Η πρώτη είδηση αφορά την συμμετοχή στη διαβούλευση επί της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) για την αξιοποίηση της λίμνης Πουρναρίου που ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2023.
Προηγήθηκε η δημοσίευση της σχετικής πλατφόρμας για τις δύο Ενότητες. Η πρώτη Ενότητα αφορούσε την ανάλυση υφιστάμενης κατάστασης και η δεύτερη την στρατηγική για την ΟΧΕ. Στόχος της πλατφόρμας διαβούλευσης ήταν η ενθάρρυνση πολιτών προκειμένου να εξετάσουν προσεκτικά, να ζητήσουν, να αξιολογήσουν, να προτείνουν πρόσφορες λύσεις και να αντιπαρατίθενται με τεκμηριωμένα επιχειρήματα για σχεδιασμό έργων και πολιτικών.
Όλα αυτά γιατί έγιναν τόσο βιαστικά μέσα σε πέντε ημέρες του χειμώνα; Αλήθεια, είναι τα χρήματα στην άκρη και περιμένουν; Ή ο ψηφοθηρικός και εκλογικός οίστρος επιβάλει άμεσες φιέστες και εντυπώσεις; Να είναι δηλαδή έτοιμη η μελέτη για το Πουρνάρι! Μήπως, όμως, χρειάζεται καλύτερα ένα στυλιάρι γι’ αυτές τις κουτοπόνηρες ακαριαίες επεμβάσεις; Πριν δύο μήνες υπήρξε απόφαση δημάρχων. Έτοιμη η πρώτη ανάλυση με 110 σελίδες. Έτοιμη και η δεύτερη ενότητα για στρατηγική της ΟΧΕ με 21 σελίδες. Την μελέτη συνέταξε η «Κυβεντίδης Αμανάγιος ΕΕ Invalue».
Στις σελίδες 4, 5 και 6 αναφέρονται τα δυνατά και αδύνατα σημεία. Τα δυνατά μας στοιχεία τα γνωρίζουν όλοι: Φυσικό περιβάλλον, λίμνη, ποταμός, πολιτιστικά δεδομένα και λοιπά. Δεν χρειάζονται περισσότερα. Τα αδύνατα σημεία έχουν καθίσει οι φορείς επί 40 χρόνια από τα 1981 να τα αφαιρέσουν; Με τις αδυναμίες που ευτυχώς περιγράφονται είναι δυνατόν να περπατήσει οποιαδήποτε ΟΧΕ; Μιλάμε για λίμνη που το ύψος της μεταβάλλεται, άρα μεταβάλλονται και οι παρόχθιες πλευρές. Υπάρχει παραλίμνια ζώνη απαλλοτριωμένη από ΔΕΗ, υπάρχει καθεστώς δουλειάς, αδιευκρίνιστες οι επιτρεπόμενες δράσεις τόσο στη λίμνη όσο και στα παραλίμνια. Υπάρχουν νομικές εκκρεμότητες με καθεστώς ΔΕΗ που είναι προϋπόθεση για οποιαδήποτε περαιτέρω δράση. Άρα θα έπρεπε οι Δήμοι να λύσουν ουσιαστικά θέματα.
Πετάξανε το θέμα στην ΠΕΔ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων) Ηπείρου, η οποία με τη σειρά της το έδωσε σε έναν μελετητή. Έλλειψη συντονισμού φορέων που έχουν αρμοδιότητα κλπ. Στη σελίδα 6 καταλογίζονται 12 τέτοιες τεκμηριωμένες υφιστάμενες αδυναμίες που έπρεπε να μελετηθούν και έπρεπε να δρομολογηθεί η κατεύθυνσή τους όλα αυτά τα χρόνια. Ερχόμαστε προεκλογικά και πετάμε φωτοβολίδες ανάπτυξης και ΟΧΕ και μάλιστα μέσα σε έξι ημέρες. Για όποιον γνωρίζει από νομικά, οικονομικά, τεχνικά και από διοίκηση, διαβάζοντας τη σελίδα 6, διαπιστώνει για ποιο λόγο επί 40 χρόνια το Πουρνάρι βλέπει φως από το λυχνάρι!
Δεύτερη είδηση για τα Κεντρικά Τζουμέρκα είναι ότι μαύρα φίδια έζωσαν οι δήθεν επενδυτές των ΜΗΥΕ (Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων) με τις αιτήσεις που συνεχώς καταθέτουν για όλα τα ρέματα. Πέρα από τις 15 εκκρεμείς αιτήσεις που είχαμε μέχρι τον Ιούνιο 2021, από 1 Ιουνίου 2021 μέχρι 7 Οκτωβρίου 2022, έχουν κατατεθεί άλλες που αρχίζουν με ΑΠ 12.739 και καταλήγουν στον ΑΠ 14.748 και συνεχίζονται! Από αυτές τις αιτήσεις επτά είναι για 0,49 MW και οι εννιά από 0,60 μέχρι 1,70 MW. Οι περιοχές είναι Μελισσουργοί, Θεοδώριανα, Άγναντα, Κυψέλη, Βουργαρέλι, Αθαμάνιο, Παλαιοκάτουνο και τελευταία στα Κάψαλα, στην θέση «Κουφάλες».
Εκεί στη Δημοτική Αρχή προσπαθούν με κάθε τρόπο να συνδράμουν τους εποικιστές εκμεταλλευτές και υπονομεύουν τον τόπο τους με την υποθήκευση του υδάτινου πλούτου και δυναμικού. Συνεπίκουροι αυτών είναι και κάποιοι πατριώτες με τίτλο «Πήλιο Γούσης» που δυστυχώς τέτοιοι υπάρχουν σε όλα τα χωριά. Μπράβο όχι σε εσάς αλλά στον αντιδήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων Βαγγέλη Γιωτόπουλο για την παραίτησή του και την σοβαρή καταγγελία του για το ΜΥΗΕ στο Μελισσουργιώτικο ποτάμι. Πού είναι οι φωνές των Μελισσουργιωτών; Πού είναι οι διαμαρτυρίες του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων;
Στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων έμεινε ανεκτέλεστος ο προϋπολογισμός για το έτος 2022. Συγκεκριμένα με απόφαση δημάρχου έγινε ανατροπή αποφάσεων ανάληψης υποχρεώσεων για 45 έργα με ολόκληρα τα ποσά, συνολικά επτά εκατομμύρια ευρώ. Για 15 έργα περίπου 500.000 ευρώ και για άλλες υποχρεώσεις κωδικοί περίπου 1 εκατ. ευρώ. Αν είχε εκτελεστεί ο προϋπολογισμός, αυτά τα χρήματα δεν θα ήταν στο Ταμείο αλλά στους εργαζόμενους, στους εργολάβους, στα υλικά κλπ. Άρα πώς θα κινηθεί οικονομικά μια περιοχή όταν υπάρχουν αυτά τα στοιχεία; Διαύγεια, ΑΔΑ 63Γ1ΩΕ2-ΥΦ2/26-1-2023.
Είχαμε γράψει στο προηγούμενο άρθρο για ερήμωση πλατειών των χωριών, για έλλειψη καφενείων, παππάδων κλπ. Στο αίτημα του περιφερειάρχη για διαφορετική μεταχείριση σε οικισμούς με λιγότερους από 300 κατοίκους σχετικά με καφενεία, πήρε την αρνητική απάντηση από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη ότι «πρέπει να είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ». Άρα και ασφάλιση και λογιστή και ταμειακή μηχανή και υγειονομικοί κανόνες. Απάντηση: «Δεν με ενδιαφέρουν τα χωριά, εγώ είμαι στην Αθήνα. Εγώ είμαι υπουργός Εργασίας και επί πέντε μήνες διαφημίζω για την αύξηση των συντάξεων και φροντίζω γι’ αυτές». «Άντε φίλε, άντε ψώνιο, άντε σύμβολο αιώνιο. Σαν ξυπνήσεις μονομιάς θάρθει ανάποδα ο ντουνιάς».
Με τέτοιους υπουργούς θέλεις ρύθμιση και για καφενεία χωριού; Ψεύτες, απατεώνες κορόιδεψαν όλους τους συνταξιούχους με ψεύτικες υποσχέσεις και αυξήσεις. Εμπαιγμός, απάτη, αδικήματα στα οποία οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πρέπει επιτέλους κάποτε να αντιδράσουν. Όχι άλλο στον καναπέ και στο κινητό. Ξυπνήστε γιατί υπάρχει ακόμα κατηφόρα και ο πάτος δεν ήλθε. Όλοι όσοι ασκούν εξουσία εκφράζονται με την ίδια τακτική. Μιλάνε την ίδια γλώσσα. Καλημέρα και στα επόμενα η συνέχεια…
*Ο Φώτης Χαχούλης είναι δικηγόρος και διετέλεσε πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κεντρ. Τζουμέρκων