ΤΟ θέμα είναι να δούμε ξανά ζωντανό και λειτουργικό το Δασικό Χωριό, το οποίο μαραζώνει και φθείρεται από την εγκατάλειψη, ενώ έχει όλες τις προδιαγραφές ώστε να αποτελέσει «διαμάντι για τον ήπιο τουρισμό» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Γιώργος Αμυράς.
ΤΗΝ δήλωση αυτή έκανε μετά τη νέα εξέλιξη, σύμφωνα με την οποία το Δασικό Χωριό στον Καταρράκτη Άρτας παραχωρείται κατά χρήση στην Περιφέρεια Ηπείρου για 15 χρόνια με δυνατότητα παράτασης για άλλα πέντε.
ΩΣ προς το θέμα υπήρξε μια ανατροπή καθώς τον περασμένο Νοέμβριο ο ίδιος υφυπουργός είχε υπογράψει την παραχώρησή του στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, αλλά με χρήση για πέντε χρόνια.
ΤΟ διάστημα αυτό είχε χαρακτηριστεί μικρό από τον δήμαρχο Χρήστο Χασιάκο και με δεδομένο ότι απαιτούνταν γενναίο κονδύλιο για την επισκευή και συντήρηση ώστε να επανέλθει στην αρχική του μορφή, η προοπτική χρήσης του κρίθηκε ασύμφορη.
Ο ίδιος ζήτησε από τον κ. Αμυρά χρήση του για περισσότερα χρόνια, όμως ο υφυπουργός επικαλέστηκε σχετικό νόμο που δεν το επέτρεπε και πλέον είναι απορίας άξιον γιατί για το Δήμο ισχύει ο νόμος και δεν ισχύει για την Περιφέρεια στην οποία παραχωρείται για 15 συν πέντε έτη!
ΜΑΛΛΟΝ αυτά είναι… ψιλά γράμματα, τα οποία ανάγονται σε ερμηνείες που παραπέμπουν σ’ αυτό που ο θυμόσοφος λαός λέει για τον έχοντα «μπάρμπα στην Κορώνη» για το «νόμο λάστιχο».
ΜΕ τα πολλά και αδυνατώντας ο Δήμος Κεντρ. Τζουμέρκων να σηκώσει το οικονομικό βάρος συναίνεσε να περιέλθει στην Περιφέρεια, η οποία αν κρίνουμε από την δήλωση του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη η προσφορά έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση.
«ΤΟ Δασικό Χωριό – ανέφερε – παίζει σπουδαίο ρόλο στην περιοχή» και επίσης ότι «θα είναι πόλος έλξης σε μια ειδυλλιακή περιοχή, όπως των Κεντρικών Τζουμέρκων».
Η Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη, θα εκπονήσει σχετική μελέτη που θα αναδείξει τις παρεμβάσεις που απαιτούνται, υπογραμμίζοντας πως δεν θα πρόκειται για απλό «μπάλωμα».
Η εξέλιξη αυτή, που κατά τη γνώμη μας θα μπορούσε να είχε σημειωθεί από το Νοέμβριο χωρίς να προηγηθεί η παραχώρηση στον Δήμο Κεντρ. Τζουμέρκων, κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, διότι άλλο διαχειριστής ένας μικρός Δήμος και άλλο μια ολόκληρη Περιφέρεια.
Η Περιφέρεια διαθέτει τις υπηρεσίες, την τεχνογνωσία, την ολοκληρωμένη εικόνα για τον τουρισμό και προπαντός βέβαια την οικονομική δυνατότητα για να καταστήσει εν τοις πράγμασι πόλο έλξης το Δασικό Χωριό.
ΑΥΤΟ που επιπλέον μπορούμε να προσθέσουμε είναι πως όταν έρθει η στιγμή να αναζητηθεί ενοικιαστής, αφού πρώτα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες, δύναται με την εμπειρία που διαθέτει να αξιολογήσει τις προτάσεις που θα υποβληθούν για να καταλήξει στον καλύτερο.
ΑΛΛΩΣΤΕ ας μην ξεχνάμε ότι η περιοχή των Τζουμέρκων αποτελεί προορισμό για επισκέπτες όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό με αιχμή φυσικά εκείνους από το Ισραήλ.
ΩΣ εκ τούτου νομίζουμε ότι διόλου τυχαίο είναι το ενδιαφέρον της Περιφέρειας να εντάξει στον προτεινόμενο τουριστικό χάρτη της Ηπείρου, γνωρίζοντας ότι θα βρεθεί ψηλά στον κατάλογο των προτιμήσεων.
ΤΟ μείζον, λοιπόν, είναι ότι επιχειρείται το (ξανα)ζωντάνεμά του και επειδή ακριβώς πίσω του βρίσκεται ένα μεγάλο στήριγμα θα κρατηθεί για πάντα όρθιο και δυνατό προσφέροντας τις υπηρεσίες για τις οποίες δημιουργήθηκε.