Αμφιβολίες το μυαλό μου βασανίζουνε πολλές, Αμφιβολίες τρελές.
Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, υπήρχε μία εταιρεία με το όνομα Cambridge Analytica, η οποία εφαρμόζοντας «ψυχογραφικές» στατιστικές αναλύσεις στο σύνολο των δεδομένων της, ισχυριζόταν ότι ήταν σε θέση να προσδιορίσει τον τύπο της προσωπικότητας των ατόμων και στη συνέχεια να δημιουργήσει στοχευμένα μηνύματα για να επηρεάσει τη συμπεριφορά τους.
Η Cambridge Analytica χρησιμοποίησε τα δεδομένα για να παρέχει αναλυτική βοήθεια στις προεδρικές εκστρατείες του 2016 των Τεντ Κρουζ και Ντόναλντ Τραμπ. Δηλαδή οι ψηφοφόροι χειραγωγούνταν. Μετά τις αποκαλύψεις, τον Μάιο του 2018, η Cambridge Analy- tica υπέβαλε αίτηση πτώχευσης.
Οι πρακτικές της όμως δεν αποσύρθηκαν από το διεθνές προσκήνιο. Η προσωποποιημένη στόχευση ψηφοφόρων είναι αυτό που πουλά σήμερα η εταιρεία Majoritas, η οποία αναφέρει στην ιστοσελίδα της: «Μέσω των αναλυτικών στοιχείων, μπορείτε να δοκιμάσετε βασικά μηνύματα σε ένα δείγμα κοινού, προκειμένου να προσαρμόσετε περαιτέρω τη στρατηγική σας και να μεγιστοποιήσετε τον αντίκτυπο… Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία για να μεγιστοποιήσετε τα αποτελέσματα από door-to-door εκ- στρατείες και να εντοπίσετε σίγουρους ψηφοφόρους, ψηφοφόρους που μπορείτε να προσελκύσετε, αλλά και ψηφοφόρους της αντιπο- λίτευσης».
Η συλλογή δεδομένων γίνεται είτε από εκτεταμένη χρήση δεδομένων χρηστών από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Έτσι, από το Μάρτιο του 2018 έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα η «Questia.gr» με την αντίστοιχη σελίδα στο facebook, μέσω των οποίων αντλούν στοιχεία για τις έρευνες τους. Μάλιστα, προσελκύουν χρήστες χορηγώντας κουπόνια πληρωμής καυσίμων ύψους 250 ευρώ. «Δεν προωθούμε, ούτε πουλάμε κάποιο προϊόν. Ενδιαφερόμαστε πραγματικά για τις απόψεις σας, οι οποίες μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τον κόσμο μας», αναφέρει χαρακτηριστικά η σελίδα της Questia Greece.
Αλλά ποιες είναι στην πραγματικότητα οι απόψεις που συλλέγει η Questia Greece από τους εγγεγραμμένους στην πλατφόρμα της χρήστες; Στο δεύτερο ερωτηματολόγιο Ιανουαρίου 2023 που έστειλε στους εγγεγραμμένους χρήστες της η Questia, μεταξύ άλλων, ρωτά για την γνωμοδότηση που εξέδωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος για τους ελέγχους της ΑΔΑΕ, θέλοντας να διερευνήσει σε ποιο βαθμό οι χρήστες είναι ενήμεροι.
Αλλά και τα ερωτηματολόγια που έστειλε η πλατφόρμα στους χρήστες της προ ολίγων εβδομάδων δείχνουν την στόχευση των ερωτήσεων της Questia. «Πως αξιολογείτε συνολικά το έργο της κυβέρνησης τη χρονιά που πέρασε;». «Αν το δίλλημα των εκλογών είναι Μητσοτάκης ή Τσίπρας και δεν υπάρχει άλλη επιλογή πως τοποθετείστε;». Εκτός από ενδείξεις εκλογικών αποτελεσμάτων η Questia «μετρά» και την απήχηση πολιτικών συνθημάτων – μηνυμάτων. Ενδεικτικό είναι το ερώτημα που έθεσε ξανά στο ερωτηματολόγιο του Δεκεμβρίου: «Ενόψει των εκλογών το κεντρικό σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας είναι σταθερότητα και του ΣΥΡΙΖΑ δικαιοσύνη. Ανεξάρτητα με την κομματική σας προτίμηση, ποιο από τα δύο θεωρείτε σημαντικότερο για τη χώρα;».
Είναι η δραστηριότητα της Questia στην Ελλάδα παράνομη; Ναι, από πολλές απόψεις. Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 5 του Νόμου 3603/2007, κάθε φορέας ή επιχείρηση δημοσκόπησης της ημεδαπής που αναλαμβάνει δημοσκοπήσεις ή κάθε άλλη έρευνα ή μέτρηση της κοινής γνώμης για λογαριασμό των φορέων του Δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και των πολιτικών κομμάτων ή συνδυασμών, πρέπει να είναι εγγεγραμ- μένος στο Μητρώο Φορέων και Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Διαφορετικά οι δραστηριότητές του είναι παράνομες.
Η Questia παρά την πενταετή της παρουσία στην Ελλάδα δεν γράφθηκε ποτέ στο Μητρώο Φορέων και Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Οι εταιρείες αυτές παρέχουν απευθείας υπηρεσίες σε πολιτικά κόμματα; Οι συνδεδεμένες με την Questia, Ρουμανικές εταιρείες Majoritas και Kondiment, παρέχουν υπηρεσίες στη Νέα Δημοκρατία. Άλλωστε η ίδια η Majoritas διαφήμιζε έως και τα μέσα του 2021 την παρουσία της στην Ελλάδα και το γεγονός ότι είχε επικουρήσει το κυβερνών κόμμα ώστε να κερδίσει τις εκλογές του 2019.
Όπως καταλαβαίνεις, φίλε αναγνώστη, χωρίς Αμφιβολίες πολλές, χωρίς Αμφιβολίες τρελές, οι πρακτικές παρακολούθησης θα πρέπει πλέον να αναλύονται επιμελώς και στο καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας. Αφού εκτός της ΕΥΠ και του Predator, αποδεικνύεται επίσης ότι παρακολουθεί παρανόμως και τις δικές μας γνώμες και απόψεις. Δεν της φτάνουν οι νόμιμες δημοσκοπήσεις. Πόσο πιο κάτω είναι τελικά ο πάτος του βαρελιού;
Ένοχος, υπεράνω πάσης Αμφιβολίας.
Πηγή: newsbomb.gr

Αθώος, λόγω Αμφιβολιών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ