Δόθηκαν στην δημοσιότητα πριν λίγο καιρό τα επίσημα στοιχεία και τα αποτελέσματα από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων στην Ελλάδα.
Πρώτον, υποβλήθηκαν συνολικά 6.415.000 φορολογικές δηλώσεις. Αξίζει να επισημανθεί ότι όλοι, ή σχεδόν όλοι, έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση. Είτε από υποχρέωση είτε από ανάγκη είτε από συμφέρον. Από υποχρέωση είναι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι ιδιώτες επιχειρηματίες και επαγγελματίες. Από ανάγκη οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Από συμφέρον οι άνεργοι, οι μετανάστες, οι Ρομά και άλλες κάποιες κατηγορίες.
Στην πρώτη περίπτωση δεν χρειάζεται να πει κανείς κάτι ιδιαίτερο. Οι μισθωτοί έχουν ήδη φορολογηθεί στην πηγή, οι δε επιχειρηματίες, επαγγελματίες είναι υποχρεωμένοι με την δήλωση του επαγγέλματος. Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι πρέπει να πάρουν τις διάφορες επιδοτήσεις για τα προϊόντα τους, για τα ζώα τους, για το πετρέλαιο, τις καταστροφές στην παραγωγή τους, την επιστροφή ΦΠΑ κλπ κλπ. Τέλος, οι άνεργοι, οι μετανάστες, οι Ρομά που θα εισπράξουν από το κράτος τις οικονομικές ενισχύσεις, επιδόματα ως οι ασθενέστεροι.
Δεύτερον, από την ανάλυση των στοιχείων διαπιστώνουμε ότι το 39,59 % έχει δηλώσει εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ. Το 19,52 % έχει δηλώσει εισόδημα από 5.000 έως 10.000.
Δηλαδή το 60% περίπου των φορολογουμένων έχουν δηλώσει ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ. Αν κάποιος εκτιμήσει τον μέσο όρο θα δει ότι αυτό ανέρχεται το πολύ στα 600 ευρώ το μήνα. Δηλαδή βρισκόμαστε στα όρια της φτώχειας.
Τρίτον, από την άλλη πλευρά, 27.000 φορολογούμενοι, ποσοστό δηλαδή 0,48% μόνο, δήλωσε ετήσιο εισόδημα πάνω από 100.000 ευ- ρώ. Είναι αυτή η πραγματικότητα σε αυτή την κατηγορία; Ασφαλώς «όχι».
Τέταρτον, 106.000 φορολογούμενοι, ποσοστό 1,64% μόνο, δήλωσε ετήσιο εισόδημα 50.001 έως 100.000 ευρώ. Και εδώ η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.
Πέμπτον, 153.5000 φορολογούμενοι, ποσοστό 23,72%, δήλωσαν ετήσιο εισόδημα 10.000 έως 20.000 ευρώ. Εδώ θα μπορούσαμε να πούμε ότι βρίσκεται η μεσαία τάξη.
Έκτον, 594.000 φορολογούμενοι, ποσοστό 9,18%, δήλωσαν ετήσιο εισόδημα 20.001 έως 30.000 ευρώ.
Και τέλος, έβδομον, 368.000 φορολογούμενοι, ποσοστό 6%, δήλωσαν ετήσιο εισόδημα 30.001 έως 50.000 ευρώ.
Συμπεράσματα: Βάσει αυτών των αριθμών, το 60% ζεί στα όρια της φτώχειας και το 2% είναι οι πλούσιοι. Είναι όμως αυτοί οι αριθμοί αληθείς; Ασφαλώς «όχι». Η φοροδιαφυγή ζει και βασιλεύει. Και γνωρίζει η πολιτεία ποιοί είναι αυτοί που φοροδιαφεύγουν.
Ανέτρεξα σε κάποια φορολογικά στοιχεία του οικονομικού έτους 2011. Η ίδια κατάσταση. Δηλώθηκαν 116 δις ευρώ περίπου προς φορολόγηση. Πρώτον, 81 δις ευρώ αφορούσαν μισθωτούς και συνταξιούχους, ήτοι ποσοστό 70%. Δεύτερον, 19 δις ευρώ αφορούσαν τους λοιπούς φορολογούμενους, ήτοι ποσοστό 17%. Τρίτον, 16 δις ευρώ αφορούσαν τα νομικά πρόσωπα, ήτοι ποσοστό 13%.
Οι αναλογούντες φόροι αντίστοιχα ήταν: Από μισθωτούς 7 δις ευρώ, ποσοστό 55,54%. Από λοιπούς 2 δις ευρώ, ποσοστό 15,79%. Από νομικά πρόσωπα 3,6 δις ευρώ, ποσοστό 28,67%.
Η φοροδιαφυγή διαχρονικά και αποδεδειγμένα είναι γεγονός και προέρχεται από μεγάλες επαγγελματικές ομάδες της κοινωνίας (γιατροί, επαγγελματίες γύρω από την οικοδομή, καταστήματα εστίασης, διασκέδασης, τουρισμού κλπ. Η φοροδιαφυγή εκτιμάται γύρω στα 7 έως 8 δις ευρώ. Χρήματα που η πολιτεία αν είχε, θα μπορούσε να διορθώσει στρεβλώσεις σε όφελος όλης της κοινωνίας.
Και η παραοικονομία; Μία μελέτη από την Διεθνή Διαφάνεια Ελλάς (οργάνωση κατά της διαφθοράς), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, εκτιμά ότι το ποσοστό της παραοικονομίας στην Ελλάδα κυμαίνεται για το 2022 στο 25,4% του ΑΕΠ και θα συνεχίσει μέχρι και το 2027 να είναι γύρω στο 26% του ΑΕΠ. Για το διάστημα 1980-2020 η παραοικονομία ήταν μεσοσταθμικά στο 28,5%. Η μελέτη εξετάζει για πρώτη φορά τον ρόλο του πολιτικού συστήματος στην παραοικονομία.
Μια κυβέρνηση που εστιάζει την πολιτική της στην ενδυνάμωση του κράτους πρόνοιας θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της παραοικονομίας. Το κλίμα εμπιστοσύνης των πολιτών θα ενισχυθεί ακριβώς λόγω του αισθήματος ανταποδοτικότητας από το ίδιο το κράτος. Έτσι ο ίδιος ο πολίτης θα συμμετέχει σ’ αυτή την προσπάθεια. Θα ζητάει παραδείγματος χάρη αβασάνιστα την απόδειξη από τον έμπορο, τον γιατρό, τον υδραυλικό, τον δικηγόρο κοκ.
Όμως το μεγάλο παιχνίδι παίζεται με τις ισχυρές οικονομικά επιχειρήσεις,τις offshore, την ναυτιλία κλπ. Εδώ θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά… Φοροδιαφυγή και παραοικονομία είναι η όψη του ίδιου νομίσματος. Η Ελλάδα ανήκει στα αναπτυγμένα κράτη και όχι στα αναπτυσσόμενα γι΄ αυτό το 26% είναι υψηλό. Ένα ποσοστό 10 έως 15% παραοικονομίας θα ήταν ίσως αρεστό μια και ένα τέτοιο ποσοστό ανατροφοδοτεί βραχυπρόθεσμα την ίδια την οικονομία. Υπολογίζεται ότι η παραοικονομία ξεπερνά τα 40 δις ευρώ. Ένα νούμερο που αν το μεγάλο του ποσοστό ήταν επίσημα έσοδα του κράτους, θα υπήρχε η δυνατότητα για την εφαρμογή φιλολαϊκών πολιτικών. Δηλαδή μείωση φόρων, αύξηση μισθών και συντάξεων, βελτίωση της δημόσιας υγείας, της παιδείας, κίνητρα για ανάπτυξη. Γιατί… ναι λεφτά υπάρχουν αλλά είναι αδήλωτα, κρυμμένα σε θυρίδες, στα χέρια των ολίγων, πολύ ολίγων. Γι’ αυτό και τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων δεν περιλαμβάνουν απολύτως τίποτε απ’ ότι παραπάνω αναφέρω, ή καλύτερα περιλαμβάνουν μισές αλήθειες. Θα μπορέσει κάποια κυβέρνηση να αλλάξει αυτά τα μεγέθη; Ιστορικά κρίνοντας, λέω «όχι».
*Παραοικονομία- σκιώδης οικονομία: Συνολική αξία συναλλαγών που πραγματοποιούνται εκτός βιβλίων από επιχειρήσεις και ιδιώτες.
*Ο Γιώργος Πριόβολος είναι διδάκτωρ Παιδαγωγικών Επιστημών, οικονομολόγος και πρώην τραπεζικός

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ