ΕΝΤΟΣ των προσεχών ημερών ξεκινάει η καταγραφή της βιοποικιλότητας σε 20 από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και τρεις στη Ήπειρο.
Πρόκειται για το Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης, τη Νικόπολη και την Παλαιά Πόλη των Ιωαννίνων και το νησί της λίμνης. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που υπεγράφη τον Αύγουστο του 2022 μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστη- μίου Αθηνών και του ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής), με τον προϋπολογισμό του να ανέρχεται στο ποσό των 285.500 ευρώ.
Όπως σημειώνεται σχετικά «οι αρχαιολογικοί χώροι έχουν λειτουργήσει ως θύλακες προστασίας και καταφύγια για την τοπική χλωρίδα και πανίδα, διότι χάρη στην θεσμική θωράκισή τους, έχουν τεθεί περιορισμοί σε μια πληθώρα δραστηριοτήτων που ασκούν πιέσεις στην βιοποικιλότητα, όπως η εκτός σχεδίου δόμηση, το κυνήγι, η υπεράντληση υδάτων ή η ρύπανση του εδάφους από την γεωργία.
Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης, η οποία θα διαρκέσει 18 μήνες, το υπουργείο Πολιτισμού θα προσδιορίσει το γεωγραφικό αντικείμενο μελέτης σε κάθε επιλεγμένο αρχαιολογικό χώρο και θα συνεισφέρει με τα διαθέσιμα στοιχεία βιοποικιλότητας. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα εξασφαλίσει την χορήγηση των απαραίτητων αδειών για τις εργασίες πεδίου. Το ΕΚΠΑ αναλαμβάνει τον επιστημονικό συντονισμό εξειδικευμένων επιστημόνων. Ο ΟΦΥΠΕΚΑ αναλαμβάνει την πλήρη χρηματοδότηση του έργου.