ΕΙΝΑΙ και τα βαλάντια που παίζουν ρόλο όταν αναφερόμαστε στο πασχαλινό τραπέζι, τα οποία φυσικά δεν είναι ίδια για όλους.
Έτσι, αντί για αρνί ή κατσίκι τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα οδηγούνται επί παραδείγματι στην επιλογή χοιρινού που αποτελεί φθηνότερη λύση. Μπριζόλες ή σουβλάκι στην ψησταριά και όχι αμνοερίφιο στη σούβλα. Ζωντανό, εν τω μεταξύ, ένα χοιρίδιο πωλείται φέτος από τον παραγωγό 2,10 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι πωλούνταν γύρω στα εξήντα λεπτά προς τα κάτω.
Για ποιό λόγο παρατηρείται φέτος αύξηση; Όταν θέσαμε το ερώτημα σε χοιροτρόφο, μάς απάντησε ότι το διάστημα από πέρυσι λόγω της ραγδαίας αύξησης των ζωοτροφών είναι πολλοί αυτοί που αναγκάστηκαν να οδηγήσουν προς σφαγή χοιρομητέρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής και από την άλλη την αναζήτηση χοιρινού κρέατος για κάλυψη των αναγκών της αγοράς.
Όλα είναι θέμα αλυσιδωτών αντιδράσεων. Πάντως ζήτηση χοιρινού κρέατος ενόψει Πάσχα παρατηρείται τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Αλβανία. Το θέμα είναι να μη λείψει από κανέναν το τραπέζι, μέρες άλλωστε που διανύουμε.