ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ στην πόλη των Ιωαννίνων οι εργασίες της ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρησης Διανομής Αερίου) για την κατασκευή του δικτύου αγωγών προκειμένου να εξασφαλιστεί η τροφοδοσία φυσικού αερίου σε υγρή μορφή (LNG), που το μήκος του θα είναι 135 χιλιόμετρα.
Το LNG θα μεταφέρεται στις δεξαμενές στην Βιομηχανική Περιοχή και μέσω του δικτύου των αγωγών σε 3.000 οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές που θα θελήσουν να συνδεθούν. Αυτή άλλωστε είναι στην συγκεκριμένη φάση η δυνατότητα τροφοδοσίας, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ΔΕΔΑ. Τους αμέσως επόμενους μήνες, επισημαίνεται από την ίδια, ανάλογα δίκτυα θα κατασκευαστούν σε Άρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα.
Όπως γίνεται γνωστό από τη ΔΕΔΑ, το σχέδιο ανάπτυξης δικτύων διανομής στις πόλεις της Ηπείρου παρουσιάζει δύο μεγάλες καινοτομίες. Πρώτον, υλοποιείται με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας της χερσαίας μεταφοράς του φυσικού αερίου σε υγρή μορφή και της αποθήκευσής του σε τοπικές κρυογονικές δεξαμενές. Η πολυ- πλοκότητα και οι δυσκολίες υλοποίησης αυτής της νέας τεχνολογίας απλοποιήθηκαν μέσω της τεχνογνωσίας του ITALGAS, μιας από τις σημαντικότερες εταιρίες διανομής στην Ευρώπη.
Και δεύτερον, οι σωληνώσεις και γενικότερα οι υποδομές διανομής που κατασκευάζει η ΔΕΔΑ είναι κατάλληλες για να διανέμουν και βιομεθάνιο, το οικολογικό δηλαδή και ανανεώσιμο αέριο καύσιμο που παράγεται από τα υπολείμματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, τα οποία υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες σε όλη την Ήπειρο. Ήδη, η ΔΕΔΑ εκπονεί μελέτες για την εγκατάσταση μονάδων βιομεθανίου σε διάφορα σημεία της Ηπείρου προκειμένου το δίκτυο να εμπλουτιστεί με «πράσινη» ενέργεια. Επίσης, το δίκτυο είναι συμβατό για την διανομή και μείγματος υδρογόνου στην κατάλληλη αναλογία.