Στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας είχε φιλοξενηθεί εκτενές άρθρο σχετικά με την διαβούλευση για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση της λίμνης Πουρναρίου που είχε αναγγελθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων και παρέπεμπε στην ιστοσελίδα της ΠΕΔ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων) Ηπείρου. Η προθεσμία διαβούλευσης ήταν πέντε ημέρες, δηλαδή μέχρι 31 Ιανουαρίου, και κατόπιν παρατάθηκε μέχρι και 3 Φεβρουαρίου. Κατέθεσα την άποψή μου με το σχετικό άρθρο την τελευταία ώρα και αναρτήθηκε με σχετικό τίτλο «ΟΧΕ λίμνης Πουρναρίου με σοβαρή διαβούλευση, περισσότερο ενδιαφέρον και σοβαρή μελέτη».
Είχα επισημάνει την σελίδα έξι όπου εμφανίζονται και καταλογίζονται 12 τεκμηριωμένες αδυναμίες που πρέπει να μελετηθούν, να επιλυθούν για να δρομολογηθεί και να ευδοκιμήσει η οποιαδήποτε μελέτη. Πρόσθεσα ως επίλογο στο σχετικό άρθρο ότι ήταν περιορισμένες οι παρεμβάσεις (10 στον αριθμό) που σημαίνει ότι ο δείκτης ευαισθησίας είναι ελάχιστος για τα κοινά.
Ομοίως για το θέμα αξιοποίησης της λίμνης και της παραλίμνιας περιοχής το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει εμπεριστατωμένη έρευνα και μελέτη που πραγματοποίησε και είχε παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο του έτους 2019. Είναι σε cd και τελικά βρίσκεται στα συρτάρια του γραφείου του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων! Όταν καταχωνιάζουμε μελέτες, όταν δεν κάνουμε ούτε μια ημερίδα και ερχόμαστε προεκλογικά να εμφανίσουμε το πρόβλημα και να πούμε ότι έχουμε έτοιμη τη μελέτη, πως λέγεται αυτή η ενέργεια; Αυτά κατέθεσα ως άποψη στη διαβούλευση και βαθμολογήθηκα γι’ αυτά!
Δεύτερη είδηση: Εκεί στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων στη συνεδρίαση της 27ης Ιανουαρίου υπήρχε το θέμα 15 με τίτλο «Περί έγκρισης οριστικής μελέτης οδοποιίας της οδού Καταρράκτη – Βουργαρελίου ΧΘΟ + 918,40 έως θέση 7.800.63 του Δήμου». Είναι απορίας άξιον πως η μελέτη η οποία είχε τελειώσει από το 2019 σέρνεται τέσσερα χρόνια και έρχεται και αυτή τώρα στο προσκήνιο ενώ κάθε προηγούμενο χρόνο έβγαινε ανακοίνωση ότι θα ήταν άμεση η δημοπράτηση. Η έγκριση και πίστωση του έργου έχει γίνει από το έτος 2016. Φτάσαμε στο έτος 2023 και μιλάμε για το πότε θα γίνει η δημοπράτηση; Πότε θα ξεκινήσει; Πότε θα ολοκληρωθεί;
Ήταν εύλογη η διαμαρτυρία ορισμένων συμβούλων και ιδιαίτερα του κ. Λεωνίδα Τσίπρα γιατί στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε βάλει πλάτη σε πολλά θέματα. Για να ευδοκιμήσει ο στόχος ενός μεγάλου έργου 9 εκατ. ευρώ χρειάσθηκαν πολλές συνιστάμενες δυνάμεις. Δεν επιτρέπεται η παρέλκυση ή τα εγωιστικά κομματικά δρώμενα που αποδυναμώνουν τα έργα. Όπου υπάρχει συνένωση δυνάμεων εκεί υπάρχει και αποτέλεσμα. Στα Τζουμέρκα – δυστυχώς – δεν αναγνωρίζονται ικανότητες, γνώσεις, αξίες και προσφορές.
Άλλη μια ωραία είδηση για την Πρέβεζα και την οδική σύνδεση με Ιόνια για μια πολύπαθη μελέτη που υπογράφηκε το 2007 από το πρώην ΠΕΧΩΔΕ, της οποίας η σύμβαση λύθηκε ευτυχώς το έτος 2023, δηλαδή μετά από 16 χρόνια. Τώρα ποιός θα πληρώσει τον μελετητή, η Περιφέρεια που αναλαμβάνει ή το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, είναι άλλο θέμα. Γράφω αυτή την είδηση για να τα διαβάσει ο αναγνώστης τι γίνεται σε κάθε φορέα όταν λείπει ο συντονισμός και ο έλεγχος. Και όλα γίνονται αμέσως όταν πρόκειται για εκλογές. Μαυρογιαλούρος διαρκώς στην Ελλάδα και δη στην επαρχία για κράτος, υπουργεία, Δημαρχεία, Περιφέρειες, εξουσίες. Θα πάμε έτσι μπροστά;
Συνεχίζονται οι πίτες μέχρι τις εκλογές, Έρχεται Τσικνοπέμπτη και Άγιος Βαλεντίνος, ετοιμάζονται καρναβάλια και οι αποκριές και ο χορός καλά κρατεί. Δώστε άρτο και θεάματα στο λαό. Ειλικρινά δεν κατάλαβα εκεί στην πίτα της Άρτας πως ένιωσε ο υπουργός Εργασίας όταν αντίκρισε τους Αρτινούς που δεν τους έδωσε ούτε ένα ευρώ αύξηση. Ένα εκατομμύριο πολίτες εξαπάτησε και εξύβρισε με την ψεύτικη υποσχετική των πέντε μηνών αύξηση σε όλους 7,75%. Για όποιον θέλει να διαβάζει νούμερα και να σκέπτεται ας θυμηθεί και τα παρακάτω.
Αύξηση πληθωρισμού κοντά στο 20%. Αύξηση στις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών 9,6%. Δεν είναι λίγοι, είναι 1.200.000 πολίτες. Αύξηση επιτοκίων τραπεζών. Δάνεια στεγαστικά στο 6%, επιχειρήσεων στο 8%, καταναλωτικά 11%. Ενώ αύξηση τόκων καταθέσεων από 0,01% σε 0,09%. Αυτή κι αν είναι αύξηση. Αύξηση επιτοκίου ομολόγων δημοσίου στο 4,6%. Ρήτρα αναπροσαρμογής, ενέργεια, ακρίβεια, ανεργία.
Για το χρέος της χώρας που είναι 357 δις ευρώ και με ΑΕΠ 178% τα οικονομικά της χώρας θεωρούνται απελπιστικά. Για όποιον θέλει να διαβάσει την ιστορία του χρέους που ξεκινά με 3 δις ευρώ το 1981 με ΑΕΠ 28%, καταλήγει με Σημίτη στα 185 δις ευρώ το 2004 και ΑΕΠ 108% για να το παραδώσει ο Καραμανλής στα 298 δις ευρώ το 2009 με ΑΕΠ 126%, ενώ το παραλαμβάνει ο Παπανδρέου με 340 δις ευρώ το 2010 με ΑΕΠ 147%. Και καταλήγει σήμερα το 2023 στα 357 δις ευρώ με ΑΕΠ 178% με στόχο το 2027 σε ΑΕΠ 149%. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι. Η μοίρα της Ελλάδας σε αριθμούς και όχι σε λόγια και υποσχέσεις αέρος. Καλημέρα.
* Ο Φώτης Χαχούλης είναι δικηγόρος και διετέλεσε πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κεντρ. Τζουμέρκων