ΟΛΑ αυτά τα ωραία πράγματα στο Μέτσοβο μέσω του ΜΕΚΔΕ (Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας) με τις γιαγιάδες να παραδίδουν μαθήματα στους φοιτητές για το πως φτιάχνονται οι πίτες, με την παρουσίαση του βιβλίου «Ματωμένο γράμμα» της Κατερίνας Δασούλα μόλις 20 χρονών, συγγραφέα και φοιτήτρια στην Φιλοσοφική Ιωαννίνων, με το «Ηπειρώτικο μοιρολόι» του Christopher King και άλλα πολλά, έχουν πίσω τους ένα όνομα.
Το όνομα αυτού Δημήτρης Καλιαμπάκος, καθηγητής του ΕΜΠ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), που κατά τη γνώμη μας αλλά και τη γνώμη πολλών άλλων είναι κεφάλαιο για την Ήπειρο. Βρέθηκε μπροστά, πολύ μπροστά στην πρωτοβουλία για την αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας, πρωταγωνιστεί για την κατασκευή της υπόγειας σήραγγας με σκοπό την σύνδεση Θεοδωριάνων – Μελισσουργών, αναδεικνύει, προβάλλει και αγωνίζεται για το ζωντάνεμα της ορεινής Ελλάδας σε υγιείς βάσεις (και των Τζουμέρκων φυσικά). Και τι δεν κάνει!
Όσο για το ΜΕΚΔΕ που ιδρύθηκε το 1993 και από το 2015 αποτελεί διασχολικό εργαστήριο του ΕΜΠ ως συμβολική πράξη επιστροφής μέρους του χρέους του ΕΜΠ στην πατρίδα (Μέτσοβο) των ιδρυτών και μεγάλων ευεργετών του Πολυτεχνείου, δίνει νόημα και περιεχόμενο με τις διάφορες δραστηριότητες όπως αυτή την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου. Όπως αυτή με τις δύο γιαγιάδες που έμαθαν στους φοιτητές την τέχνη της παρασκευής της πίτας, γνώρισαν την 20χρονη συγγραφέα Κατερίνα Δασούλα, φοιτήτρια Φιλοσοφικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που μοιράζει τον χρόνο της σε Ιωάννινα και Μέτσοβο βοηθώντας στην οικογενειακή επιχείρηση, δηλώνοντας πως «είμαι μια περήφανη σερβιτόρα» και έμαθαν πολύ περισσότερα για το «Ηπειρώτικο μοιρολόι» μέσα από το βιβλίο του Christopher King.
Και ενώ όλα αυτά εμπεριέχουν ας πούμε έναν πολιτισμικό και πολιτιστικό χαρακτήρα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός των 10 συνεδρίων που έγιναν έως τώρα με σημείο αναφοράς τις έρευνες και δράσεις για την αναγέννηση των ορεινών και απομονωμένων περιοχών, με ενδιαφέρουσες πάντα ανακοινώσεις. Άλλωστε είναι το μοναδικό ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα που εξειδικεύεται στις ορεινές περιοχές, σε μια χώρα της οποίας η επικράτεια είναι πάνω από 70% ορεινή και έδρα του είναι το Μέτσοβο.
Με καταγωγή από τους Μελισσουργούς ο Δημήτρης Καλιαμπάκος, διευθυντής του ΜΕΚΔΕ, ποτέ δεν ξεχνά τις ρίζες του, έδωσε και εξακολουθεί να δίνει πάρα πολλά στην Ήπειρο γι’ αυτό και οφειλόμενο ένα μεγάλο ευχαριστώ.