Ηταν να το περάσουμε κι’ αυτό. Να κηδέψουμε δήθεν σαν «ιδιώτη» αλλά με τιμές και λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών τον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ χωροστατούντος του Αρχιεπισκόπου.
Δεν αφήνω τίποτε να πέσει κάτω αλλά εκείνο που μου χτύπησε στο μάτι περισσότερο ήταν η Ελληνική σημαία με την οποία ήταν σκεπασμένο το φέρετρο. Με την Ελληνική σημαία καλύπτονται φέ- ρετρα ηρώων που προσφέρουν τη ζωή τους θυ-σία στο Έθνος και την κοινωνία ή Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι προσέφεραν στην Ελλάδα κορυ- φαίες διακρίσεις στον πολιτισμό, τις επιστήμες και τις τέχνες.
Τι έκανε απ’ όλα αυτά ο Γλύξμπουργκ για να δικαιούται να καλυφθεί το φέρετρό του με την Ελληνική σημαία; Στη σύντομη θητεία του στον Ελληνικό θρόνο, νεαρός άπειρος και άτολμος, ωθούμενος από κακούς συμβούλους, προσέφερε χείριστες υπηρεσίες και στο Έθνος σαν «ανώτατος άρχων» αλλά και στη μοναρχία, η οποία επί των ημερών του έλαβε τέλος μετά από μια μακρόχρονη διαδρομή. Έπαιξε με τους θεσμούς και τελικά κατάφερε με τις απερισκεψίες του να οδηγή- σει τη χώρα στη Χούντα των επίορκων αξιωματικών. Δεν σεβάστηκε την λαϊκή εντολή της 16ης Φεβρουαρίου 1964 και με τη βοήθεια επίορκων βουλευτών σαλαμοποίησε το μεγάλο αστικό κόμ- μα της Ένωσης Κέντρου και απέπεμψε τον δημοκρατικό ηγέτη Γεώργιο Παπανδρέου, που είχε οδηγήσει το κόμμα αυτό σε συντριπτική νίκη εναντίον της δεξιάς ΕΡΕ με ποσοστό 53%.
Οι βουλευτές της δεξιάς παράταξης που βοήθησαν τον Γλύξμπουργκ ψηφίζοντας τους επίορκους της Ένωσης Κέντρου για πρωθυπουργούς, τον κατέστρεψαν και ουσιαστικά τον οδήγησαν βορρά στους πραξικοπηματίες της 21ης Απριλίου 1967. Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Γλύξμπουργκ όρκισε στις 2 Απριλίου 1967 κυβέρνηση της ηττημένης ΕΡΕ υπό τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο που ήταν και η τελευταία που ανέτρεψε η Χούντα.
Ο Γλύξμπουργκ πίστευε με το λίγο του μυαλό, ότι οι στρατηγοί που είχε με του μέρος του θα έκαναν αυτοί πραξικόπημα ισχυροποιώντας τη θέση του. Δεν υπολόγισε όμως ότι μέσα στα Ανάκτορα είχαν υπεισέλθει από τον Οκτώβριο του 1955 πράκτορες της CIA (Άλφρεντ Άλμερ κλπ), οι οποίοι κατατόπιζαν ανάλογα τους Συνταγματάρχες που ήταν άνθρωποι δικοί τους. Δεν είχε αντιληφθεί ο άπειρος Γλύξμπουργκ ότι το παιχνίδι των Αμερικανών ήταν για το Κυπριακό και ότι τον χρησιμοποιούσαν σαν εφαλτήριο για να φύγει ο Γεώργιος Παπανδρέου που στο ταξίδι του στις ΗΠΑ είχε αντιταχθεί στον Λίντον Τζόνσον για «λύση» του Κυπριακού προβλήματος με διμερείς συνομιλίες Ελλάδας Τουρκίας.
Όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα της 21-4-1967 ο Κωνσταντίνος έχασε την ευκαιρία, όταν ο Ναύαρχος Κων. Εγκολφόπουλος τον ενημέρωσε για ετοιμότητα του Στόλου να υπακούσει σε εντολή του προχωρώντας και σε βομβαρδισμούς των πραξικοπηματιών και αυτός του απάντησε είναι «πολύ αργά»! Το δικό του πραξικόπημα το Νοέμβριο του 1967 ήταν μία απερισκεψία που πήγε να πάρει στο λαιμό του κόσμο. Πάλι καλά που τη γλύτωσε τότε κινούμενος από χωρίου εις χωρίον και τελικά διέφυγε στην Ιταλία.
Πλέον αυτών ο Γλύξμπουργκ δεν δικαιούνταν την Ελληνική σημαία και για δύο άλλους σοβαρούς λόγους. Πρώτον, ότι μετά το δημοψήφισμα αρνήθηκε πεισματικά να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας και μηχανεύτηκε κάθε λογής σχέδια προκειμένου να μείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιστροφής του. Δεύτερον, όπως αποδεικνύεται από το «Αρχείο Καραμανλή», υπάρχει σ’ αυτό καταγεγραμμένη «Μία εκπληκτική ιστορία με πρωταγωνιστές τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, τον πιστό του υπασπιστή συνταγματάρχη Μιχαήλ Αρναούτη και τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Πρόκειται για σχέδιο δολοφονίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή και ανατροπής του δημοκρατικού πολιτεύματος μέσα από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα». Μία σκοτεινή υπόθεση που ξεκινάει από το φθινόπωρο του 1975 μέχρι τις αρχές του 1978.
Όμως οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν εγκαταστήσει σύστημα καταγραφής συνομιλιών του Κωνσταντίνου στο Λονδίνο και κατέγραψαν όλες τις συνομιλίες του με απεσταλμένους εκεί Ελλήνων αξιωματικών, οι οποίοι συνωμοτούσαν στην Αθήνα και τις πληροφορίες αυτές τις έδωσαν στον Καραμανλή, ο οποίος φυσικά πήρε τα μέτρα του.
Ο γιός του που έβγαλε τον επικήδειο στη Μητρόπολη των Αθηνών, θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα το βίο και την πολιτεία του πατέρα του. Οι δε ακροδεξιοί της ΝΔ που παρέστησαν στην κηδεία, προσέφεραν με την παρουσία τους χείριστες υπηρεσίες στο Έθνος των Ελλήνων και το Δημοκρατικό Πολίτευμα αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά τους ακατάλυτους δεσμούς της Ελληνικής Δεξιάς με την Μοναρχία. Όχι, δεν άξιζε η Ελληνική σημαία στον Γλύξμπουργκ και αυτοί που το επέτρεψαν είναι υπόλογοι στον Ελληνικό Λαό.
*Ο Γιώργος Χαλκιάς είναι επίτιμος δικηγόρος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ