Πτυχία χωρίς αντίκρισμα λαμβάνουν οι φοιτητές Γεωπονικών Τμημάτων σε οκτώ Πανεπιστήμια της χώρας μας, μεταξύ των οποίων και οι της Γεωπονικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα την Άρτα.
Ρεπορτάζ: Βίκυ Καινούργιου
Τα επαγγελματικά δικαιώματα της Γεωπονικής Σχολής δεν έχουν κατοχυρωθεί παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ως εκ τούτου όσοι πλέον αποφοιτούν αλλά και όσοι εισέρχονται με πανελλήνιες εξετάσεις στη Γεωπονική Σχολή, μετά από πενταετή φοίτηση, δεν έχουν δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος ως γεωπόνοι, ενώ πρόσφατα δεν μπορούσαν να συμμετέχουν ούτε στον διαγωνισμό ΑΣΕΠ.
Επαγγελματικά δικαιώματα αναγνωρίζονται στην Ελλάδα μόνο στις Γεωπονικές Σχολές Πανεπιστημίων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Βόλου, και πέραν τούτου ουδέν. Κι αυτό τη στιγμή που αναγνωρίζονται οι τίτλοι σπουδών και έχουν δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος όσοι έχουν σπουδάσει σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Αντίστοιχα, μπορούν να εργασ- τούν και οι Έλληνες πτυχιούχοι της χώρας μας στο εξωτερικό. Τί σημαίνει αυτό; Ότι οι περίπου 3.000 – 3.500 έως τώρα απόφοιτοι – πτυχιούχοι των 14 Γεωπονικών Τμημάτων της Ελλάδας, δεν αναγνωρίζονται… στην Ελλάδα! Όπως και όσοι σήμερα φοιτούν σ’ αυτά τα 14 Τμήματα.
Κατάληψη
Από την περασμένη Πέμπτη οι φοιτητές του Τμήματος Γεωπονίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που εδρεύει στην Άρτα βρίσκονται σε κατάληψη των δύο κτιρίων της Σχολής Γεωπο- νίας στο κάμπους των Κωστακιών.
Σε κατάληψη εν τω μεταξύ προχωρούν οι φοιτητές της αντίστοιχης Σχολής στο Μεσολόγγι ενώ κλιμάκωση των κινητοποιήσεων υπάρχει από προχθές Δευτέρα σε Λάρισα και αλλού. Και τελικά, εφόσον δεν αναγνωρίζεται το πτυχίο τους στην Ελλάδα όπου σπουδάζουν, αλλά αναγνωρίζεται και μπορούν κανονικά να εργαστούν ως γεωπόνοι στο εξωτερικό σ’ οποιοδήποτε κράτος – μέλος της ΕΕ, τί τους λέμε; Φύγετε; Ήδη έχουν αποφοιτήσει 3.000 έως 3.500, εκ των οποίων 200 από τη Σχολή στην Άρτα. Να τα μαζέψουν δηλαδή και να μεταναστεύσουν για να μπορούν να εργαστούν;
Τα στερούνται όλοι
Επαγγελματικά δικαιώματα στερούνται τόσο οι σπουδαστές του πρώην ΤΕΙ που επέλεξαν να προχωρήσουν στην επιπλέον φοίτηση με 15 πρόσθετα μαθήματα ώστε να αποφοιτήσουν με πτυχίο ΑΕΙ από τη Σχολή Γεωπονίας όσο και οι φοιτητές που εισάγονται στο νέο Ενιαίο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Δηλαδή αφότου αναβαθμίστηκε και συγχωνεύτηκε το πρώην ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο.
Σήμερα στην Γεωπονική Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα την Άρτα, είναι εγγεγραμμένοι περί τους 700 με 800 φοιτητές. Σε σχέση με την μη αναγνώριση των πτυχίων τους μετά από πενταετή φοίτηση γίνεται λόγος για μη σύμφωνη γνώμη του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Την ίδια στιγμή όμως την αρμοδιότητα για την παροχή ολοκληρωμένης και με αντίκρισμα εκπαίδευσης έχει το υπουργείο Παιδείας και εν προκειμένω για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ερωτήματα
Τα ερωτήματα που προβάλλονται από απόφοιτους, νυν φοιτητές και από γονείς, είναι συγκεκριμένα και εύλογα. Πώς γίνεται σε μια χώρα να υπάρχουν Σχολές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά της Ιδρύματα και ενταγμένες στα μηχανογραφικά προς επιλογή σπουδών έπειτα από τις πανελλήνιες εξετάσεις, χωρίς στη χώρα αυτή να αναγνωρίζεται το πτυχίο που εκδίδεται; Τί πτυχίο είναι αυτό που γράφει «Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Παιδείας κλπ» που όμως δεν έχει καμιά ισχύ στην Ελληνική επικράτεια αλλά την ίδια στιγμή αναγνωρίζεται και μπορεί ο πτυχιούχος να εργαστεί στις χώρες του εξωτερικού;
Γιατί και ποιός έχει την ευθύνη να απαντήσει στους φοιτητές που αγωνίστηκαν επί πέντε τουλάχιστον χρόνια για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους ότι δεν μπορούν να εργαστούν ως γεωπόνοι ή να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του Ελληνικού Δημοσίου με πτυχίο που έλαβαν από ΑΕΙ του Ελληνικού κράτους;
Ποιός και τί απαντά στους γονείς που μάτωσαν και ματώνουν οικονομικά επί πενταετία τουλάχιστον για να στηρίξουν τις σπουδές των παιδιών τους σε μια οποιαδήποτε πόλη των οκτώ διαφορετικών Πανεπιστημίων, για να μην έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος ως γεωπόνοι;
Θέατρο του παραλόγου
Στον πρόσφατο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ υπήρχαν θέσεις τόσο Τεχνολόγων Γεωπόνων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης όσο και Πανεπιστη- μιακής Εκπαίδευσης. Όσοι έχουν αποφοιτήσει έως σήμερα από τα 14 τμήματα για τα οποία εκκρεμεί το ζήτημα αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχίων τους, δεν μπορούσαν να συμμετέχουν.
Εις ότι αφορά τους πρώην φοιτητές ΤΕΙ Ηπείρου επί παραδείγματι, που μετά την ανωτατοποίησή του παρέμειναν και σπούδασαν επιπ- λέον ώστε να αποφοιτήσουν με πτυχίο ΑΕΙ, δεν μπορούσαν να συμμετέχουν ούτε για τις θέσεις ΤΕ γεωπόνων, ούτε για τις αντίστοιχες ΠΕ. Ορατότης μηδέν δηλαδή, με τους γονείς, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του «Τ», να τηλεφωνούν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και να απορούν για τη λειτουργία και τη συγκρότηση του Ελληνικού κράτους.
Για «δίκαιη» κινητοποίηση, εν τω μεταξύ, των φοιτητών γίνεται λόγος και από στελέχη της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Κι αυτό διότι το αίτημα με το σχετικό αιτιολογικό έχει κατατεθεί τόσο από το Ανώτατο Πρυτανικό Συμβούλιο όσο και από την Σύνοδο των Πρυτάνεων, αναμένοντας τη συζήτησή του σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η τελευταία πληροφόρηση ήταν πως επρόκειτο να εισαχθεί στη Βουλή με τροπολογία χθες Τρίτη ενώ η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τον «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ» θα γίνει σήμερα. Πηγές του «Τ» αναφέρουν επίσης ότι παρά τις πιέσεις που ασκούνται για κατάθεση τροπολογίας δεν είναι σίγουρο ότι κάτι τέτοιο θα υιοθετηθεί κιόλας από την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντά. Άλλωστε υπάρχει και το παρελθόν που δείχνει ότι τροπολογίες αναιρέθηκαν την τελευταία στιγμή. Στην περίπτωση που όντως δεν κατατεθεί οι φοιτητές φέρονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.
Φοιτητικός Σύλλογος: Δεν θα υποχωρήσουμε μέχρι να εκπληρωθούν τα δίκαια αιτήματά μας
Ανακοίνωση για το αίτημα κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων εξέδωσε, εν τω μεταξύ, ο Φοιτητικός Σύλλογος (ΦΣ) Γεωπονίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα την Άρτα.
Αναφέρει: «Όλοι οι φοιτητές βιώνουμε καθημερινά τις εγκληματικές επιλογές όλων των κυβερνήσεων σε βάρος της ζωής μας, νιώθουμε οργή και αγανάκτηση όταν βλέπουμε το αντικείμενο σπουδών μας να τσακίζεται και να γίνεται εμπόρευμα για τα συμφέροντα λίγων. Για τον λόγο αυτό, κρίναμε σκόπιμο να διεκδικήσουμε την κατοχύρωση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων με κάθε τρόπο. Μετά την γενική συνέλευση του ΦΣ αποφασίστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης το τμήμα μας να προχω- ρήσει στην κατάληψη της σχολής το ερχόμενο πρωί της Πέμπτης.
Όλα ξεκίνησαν το 2019 όπου όλα τα τότε τμήματα Τεχνολόγων Γεωπόνων, μετεξελίχθηκαν σε 5ετή σύγχρονα Τμήματα Γεωπονίας, σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 4559/2018, 4589/2019 και 4610/2019, αποκτώντας νέα προγράμματα σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου κατατεθειμένα στην ΕΘΑΑΕ και δέχθηκαν τους πρώτους εισακτέους το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020. Στη συνέχεια, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπήρξε καμία ενημέρωση και διευκρίνηση από τους αρμόδιους ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα και την έκβαση τους.
Την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021 ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί και να ψηφιστεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η νομοθετική ρύθμιση (υπουργική τροπολογία), με την οποία να επεκτείνεται το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του γεωπόνου σε όλους τους πτυχιούχους των Τμημάτων γεωπονικής κατεύθυν- σης που λειτουργούν στα Πανεπιστήμια της χώρας.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορούσε τα εξής Πανεπιστήμια: Ιωαννίνων, Σχολή Γεωπονίας, Τμήμα Γεωπονίας, Θεσσαλίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών: Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεω- πονίας – Αγροτεχνολογίας, Πατρών, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών: Τμήμα Γεωπονίας, Πελοποννήσου, Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων, Τμήμα Γεωπονίας, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας.
Επιπρόσθετα, η συγκεκριμένη τροπολογία περιλάμβανε και την εξίσωση των Ιδιωτικών Κολεγίων, πράγμα το οποίο ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις με τον πρώην υπουργό να αναγκάζεται να αποσύρει την συγκεκριμένη τροπολογία πριν την ψήφισή του στην Ολομέλεια. Επιπλέον, τόνισε ότι η τροπολογία θα αναδιαρθρωθεί και θα κατατεθεί για ψήφισμα.
Φτάνοντας στο σήμερα, η συγκεκριμένη τροπολογία, εν τέλει, αποδείχθηκε “ευχολόγιο”, αφήνοντας χιλιάδες φοιτητές και τις οικογένειές τους να οδηγούνται στην αβεβαιότητα και να ζουν με την ελπίδα του “θα”… Ως φοιτητές έχουμε διαμορφώσει το τελευταίο διάστημα μια πολύμορφη δράση που περιλαμ- βάνει e-mails, τηλέφωνα, επιστολές, άρθρα, συνεντεύξεις, διαδηλώσεις και συναντήσεις με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος είναι βουλευτής Άρτας, τον κοσμήτορα, την πρύτανη και αντιπρύτανη, για να μας δώσουν όλοι την ίδια απάντηση, ότι όλα είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων και πως τίποτα δεν περνάει από το χέρι τους. Για τους παραπάνω λόγους έχουμε πλέον προβεί στην κατάληψη των δύο βασικών κτιρίων της σχολής από το πρωί της Πέμπτη 16 Μαρτίου.
Απαιτούμε από τον Δήμο Αρταίων την έμπρακτη στήριξη και την κινητοποίηση, καθώς οφείλει να αναγνωρίσει τη σημασία των φοιτητών στην πόλη. Απαιτούμε από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτή Άρτας να μην χαρακτηρίζει τον εαυτό του απλά ως “σύμμαχο”, αλλά να σταθεί έμπρακτα και ουσιαστικά στους φοιτητές, δίνοντας λύση στο χρόνιο και δίκαιο αίτημά μας για τα αυτονόητα επαγγελματικά μας δικαιώματα.
Με αναρτημένα πανό και κλειδωμένες πόρτες βρισκόμαστε στο χώρο διεκδικώντας: Αναγνώριση του πτυχίου ως 5ετούς φοίτησης για όλα τα τμήματα της Γεωπονικής Σχολής. Αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους απόφοιτους των τμημάτων. Ένταξη των αποφοίτων στο ΓΕΩΤΕΕ. Η μη δυνατότητα εγγραφής των αποφοίτων στο ΓΕΩΤΕΕ δηλώνει την μη απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος των αποφοίτων του τμήματος, με συνέπεια τον καθολικό αποκλεισμό μας από την δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος του ΠΕ Γεωπόνου/ Γεωτεχνικού. Όχι στην εξίσωση των Ιδιωτικών Κολεγίων με τα Δημόσια Πανεπιστήμια.
Το πρόβλημα είναι χρόνιο και απαιτεί λύση… χθες! Απαιτούμε, λοιπόν, την κατοχύρωση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων για εμάς και τους απόφοιτους των υπόλοιπων γεωτεχνικών τμημάτων ανά την Ελλάδα και είμαστε κατά της εξίσωσης των πτυχίων μας με τα πτυχία των αποφοίτων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και οποιοδήποτε άλλο κολέγιο ή ιδιωτικό εκπαιδευτήριο.
Τίθεται μέχρι και θέμα ασφάλειας… – Κατάληψη και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών από τους φοιτητές
Σε κατάληψη του κτιρίου προχώρησε, εν τω μεταξύ, από την περασμένη Τετάρτη, ύστερα από απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου, και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα την Άρτα.
Κύριο αίτημα της κατάληψης αποτελεί η αντιμετώπιση του μόνιμου προβλήματος υποχρηματοδότησης, για την οποία υπογραμμίζεται ότι απο- τελεί συνθήκη που έχει επιβαρύνει σε ακραίο βαθμό την ποιότητα των σπουδών.
Στην ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Κατάληψης του εν λόγω Τμήματος, αναφέρει: «Από το βράδυ της Τετάρτης 15 Μαρτίου και μετά από απόφαση του Φοιτητικού συλλόγου, το κτίριο του τμήματος Μουσικών σπουδών Π.Ι. βρίσκεται υπό κατάληψη. Μετά από πολλές δράσεις και ενέργειες μηνών, αλλεπάλληλες προσπάθειες διαλόγου με τους καθηγητές και την πρυτανεία οι οποίες όλες αγνοήθηκαν, το τμήμα πέρασε στα χέρια μας με σκοπό να ακουστούν οι φωνές μας και να δηλώσουμε την αγανάκτησή μας, καθώς και την κρίσιμη στιγμή που βιώνει το τμήμα. Τις τελευταίες βδομάδες, φοιτήτριες-ές έχουν προβεί σε καταλήψεις σε όλη τη χώρα. Τόσο στις καλλιτεχνικές σχολές για την βίαιη και παράλογη επέμβαση στα εργασιακά τους δικαιώματα, όσο και σε σχολές και τμήματα διαφόρων αντικειμένων αντιδρώντας στην θλιβερή κατάσταση που έχει επέλθει η ακαδημαϊκή κοινότητα και στη μη βιώσιμη κοινωνικοπολιτική κατάσταση.
Κύριο αίτημα της κατάληψης, είναι η άμεση αντιμετώπιση του μόνιμου προβλήματος της υποχρηματοδότησης, συνθήκη που έχει επιβαρύνει σε ακραίο βαθμό την ποιότητα των σπουδών μας. Ενώ το τμήμα μας αποτελεί ένα από τα τρία μουσικά τμήματα της χώρας με οργανοκεντρικό χαρακτήρα, προσφέροντας ειδίκευση σε μεγάλη ποικιλία μουσικών οργάνων και έχοντας αφήσει παρακαταθήκη προσφοράς και έρευνας στη μουσική παράδοση του τόπου, το κράτος αδιαφορεί για την πλήρη υποβάθμισή του. Η ανάπτυξη του τμήματος μέσω της μετάβασής του από ΤΕΙ σε ΑΕΙ, δεν υποστηρίχτηκε ποτέ υλικά και οικονομικά, μονάχα θεωρητικά.
Ως φοιτήτριες-ές, αναγκαζόμαστε να παρακολουθούμε τα ομαδικά μαθήματα οργάνων σε ακατάλληλες αίθουσες (αμφιθέατρα), χωρίς κατάλληλη ακουστική, θέρμανση, ακόμα και χωρίς κατάλληλα καθίσματα ή αναλόγια, μέχρι και αίθουσες που στάζουν όταν βρέχει. Επίσης, θέμα ασφάλειας τίθεται τόσο από την έλλειψη φωτισμού στον εξωτερικό χώρο, όσο και από τις ασ- φυκτικές συνθήκες στα αστικά λεωφορεία. Ταυτόχρονα, υπάρχει έλλειψη σε όργανα που θα έπρεπε να παρέχονται από το τμήμα (πιάνο, συμφωνικά κρουστά, κοντραμπάσο), ενώ τα ήδη υπάρχοντα δεν συντηρούνται επαρκώς.
Βασικό πρόβλημα αποτελεί και η γενική υποστελέχωση του τμήματος, σε όλες τις δομές του (γραμματεία, βιβλιοθήκη, προσωπικό). Ειδικότερα, η λειτουργία του τμήματος βασίζεται στην πρόσληψη έκτακτων καθηγητών με πολύ χαμηλούς μισθούς, με αποτέλεσμα πολλές φορές να είναι σχεδόν αδύνατον να βρεθούν! Επίσης, υπάρχει εξοπλισμός και εγκαταστάσεις, τα οποία δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτές τις συνθήκες (studio, εργαστήριο οργανοποιίας). Ένα πρόσφατο γεγονός, η φωτιά στις φοιτητικές εστίες, με πλήρη απουσία μέτρων και εξοπλισμού πυρασφάλειας και σοβαρά κενά στη φύλαξη του χώρου, επιβεβαιώνει την εικόνα εγκατάλειψης και τα επικίνδυνα αποτελέσματα που αυτή μπορεί να επιφέρει.
Ένα ακόμα αίτημα της κατάληψης, αποτελεί η αποκατάσταση της παροχής παιδαγωγικής επάρκειας ενσωματωμένη στο πρόγραμμα σπουδών μας, ανεξαρτήτως έτους εισαγωγής. Το υπουργείο έκανε πίσω σε ορισμένα σημεία του νομοσχεδίου που αφορούν τους ήδη εισαχθέντες, ωστόσο εμείς απαιτούμε την πλήρη ανάκληση του άρθρου 99.
Επίσης, αίτημά μας είναι η ανάκληση του Προεδρικού Διατάγματος 85, το οποίο εξισώνει τα πτυχία των Καλλιτεχνικών σπουδών, με αυτά των αποφοίτων λυκείου, στρώνοντας το έδαφος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης. Στεκόμαστε δίπλα στους σπουδαστές-ριες που αγωνίζονται εδώ και δυο μήνες μαζί με τους καθη- γητές τους.
Υποστηρίζουμε την αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων Δημοσίων Πανεπιστημιακών τμημάτων παραστατικών τεχνών και την ίδρυση νέων για τα αντικείμενα που δεν υπάρχουν. Καταδικάζουμε την κρατική δολοφονία που έλαβε χώρα στα Τέμπη, σκοτώνοντας συνανθρώπους μας και συμφοιτητές μας. Κάθε προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος, δεν θα περάσει!
Στεκόμαστε αλληλέγγυες/οι στις δύσκολες ώρες που περνούν οι συμφοιτήτριες/τες μας στην κατειλημμένη πρυτανεία του ΕΚΠΑ , όπου από τις 13 Μαρτίου η ΕΛΑΣ έχει περικυκλώσει το κτήριο και εμποδίζει με προσαγωγές και βία οποιαδήποτε απόπειρα εισόδου και εξόδου στο κτήριο της πρυτανείας ακόμα και για την σίτιση των ανθρώπων που βρίσκονται μέσα.
Κλείνοντας, ως φοιτήτριες-ές του τμήματος Μουσικών Σπουδών δηλώνουμε αντίθετοι σε κά- θε προσπάθεια υποβάθμισης και εκφυλισμού των σπουδών μας. Οποιαδήποτε κίνηση ή απόφαση αντίθετη με τα συμφέροντα των φοιτητών, θα μας βρει απέναντί της!».
Τα αιτήματα των φοιτητών
Λέμε “όχι”, λοιπόν, στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας, καθώς όλοι θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα φοίτησης με βάση τις πνευματικές τους δυνατότητες και όχι με βάση το οικονομικό υπόβαθρο που διαθέτει κάθε οικογένεια.
Συνεπώς, η απόκτηση ενός πτυχίου χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα έχει φέρει σε δυσμενή και αδιέξοδη θέση το σύνολο των μέχρι στιγμής διπλωματούχων αποφοίτων μας, καθώς και το σύνολο των ενεργών φοιτητών του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών πενταετούς διάρκειας και εν δυνάμει αποφοίτων του, με συνέπεια τον αποκλεισμό μας από την αγορά εργασίας.
Απαιτούμε την δίκαιη και ηθική ανταμοιβή των κόπων μας, μετά τον πολυετή αγώνα, τόσο των οικογενειών μας, όσο και εμάς των ίδιων. Ζούμε σε μία χώρα άνιση που ο κάθε γονέας παλεύει για την πνευματική – επαγγελματική ανέλιξη των παιδιών του για ένα καλύτερο μέλλον. Εν ολίγοις, μετά από έναν απαιτητικό πενταετή κύκλο σπουδών, η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων μας θα πρέπει να είναι κοινό αγαθό και όχι ζητούμενο.
Η αναγνώριση των πτυχίων μας και ως εκ τούτου η επαγγελματική μας αποκατάσταση διακυβεύεται και δεν θα υποχωρήσουμε μέχρι να εκπληρωθούν τα δίκαια αιτήματά μας!».