Της Παρασκευής Σακκά*
Τα άτομα που ζουν με άνοια σε παγκόσμια κλίμακα ανέρχονται στα 50 εκατομμύρια. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά φτάνοντας τα 150 εκατομμύρια το 2050. Το ετήσιο κόστος της άνοιας είναι σήμερα πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια και το 2030 αναμένεται να φτάσει τα 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.
Η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης – και κατά συνέπεια του αριθμού των ατόμων της τρίτης ηλικίας – καθιστά την άνοια μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της δημόσιας υγείας στα επόμενα χρόνια. Η νόσος Alzheimer είναι η πιο συχνή αιτία της άνοιας των ηλικιωμένων (60-70% του συνόλου των περιστατικών) και αποτελεί μια μη αναστρέψιμη, προοδευτικά εξελισσόμενη, νευροεκφυλιστική νόσο που οδηγεί τα άτομα που νοσούν σε αναπηρία και αποτυπώνεται ως ένα μεγάλο κοινωνικοοικονομικό φορτίο σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Δεν υπάρχει σήμερα ριζική θεραπεία για τους περισσότερους τύπους άνοιας – παρά μόνο κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση με φαρμακευτική αγωγή που ελέγχει τα συμπτώματα καθώς και οδηγίες για τη σωστή και αποτελεσματική καθημερινή αντιμετώπισή της. Η αξιόπιστη και έγκαιρη διάγνωση της νόσου Alzheimer αφήνει σημαντικά περιθώρια για μια καλύτερη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, ελάττωση του κόστους και συμμετοχή σε κλινικές μελέτες που τροποποιούν την πορεία της νόσου.
Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, επενδύονται τεράστιοι πόροι και ενέργεια και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από τις κοινωνίες και την ερευνητική κοινότητα για την αντιμετώπιση. Έχει συντελεστεί αξιοσημείωτη πρόοδος σε επίπεδο κατανόησης της νόσου, ανακάλυψης νέων παθολογικών αιτιών, ψηφιακών βιοδεικτών και μεθόδων ανίχνευσης τους, γενετικών αιτιών αλλά και συμβολής του τρό- που ζωής στην διατήρηση των νοητικών ικανοτήτων.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη και τις εκτιμήσεις της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, η άνοια αφορά περισσότερους από ένα εκατομμύριο Έλληνες πολίτες. Μπορούμε να ζούμε καλά και θετικά με την άνοια αν αναζητήσουμε τις διαθέσιμες πηγές βοήθειας που υπάρχουν και στη χώρα μας.
To Εθνικό Παρατηρητήριο για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer, σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο από το 2015, υποστηρίζει τις πολιτικές της χώρας για την αντιμετώπιση της άνοιας και την προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών και παράλληλα προωθεί την πλήρη εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης. Οι οργανώσεις Alzheimer σε αρκετές πόλεις της Ελλάδος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Alzheimer προσφέρουν υποστήριξη, εκπαίδευση και ενδυνά- μωση στα άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους.
Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στο πεδίο της φροντίδας και έχει αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός δομών και υπηρεσιών για την άνοια σε όλη την Ελλάδα. Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην Γραμμή Βοήθειας 1102.
Ειδικότερα, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά τον τελευταίο χρόνο. Βλέπουμε τις δυνάμεις μας να μεγαλώνουν και τις υπηρεσίες μας προς τα άτομα με άνοια να πολλαπλασιάζονται, αφού εγκαινιάζουμε άμεσα τέσσερα νέα Κέντρα Ημέρας για την άνοια, στην Αττική και στην πόλη της Άρτας.
Οι προσπάθειες μας φιλοδοξούν να αποτελέσουν ένα ακόμη δυνατό σήμα προς την κοινωνία για να αγκαλιάσει με σεβασμό τη νόσο Alzheimer μέσα στους κόλπους της, μέσα στις γειτονιές και τις συνοικίες της, αποφορτίζοντας το στίγμα που την συνοδεύει. Ήρθε η στιγμή που η έννοια της αξιοπρεπούς και αυτόνομης διαβίωσης ηλικιωμένων συνανθρώπων μας με άνοια πραγματώνεται!
* Η Παρασκευή Σακκά είναι Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, Πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια