλειψε την περιοχή στις 25 Οκτωβρίου 1912, ένα τάγμα Τούρκων επέστρεψε και προσπάθησε να διαλύσει τους Εύζωνες. Αυτοί, όμως, τους πήραν φαλάγγι και τους διέλυσαν.
Ωστόσο, οι Έλληνες στρατιώτες που είχαν καταλάβει το Ανώγειο, διασκορπίστηκαν εδώ και κει σε σπηλιές και το Τάγμα εμφανίζονταν ως διαλυμένο. Την ευκαιρία αυτή και την κακοκαιρία που επικρατούσε την εκμεταλλεύτηκαν οι Τούρκοι και μέσα στη βροχή συνέλαβαν αρκετούς στρατιώτες, ενώ προωθή- θηκαν και πάλι στη Φανερωμένη.
Εν τω μεταξύ τρεις στρατιώτες που γλίτωσαν στο χωριό Ανώγειο έφτασαν στην Φανερωμένη και ενημέρωσαν τον λοχαγό Ανδρεάκο που μόλις κατάλαβε πως οι Τούρκοι θα του ριχτούν από πάνω, μάζεψε όσους μπόρεσε από τους Ευζώνους, γύρω στους εκατό, και τράβηξε για τη Νησίστα όπου αναζητούσε τον 1ο λόχο. Λόγω κακοκαιρίας δεν μπόρεσε να τον βρει. Προφανώς πήρε το δρόμο για Σούμεσι.
Τι απέγιναν οι εκεί μένοντες στο Ανώγειο, όπως γράφει ο λοχαγός Ευζώνων Ανδρεάκος προς την διοίκηση Άρτας, δεν γνώριζε. Στοιχεία από τον φάκελο πολέμου 280α, έκθεση του λοχαγού Ευζώνων Ανδρεάκου.