Με βάση στοιχεία της απογραφής του 2011, ενώ ο ελληνικός πληθυσμός αποτελεί τον δεύτερο πιο γερασμένο στην Ευρώπη, με περισσότερο από το 1/5 των κατοίκων του να είναι άνω των 65 ετών, το ποσοστό αυτό ανεβαίνει ελαφρά στην Περιφέρεια Ηπείρου στο 20,40% του συνολικού πληθυσμού.
Η μεγαλύτερη μέση ηλικία απ’ όλες τις περιφέρειες εμφανίζεται στην Ήπειρο και είναι τα 44,2 έτη. Η μεγαλύτερη μέση ηλικία απ’ όλους τους δήμους παρουσιάζεται στον Δήμο Τζουμέρκων της Π.Ε. Άρτας, και είναι τα 57,9 έτη με δεύτερο το δήμο Γ.Καραϊσκάκη πάλι στην Π.Ε. Άρτας όπου είναι τα 53,3 έτη. Δεδομένου ότι πολλοί από τους απογραφέντες στους παραπάνω δήμους είναι κάτοικοι ουσιαστικά του Δήμου Αρταίων, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει.
Ιδιαίτερα στον Δήμο της Άρτας υπολογίζονται σε 10.791 τα άτομα εκείνα που είναι άνω των 60 ετών. Εκτιμούμε ότι με βάση τον επιπολασμό της άνοιας σε άτομα άνω των 65 ετών (περίπου 6%) τα άτομα που θα χρειαστούν τις υπηρεσίες υγείας για άνοια θα είναι πάνω από 650 άτομα.
Από τον Απρίλιο 2023 θα λειτουργήσουν στην Άρτα Κέντρο Ημέρας για άτομα με άνοια και Κινητή Μονάδα για την άνοια (στον 1ο όροφο του παλαιού νοσοκομείου Άρτας , Αλεξάνδρου Ζάρρα 2, τηλ. 2681079206 ) .
Το Κέντρο Ημέρας είναι μονάδα ημι-ημερήσιας θεραπευτικής φροντίδας ατόμων με Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας. Προσφέρει ομαδικά και ατομικά μη φαρμακευτικά θεραπευτικά προγράμματα που διαμορφώνονται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ασθενούς. Μετά από κλινική εξέταση από νευρολόγο ή ψυχίατρο του Κέντρου, νευροψυχολογική εκτίμηση των νοητικών λειτουργιών από ψυχολόγους και αξιολόγηση κοινωνικού ιστορικού, οι χρήστες εντάσσονται σε προγράμματα σε ομάδες ανάλογα με τον βαθμό δυσκολιών που αντιμετωπίζουν και τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Στις ομάδες εφαρμόζονται θεραπευτικά προγράμματα νοητικών ασκήσεων, φυσικής άσκησης, μουσικοθεραπείας, εργοθεραπείας που παράλληλα με τη φαρμακευ- τική αγωγή, έχουν στόχο τη νοητική ενδυνάμωση των συμμετεχόντων, και την κινητοποίηση και διατήρηση των δεξιοτήτων και των επικοινωνιακών ικανοτήτων τους για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Παράλληλα δίνεται έμφαση στην πρόληψη, πληροφόρηση, εκπαίδευση και ψυχολογική υποστήριξη των φροντιστών των ασθενών.
Η Κινητή Μονάδα για την άνοια έχει στόχο την ανάπτυξη ενός δικτύου υπηρεσιών ψυχικής υγείας προσιτό σε κάθε πολίτη και καλύπτει τις περιοχές του τομέα ευθύνης του Δήμου Άρτας, τους όμορους δήμους του Νομού Άρτας και την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου. Απευθύνεται κατ’ αρχήν σε άτομα με άνοια ή άλλες νοητικές διαταραχές, ή και σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για εκδήλωση άνοιας και χρειάζονται υποστήριξη και θεραπεία και ειδική φροντίδα κατ’ οίκον.
Η Κινητή Μονάδα παρέχει την δυνατότητα στην επιστημονική ομάδα να παρεμβαίνει με επισκέψεις κατ’ οίκον, σε Κέντρα Υγείας και αγροτικά Ιατρεία. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, επεκτείνεται η φροντίδα σε περιστατικά που αδυνατούν να μετακινηθούν από την εστία τους δημιουργώντας, έτσι, μια γέφυρα διασύνδεσης με άλλες υπηρεσίες Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας.
Συνολικά προσφέρονται υπηρεσίες πρόληψης για την καταπολέμηση του στίγματος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και διασύνδεση με την κοινότητα.
Το Κέντρο Ημέρας και η Κινητή Μονάδα στελεχώνονται από 13 επαγγελματίες υγείας (ψυχίατρο, νευρολόγο, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές) και διοικητικό υπάλληλο. Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν.