Ο νέος εχθρός για την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών (ο μαύρος αλευρώδης των εσπεριδοειδών) εντοπίστηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Άρτας, σε αρκετές περιοχές της πεδιάδας Άρτας καθώς και στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδος και Αττικής.
Όπως σημειώνει «το έντομο αποτελεί σημαντικό εχθρό των εσπεριδοειδών αλλά μπορεί να βρεθεί σε πάνω από 95 είδη φυτών. Μεταξύ των ειδών που προσβάλει, πέρα από τα εσπεριδοειδή, συγκαταλέγονται το αμπέλι, οι τριανταφυλλιές, η συκιά, η ροδιά, η μηλιά, η αχλα- διά, η μουριά, η δάφνη, κλπ.
Τα συμπτώματα
Στο κάτω μέρος του φυλλώματος αναπτύσσονται πυκνές αποικίες προνυμφών του εντόμου. Τα ενήλικα παραμένουν στις ίδιες θέσεις και πετούν μόνο σε περίπτωση που ενοχληθούν. Τα φύλλα και τα φρούτα φέρουν κηλίδες μελιτωμάτων, τα οποία στη συνέχεια αναπτύσσεται ο μύκητας της καπνιάς. Οι εκτεταμένες προσβολές προσδίδουν στα φυτά σχεδόν πλήρη μαύρη εικόνα.
Τρόποι μετακίνησης και διασποράς
Τα ενήλικα έντομα πετούν μόνο σε κοντινές αποστάσεις με την βοήθεια του ανέμου και μόνο όταν ενοχληθούν.
Η διασπορά σε μεγάλες αποστάσεις μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με μεταφορά προσβεβλημένου φυτικού υλικού (φυτά προς φύτευση, μέρη φυτών, καρποί) είτε με την προ- σκόλληση ενήλικων εντόμων πάνω σε ανθρώπους, φορτία, οχήματα).
Μέτρα αντιμετώπισης
1. Χρήση υγιούς πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού.
2. Αποφυγή μετακίνησης μολυσμένου φυτικού υλικού (φυτωριακό υλικό, καρπούς από μολυσμένα δένδρα, άνθη).
3. Κλάδεμα και καύση προσβεβλημένων κλαδιών επιτόπου.
4. Συστηματικός έλεγχος των καλλιεργειών για την διαπίστωση τυχόν συμπτωμάτων και άμε- ση ενημέρωση των αρμόδιων φυτοϋγειονομικών υπηρεσιών (ΔΑΟΚ και ΠΚΠΦΠ και ΦΕ) σε περίπτωση εντοπισμού τους.