Το βιβλίο «Το λάμπον πνεύμα της Αρχαιοελληνικής Ιατρικής» είναι ένα βιβλίο που εκπέμπει φως. Το φως της Αρχαιοελληνικής Ιατρικής, αλλά και το φως του συγγραφέα και χειρουργού ιατρού κ. Ευάγγελου Νάνου.


Ο κ. Ευάγγελος Νάνος γεννήθηκε στο χωριό Σελλάδες της Άρτας. Τελείωσε τη Μέση εκπαίδευση στην Άρτα. Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μετά από την εισαγωγή του στη Στρατιωτική Ιατρική Σχολή. Έλαβε την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής και ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στο Οχάιο των ΗΠΑ, όπου και ανακηρύχθηκε Διεθνής Επισκέπτης Καθηγητής. Υπηρέτησε ως Χειρουργός Επιμελητής και Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.
Έχει παρουσιάσει σε συνέδρια και ιατρικά περιοδικά πάνω από εκατό επιστημονικές εργασίες, ενώ έχει συγγράψει και τέσσερα βιβλία ιατρικού περιεχομένου: «Η Παρεντερική και Τεχνητή Εντερική Διατροφή στην Κλινική πράξη», «Η χειρουργική θεραπεία της Παχυσαρκίας», και «Ο Καρκίνος μαστού, η γνώση που σώζει ζωές».
Ο συγγραφέας δεν είναι μόνο ένας καταξιωμένος χειρουργός αλλά και μια προσωπικότητα που χαρακτηρίζεται από τη βαθιά γνώση της κλασσικής Παιδείας. Στο τέταρτο βιβλίο του, λοιπόν, μας αποκαλύπτει ότι η Αρχαία Ελληνική Ιατρική μάς έχει αφήσει ως παρακαταθήκη ένα πλήθος ιατρικών όρων, ένα γλωσσικό θησαυρό, καθώς και εξαιρετικούς κανόνες συμπεριφοράς και δεοντολογίας, ως προς τη διαγνωστική, τη θεραπευτική και την εν γένει άσκηση της Ιατρικής.
Ενδεικτικά αναφέρουμε πως χρησιμοποιούνται στην ιατρική ορολογία 167 τουλάχιστον Ομηρικές και αρχαίες Ελληνικές λέξεις (ανήκεστος, βλέννη, έρπης, θλαστικός, ίκτερος, κύστις, λοιμός, μαρμαρυγή, οίδημα, όρχεις, ρώμη, σκώρ, φάρμακον, κλπ), ενώ στην Ανατομία 88 τουλάχιστον Αρχαίες Ελληνικές λέξεις (αίμα, βάλανος, γαστήρ, ήπαρ, ισχίον, χειρ, κλπ). Στο βιβλίο αποδεικνύεται ότι η παρακαταθήκη αυτή διαπερνά την ιατρική ανά τους αιώνες, αφού οι κανόνες που περιγράφονται στα αρχαία συγγράμματα και αφορούν τις ιατροφιλοσοφικές αρχές, τις ηθικές και ανθρωπιστικές αξίες, και, κυρίως, την ολιστική θεώρηση της υγείας και του ασθενούς, η οποία αποτελεί το πρόταγμα της σύγχρονης Ιατρικής, έχουν τις ρίζες τους στην παράδοση του Προμηθέα, του Ασκληπιού, του Ιπποκράτη και του Γαληνού, ο οποίος, μετά τον Ιπποκράτη, ήταν η μεγαλύτερη μορφή της ιατρικής στους ελληνορωμαικούς χρόνους, ως ιδρυτής της Πειραματικής Φυσιολογίας και της Περιγραφικής Ανατομικής.
«Ολιστική θεώρηση» της υγείας του ασθενούς σημαίνει ότι εκτός από την προσωπική μας ευθύνη για το σώμα μας, η υγεία μας είναι συνδεδεμένη με όλους εκείνους τους παράγοντες που καθορίζουν το πώς ζούμε και αισθανόμαστε, δηλαδή από τη φύση και το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε, από την επικοινωνία, από τη μουσική, από το χο-ρό, από την ψυχαγωγία και γενικότερα τη θεραπευτική λειτουργία της Τέχνης, από τη δια- τροφή και την άθληση, από συνθήκες δηλαδή, σχέσεις και στάσεις ζωής που έχουν διαταραχθεί τις τελευταίες δεκαετίες από τον καταναλωτικό τρόπο ζωής.
Στην εποχή μας η Ιατρική ως επιστήμη έχει κάνει τεράστια άλματα εξέλιξης και προόδου. Ωστόσο, μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον της μόλυνσης, του άγχους, της ανασφάλειας, της βίας και του φόβου, τα διάφορα ψυχοσωματικά νοσήματα και οι διάφοροι τύποι πανδημίας σημειώνουν επικίνδυνη έξαρση.
Είναι, λοιπόν, μια νότα αισιοδοξίας για το 2023 η παρουσίαση αυτού του βαρυσήμαντου βιβλίου στο κοινό της πόλης μας στην αίθουσα του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «Σκουφάς», το Σάββατο 14 Ιανουαρίου (7.30 μ.μ.) Ομιλητές θα είναι οι φιλόλογοι Δημήτρης Χ. Γιώτης, Βασίλειος Α. Τάτσης, και φυσικά ο ίδιος ο συγγραφέας, στην ξεχωριστή αυτή εκδήλωση που συνδιοργανώνουν από κοινού ο Ιατρικός Σύλλογος Άρ- τας, ο Μ/Φ Σύλλογος «Σκουφάς», και ο «Ταχυδρόμος». Ελπίζουμε και ευχόμαστε οι συμπολίτες μας να είναι εκεί για να τιμήσουν την Ελλάδα της Επιστήμης, της δημιουργίας, της ευθύνης, της σοβαρότητας, της προσφοράς και της αρετής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ