Τα σκυλιά από τη δημιουργία του κόσμου ζούσαν σε αυτόχθονες φυλές, όπως ακριβώς όλα τα έμβια όντα του πλανήτη.
Υπάρχουν αρχαίες ράτσες που έχουν δημιουργηθεί με το πέρασμα των αιώνων. Για παράδειγμα χαρακτηριστικές ελληνικές ράτσες σκυλιών είναι το κοκόνι, ο ελληνικός ποιμενικός η αλωπεκής, ο μολοσσός Ηπείρου. Η φύση με τις διάφορες διασταυρώσεις και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κλίματος, της μορφο- λογίας του εδάφους ή ό,τι άλλο μπορεί να «χρησιμοποιήσει» η μητέρα φύση για να δημιουργήσει, προσδιόρισε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Κυκλοφορού- σαν στη φύση μόνα τους χωρίς παρεμβάσεις από το ανθρώπινο χέρι και διαιωνιζόταν το είδος. Η φύση δημιούργησε αρμονικά αυτά τα έμβυα όντα.
Έρχεται, λοιπόν, ο άνθρωπος γύρω στα 1800 και αποφασίζει ότι θέλει να αναπαράγει «ράτσες» ή «φυλές» σκυλιών με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ποικίλουν οι ράτσες ανάλογα με το τι μορφολογικά χαρακτηριστικά έχει το καθένα ή με το τι χαρακτήρα διαμορφώνουν. Αν είναι μεγαλόσωμο, μικρόσωμο, πυκνό τρίχωμα, γρήγορο κλπ. Η ανθρώπινη αυτή παρέμβαση γινόταν συχνά με τρόπο βάναυσο. Διότι προσπαθείς να απομονώσεις κάποια γονιδιακά χαρακτηριστικά για μια ράτσα. Πέρα από τον εργαστηριακό έλεγχο, υπάρχει και ο φυσικός τρόπος πα- ρέμβασης. Όσα, λοιπόν, σκυλιά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του είδους «εξαφανίζονται».
Η οργανωμένη εκτροφή έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται απίστευτες δυνατότητες και εμφάνιση. Κάποιες όμως από τις φυλές συνοδεύονται με πάρα πολλά προβλήματα υγείας. Αναπνευστικά, αδυναμία φυσιολογικής αναπαραγωγής, προβλήματα σε αρθρώσεις, αισθήσεις που υπολειτουργούν, προδιάθεση για σοβαρά νοσήματα, αλλεργίες είναι κάποια από αυτά που επικρατούν.
Ερχόμαστε πια σε ένα σημείο κάθε χρόνο να δημιουργούνται δεκάδες νέες ράτσες. Από το έτος 2006 δημιουργήθηκαν 115 νέες φυλές, ενώ μόνο το έτος 2016 είχαμε 886 νέες φυλές. Αυτές δημιουργούνται από τις επιμιξίες «ρατσάτων» σκύλων. Σκύλοι εργαστηρίων, σκύλοι «κλώνοι», σκύλοι με το μάτι έτσι και το φρύδι αλλιώς. Σκύλοι να μοιάζουν με αυτό και να φαίνονται σαν το άλλο.
Στις περισσότερες «ανεπτυγμένες» χώρες δεν υπάρχουν αδέσποτα. Δεν υπάρχουν σκύλοι στο δρόμο που κυκλοφορούν χωρίς επιτήρηση ώστε να αναπαραχθούν από το ζευγάρωμα. Τον σκύλο τον αγοράζεις. Θέλω ένα λευκό με μαύρες βούλες. Θα προτιμούσα ένα καφέ με ροζ μύτη… και πάει λέγοντας. Οι προδιαγραφές της φυλής καθορίζουν την επιλογή.
Η Ολλανδία είναι μια χώρα με μηδενικό αριθμό αδέσποτων. Μια χώρα πρότυπο που όλες οι υπόλοιπες οφείλουν να ακολουθήσουν. Με μια νέα εισήγηση του αρμόδιου υπουργού της χώρας τίθεται η απαγόρευση της κατοχής και άρα αγοράς κατοικιδίων με γενετικές μεταλλάξεις, οι οποίες μπορεί να δίνουν στο σκυλάκι χαριτωμένη εμφάνιση, αλλά να είναι επώδυνες για τα ίδια τα ζώα. Ο υπουργός δήλωσε πως είναι διατεθειμένος να απαγορεύσει ακόμα και την προβολή της εικόνας αυτών των ζώων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε διαφημίσεις.
Ζώα που γεννιούνται επειδή ο άνθρωπος πιστεύει ότι αυτό είναι «το όμορφο» και ζούν μια ζωή καταδικασμένη και άθλια. Κανένα κατοικίδιο δεν θα πρέπει να υποφέρει από την εμφάνισή του. Υπάρχουν ιατρικές παθήσεις, οι οποίες ακολουθούν την κάθε ράτσα, για- τί εμείς οι άνθρωποι το επιβάλλουμε σε αυτά. Ίσως οι κηδεμόνες τους δεν γνωρίζουν αυτή τη σκοτεινή πλευρά της εμφάνισής τους όταν τα αγοράζουν. Στην πορεία της ζωής τους, όμως, το διαπιστώνουν με τον πλέον άσχημο τρόπο όταν ξεκινούν τα προβλήματα υγείας.
Να σημειωθεί ότι η Ολλανδία ήδη από το 2014 έχει απαγορεύσει την εκτροφή κατοικίδιων ζώων βάσει της εμφάνισής τους. Όμως κάποια από τα απαγορευμένα είδη εξακολουθούν να πωλούνται ή να αγοράζονται από το εξωτερικό, αρκετές φορές παρανόμως.
Η χώρα έχει ήδη ενημερώσει τους κηδεμόνες σκύλων των οποίων οι μύτες (μουσούδες) είναι μικρότερες από το μισό μήκος του κρανίου τους. Οι σκύλοι αυτοί λαχανιάζουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Μπορεί να υποφέρουν από μόνιμο πονοκέφαλο. Οι γάτες με διπλωμένα αυτιά έχουν αποκλίνοντα χόνδρο που μπορεί να τους προκαλέσει πολύ πόνο. Οι γάτες αυτές υποφέρουν. Τα σκυλιά με πλακουτσωτή μύτη όπως είναι τα γαλλικά και τα αγγλικά μπουλντόγκ, είναι πιο επιρρεπή σε προβλήματα υγείας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην αναπνοή τους.
Θα καταλήξουμε να πούμε για μια ακόμα φορά. Υιοθετείστε ένα ελληνικό αδεσποτάκι από το δρόμο. Είναι όλα τους υπέροχα και μοναδικά. Κανένα δεν είναι όμοιο με το άλλο. Κάθε ένα ξεχωριστή και διαφορετική εμφάνιση. Κάθε ένα ξεχωριστό και διαφορετικό χαρακτήρα. Όλα τους υπέροχα. Με την μονα- δική τους ατυχία ότι γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Από τη μια αυτό τους προσδίδει τη μοναδικότητά τους. Από την άλλη αυτή είναι και η δυσμενής μοίρα τους να πεθαίνουν στο δρόμο. Σώστε ένα αδέσποτο από το δρόμο. Θα σας αλλάξει ριζικά τη ζωή σας και τον τρόπο σκέψεως της καθημερινότητάς σας. Τρέξτε να κερδίσετε το χαμένο χρόνο. Προλαβαίνετε…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ