ΔΕΝ θα το αφήσουμε να πέσει… κάτω, δηλονότι δεν θα το παραβλέψουμε καθώς το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και νομίζουμε ότι μάς ενδιαφέρει όλους.
ΠΗΓΗ του σημερινού σημειώματος αποτελεί η Ορνιθολογική Εταιρεία που μαζί με την Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και την περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ», προχώρησαν σε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κατάφωρη παραβίαση της ενωσιακής νομοθεσίας λόγω της συστηματικής αδειοδότησης και εγκατάστασης βιομηχανικής κλίμακας Αιολικών Σταθμών εντός προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.
ΤΟ φαινόμενο δεν είναι άγνωστο στην Ήπειρο καθώς εταιρείες η μια κατόπιν της άλλης και το «όχι» στην έγκριση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων να εισπράξουν είτε από τους Δήμους είτε από την Περιφέρεια, καταφέρνουν να υλοποιήσουμε τα σχέδιά τους.
Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην καταγγελία των Ελληνικών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων δεν περνά ούτε στα «ψιλά» των περισσότερων εφημερίδων των Αθηνών, ενώ απόλυτη «μούγκα» παρατηρείται από την πλειοψηφία των καναλιών.
ΣΤΗΝ απάντησή της στις 15 Φεβρουαρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απευθυνόμενη βεβαίως και προς την κυβέρνηση, παραθέτει αιτιολογημένη γνώμη για μη συμμόρφωση με την Οδηγία για τους Οικοτόπους κατά τον σχεδιασμό έργων αιολικής ενέργειας, με την Ορνιθολογική Εταιρεία να κάνει λόγο για «ένα βήμα πριν την παραπομπή στο Ευρωδικαστήριο βρίσκεται η χώρα μας».
ΕΝ τω μεταξύ η ίδια Επιτροπή είχε κάνει συστάσεις στη χώρα μας για τη συμμόρφωσή της ήδη από το 2014.
ΠΑΡΑ τις «δεσμεύσεις» της εξακολουθούν να ποιούν την νήσσαν, όμως αυτή τη φορά η σημερινή καλείται να απαντήσει μέσα σε δύο μήνες, λαμβάνοντας παράλληλα τα μέτρα της.
ΣΥΜΦΩΝΑ με το κείμενο της Ορνιθολογικής Εταιρείας «η προειδοποιητική επιστολή και η αιτιολογημένη γνώμη (σαν κι αυτή που η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει) είναι τα δύο πρώτα βήματα που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» όταν διαπιστώνει ότι χώρες μέλη παραβιάζουν το ενωσιακό δίκαιο και εμείς είμαστε μια από αυτές.
ΠΟΙΟ είναι το τρίτο βήμα της; Είναι η παραπομπή της στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
ΟΙ συνεχείς αναβολές ως προς τη συμμόρφωση με την ενωσιακή νομοθεσία δημιουργεί τη σκέψη ότι ενδεχομένως θέλουν να τακτοποιήσουν ανοιχτές υποθέσεις, όμως τα περιθώρια φαίνεται πως στενεύουν καθότι σε δύο μήνες καλούνται να δώσουν απαντήσεις.
ΕΥΤΥΧΩΣ πάντως που στην Ελλάδα εκτός απ’ αυτούς που γέρνουν την πλάστιγγα υπέρ εταιρειών υπάρχουν και οργανώσεις, όπως για παράδειγμα οι συγκεκριμένες, που μάχονται για την προστασία του περιβάλλοντος, οι οποίες και τους ξεμπροστιάζουν.
ΚΑΙ το πιο σημαντικό που κατά τη γνώμη μας επίσης επιτυγχάνουν είναι η εκπομπή του μηνύματος πως η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετατραπεί σ’ ένα ξέφραγο αμπέλι, όπως ορισμένοι θα το ήθελαν.