Σοβαρό είναι το θέμα που αναδεικνύει το τμήμα Μουσικών Σπουδών (Άρτα) Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο κάνει λόγο για κίνδυνο μέχρι και της σωματικής ακεραιότητας των φοιτητριών και φοιτητών του.


Κι αυτό διότι ο αριθμός των εισακτέων φοιτητών υπερέχει της χωρητικότητας της μεγαλύτερης αίθουσας που διαθέτει. Έχει αναφερθεί πλειστάκις ότι το δημοφιλές συγκεκριμένο Τμήμα εμφανίζει εδώ και πολλά χρόνια έλλειψη χώρων.
Παρά τις διαβεβαιώσεις εκπροσώπων των τοπικών φορέων αλλά και του Πανεπιστημίου ότι θα μεριμνήσουν με σκοπό να γίνουν διορθωτικές κινήσεις το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει και μάλιστα διογκώνεται χρόνο με το χρόνο. Αφορμή για την παρέμβαση του Τμήματος αποτέλεσε το συμβάν με φοιτητή Νομικής του ΑΠΘ (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), ο οποίος καθήμενος στο περβάζι, έκανε πίσω και έπεσε από τον τρίτο όροφο. «Αυτό που συμβαίνει – ανέφερε μέλος του Φοιτητικού Συλλόγου – είναι αδιανόητο. Δεν χωράμε στα αμφιθέατρα».
Ίδια περίπου είναι η εικόνα και στο τμήμα Μουσικών Σπουδών Άρτας, την οποία με μελανά χρώματα περιγράφουν οι καθηγητές και οι φοιτητές. «Ως Γενική Συνέλευση του Τμήματος – επισημαίνεται με δημόσια ανακοίνωση – κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου απέναντι σε μια σειρά από πολιτικές επιλογές που έχουν απαξιώσει τις στοιχειώδεις συνθήκες εργασίας για φοιτητές και προσωπικό».
Από αυτές ακριβώς τις πολιτικές επιλογές οφείλουν να προβληματιστούν οι άνθρωποι του τοπικού δημόσιου βίου ώστε να συντρέξουν προκειμένου να αποκτηθεί επιτέλους ένας νέος χώρος που θα επαρκεί για τις ανάγκες των σπουδών. Με καθηγητή που συνομιλήσαμε μάς είπε ότι «ακούμε συνεχώς λόγια και υποσχέσεις χωρίς ωστόσο να γίνονται πράξεις».
Την ανακοίνωση υπογράφουν έντεκα καθηγητές και μεταξύ αυτών ο κοσμήτορας του Τμήματος Αθανάσιος Τρικούπης.

Αδύνατη η ασφαλής διαφυγή…
Στην ανακοίνωση αναφέρεται συγκεκριμένα: «Μετά από το συμβάν με τον φοιτητή Νομικής στο ΑΠΘ στις 18 Οκτωβρίου 2022, καλούμαστε να αναλογιστούμε κατά πόσο μπορούμε, ως Τμήμα Μουσικών Σπουδών (ΤΜΣ), να διαφυλάξουμε τη σωματική ακεραιότητα των φοιτητριών και φοιτητών μας. Αυτό είναι το ελάχιστο χρέος μας.
Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η έκβαση του συμβάντος στο ΑΠΘ, μόνο από τύχη δεν ήταν τραγική. Στο τμήμα μας, ο αριθμός των εισακτέων φοιτητών υπερέχει της χωρητικότητας της μεγαλύτερης αίθουσας που διαθέτουμε (πλέον των 150 εισακτέων κατ’ έτος έναντι των 127 ατόμων που είναι η χωρητικότητα του αμφιθεάτρου μας).
Η πυρασφάλεια στο κτήριο της σπουδαστικής μέριμνας είναι αμφισβητήσιμη, καθώς ογκώδη αντικείμενα (γραφεία, μηχανήματα, κλπ) βρίσκονται στους διαδρόμους, μπλοκάροντας εξόδους διαφυγής.
Τα αμφιθέατρα δεν παρέχουν εύκολες εξόδους διαφυγής, καθώς οι σειρές των εδράνων είναι προσβάσιμες μόνο από μία πλευρά. Όταν στα σκαλιά του διαζώματος κάθονται οι υπεράριθμοι φοιτητές, η ασφαλής διαφυγή είναι αδύνατη. Να σημειωθεί εδώ πως αρκετά μαθήματα του αρχικών ετών είναι εργαστήρια με υποχρεωτικές παρουσίες. Το ερώτημα είναι αμείλικτο: Ποιός θα είναι υπεύθυνος στην απευκταία περίπτωση ατυχήματος λόγω ακαταλληλότητας των διαθέσιμων εγκαταστάσεων, για τον δεδομένο αριθμό φοιτητών;
Ως Γενική Συνέλευση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, απέναντι σε μια σειρά από πολιτικές επιλογές που έχουν απαξιώσει τις στοιχειώδεις συνθήκες εργασίας για φοιτητές και προσωπικό. Καλούμε όλο το προσωπικό και την φοιτητική κοινότητα σε επαγρύπνηση. Αν δεν συμβάλουμε εμείς στην επίλυση των βασικών ζητημάτων μέσω της ανάδειξής τους, κανείς δεν θα το κάνει».
Υπογράφουν οι: Νίκος Ανδρίκος, Χρίστος Γαλιλαίας, Δημήτρης Έξαρχος, Ασπασία Θεοδοσίου, Κυριάκος Καλαϊτζίδης, Παναγιώτης Κοτσαρίνης, Λορέντα Ράμου, Ηλίας Σκουλίδας, Μάρκος Σκούλιος, Θανάσης Τρικούπης, Απόστολος Τσαρδάκας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ