Την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα που έκανα βόλτα στο κέντρο της πόλης, κοντά στην πλατεία Κιλκίς συνάντησα εντελώς τυχαία έναν παλαιό δάσκαλό μου στο σχολείο, ο οποίος τυχαίνει να είναι και ιερωμένος σε κάποια εκκλησία της πόλης μας.
Καθώς συζητούσαμε για διάφορα θέματα, μου έθεσε και ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτη- μα για την πόλη μας, για το οποίο έχει αγωνιστεί και ο ίδιος εδώ και πάρα πολλά χρόνια από την θέση που βρίσκεται.
Ο λόγος για την αξιοποίηση της Παρηγορήτισσας που εκτός από αρχαιολογικός χώ- ρος να λειτουργήσει ως ένας Μητροπολιτικός ναός, όπως είναι πολλοί στην πόλη μας μια και η συγκεκριμένη εκκλησία διατηρείται ακόμα και σήμερα σε καλή κατάσταση για να γίνει κάτι τέτοιο.
Μιλώντας, λοιπόν, για τους αγώνες του ως προς αυτή την κατεύθυνση, μου είπε ότι έχει στείλει πολλές επιστολές προς την Ιερά Μητρόπολη Άρτας, στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αλλά και προς τον ίδιο τον δήμαρχο της πόλης μας, αλλά καμία απ’ αυτές δεν εισακούστηκε. Το μόνο που εισέπραξε απ’ όλους αυτούς τους φορείς τόσα χρόνια ήταν μόνο υποσχέσεις και τίποτα περισσότερο στην πράξη.
Κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να εργαστούμε όλοι οι Αρτινοί ως προς αυτή την κατεύθυνση και να κάνουμε προτάσεις στους αρμόδιους φορείς για την αξιοποίησή της σε Μητροπολιτικό ναό γιατί πιστεύω ότι το αξίζει και με το παραπάνω, καθώς είναι ένα στολίδι για την πόλη μας και η μεγαλύτερη σε έκταση εκκλησία, η οποία θα έπρεπε να λειτουργεί κανονικά και να μην ανοίγει μόνο στην γιορτή της και εκεί να γίνονται όλες του είδους οι τελετές και οι γιορτές, όπως γίνεται σ΄ όλες τις Μητροπολιτικές εκκλησίες της πόλης μας.
Κλείνοντας, αναρωτιέμαι γιατί η Αγία Θεοδώρα, ας πούμε, που και αυτή είναι βυζαντινός ναός εκτός από αρχαιολογικό μνημείο λειτουργεί κανονικά και ως Μητροπολιτικός ναός και η Παρηγορήτισσα που είναι κατά πολύ μεγαλύτερη εκκλησία και σημαντικότερη ιστορικά δεν μπορεί;
Eπίσης, αναρωτιέμαι και κάτι άλλο τελευταίο: Γιατί να τελούνται στον Άγιο Μάξιμο Γραικό του Τριγώνου λειτουργίες των σημαντικότερων εορτών και να μην ανοίγει η Παρηγορήτισσα για να τελούνται εκεί; Αφού αντικειμενικά μεγαλύτερος ναός δεν είναι; Και εκτός αυτού δεν προσφέρεται για κάτι τέτοιο; Θεωρώ ότι το χρωστάμε στους προγόνους μας, αν μη τι άλλο τους Βυζαντινούς, αν όχι στους ίδιους μας τους εαυτούς να το κάνουμε και να γίνει μια μέρα το όνειρό μας πραγματικότητα.
*Ο Βασίλης Μαλαμής είναι φιλόλογος