Η Ελλάδα εξακολουθεί να πενθεί.
ΠΕΝΘΕΙ για τα 57 θύματα του εγκλήματος στα Τέμπη ύστερα από τη σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών στις 28 Φεβρουαρίου, με την οργή του κόσμου καλά να κρατεί αν κρίνουμε από συνεχιζόμενες ογκώδεις διαδηλώσεις.
ΕΝ μέσω αυτού του βαρύτατου κλίματος, εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση βρήκε τη στιγμή να εισάγει πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «για την εποπτεία», όπως διατείνεται, διαχείρισης του νερού και όχι για την «ιδιωτικοποίηση» που κατηγορείται από την αντιπολίτευση, φορείς της αυτοδιοίκησης κλπ.
ΓΙΑ δες καιρό που διάλεξε, θα λέγαμε εμείς, για ένα τόσο πολύ σοβαρό, σοβαρότατο θέμα, που αν το μυαλό και η σκέψη μας δεν ήταν στους 57 αδικοχαμένους, στην πλειοψηφία τους νέοι, και στους δικούς τους ανθρώπους, θα κρατιούνταν πολύ ψηλά στην ατζέντα της επικαιρότητας.
ΟΧΙ, βέβαια ότι δεν κρατιέται, όμως ο Ελληνικός λαός, εστιάζει κυρίως στο μείζον, στις αθώες ψυχές που σαν άλλες Ιφιγένειες θυσιάστηκαν στον βωμό ενός κράτους που παραβλέπει ακόμα και την ασφάλεια ζωής των πολιτών της.
ΜΕΧΡΙ και η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», με κύριο άρθρο της, έφτασε στο σημείο να ασκήσει έντονη κριτική για το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο – «σκούπα», το οποίο χαρακτηρίζει «έκτρωμα», προσθέτοντας ότι «η απόσυρσή του είναι επιβεβλημένη…».
Η ίδια εφημερίδα αναφέρει επίσης: «Χωρίς καμία σοβαρή προεργασία ή μελέτη, προωθούνται αλλαγές που αφορούν την καρδιά της προστασίας του περιβάλλοντος στον τόπο μας. Η βιασύνη με την οποία προωθήθηκε δημιουργεί εύλογες απορίες, όπως και το γεγονός ότι πολλές διατάξεις του δίνουν την εντύπωση – ακόμη και στον πλέον καλοπροαίρετο παρατηρητή – ικανοποίησης σειράς ρουσφετιών και φωτογραφικών ρυθμίσεων…».
ΔΕΝ τα λέμε εμείς, η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» τα λέει.
ΣΤΗΝ κριτική που ασκείται πανταχόθεν, η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι «οι πάροχοι ύδατος στην Ελλάδα είναι δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις» και πως αυτό «περιγράφεται με σαφήνεια στο σχέδιο νόμου. Έχει διαβεβαιώσει παράλληλα (η κυβέρνηση) ότι θέλει να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών παροχής ύδατος και του πόσιμου νερού στις πόλεις, όπως και του αρδευτικού νερού στις καλλιέργειες. Όπως έχει δηλώσει (η κυβέρνηση), όμως, σήμερα ο έλεγχος είναι πλημμελής και γι’ αυτό απαιτείται συστηματικά να ελέγχει και να εποπτεύει μια δημόσια ανεξάρτητη αρχή, δηλαδή η μετονομαζόμενη από ΡΑΕ σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.
ΟΥΤΕ λίγο, ούτε πολύ, επομένως, λέει ότι εφόσον εσείς δεν τα κάνατε καλά θα τον αναλάβει η εν λόγω Ρυθμιστική Αρχή για να γίνει τί… σαν κι αυτό που συνέβη στα Τέμπη;
ΟΙ διευκρινίσεις που δίνονται δεν πείθουν ούτε την αντιπολίτευση, ούτε την ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), ούτε τις ΔΕΥΑ (Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης), που λίγο έως πολύ φέρονται θιγμένες από την διαπίστωση της κυβέρνησης περί πλημμέλειας γι’ αυτό και αντιδρούν έντονα.
ΜΕ ανακοίνωσή τους οι ΔΕΥΑ αποφαίνονται, και ευλόγως: «Όλοι οι φορείς της αυτοδιοίκησης έχουν την άποψη ότι, εν τέλει, πίσω από την υπόθεση αυτή κρύβεται ιδιωτικοποίηση, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι Φορείς Διαχείρισης Στερών Αποβλήτων.
ΚΑΙ λέμε ευλόγως διότι αν από την εποπτεία που επικαλείται η κυβέρνηση ότι θα έχει η Ρυθμιστική Αρχή συνταχθεί έκθεση που θα αναφέρει ότι «ο έλεγχος συνεχίζει να είναι πλημμελής…» δεν θα αποτελέσει πάτημα ώστε η διαχείριση του νερού να περάσει στα χέρια των… καλών ιδιωτών;