Αμφιβολίες το μυαλό μου βασανίζουνε πολλές, Αμφιβολίες τρελές.

ΜΕΡΟΣ Α’

Το σημερινό μου άρθρο είναι προϊόν λογοκλοπής. Και σου το λέω από την πρώτη κιόλας πρόταση, όπως οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας μάς ενημερώνουν ότι καταγράφουν το τηλεφώνημά μας, όταν επικοινωνούμε μ’ αυτές, είτε για πληροφορίες είτε για παράπονα.

Τα όσα θα διαβάσετε παρακάτω τα εξιστορεί ο δημοσιογράφος Τά-σος Τέλλογλου, δημόσια, στο 23ο συνέδριο της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων και σε συνέντευξη στον ιστότοπο «The Press Project». Επίσης, τα αναφέρει ιδιωτικά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Και ΔΕΝ τα διαψεύδει κανένας. Γιατί όπως θα γίνει φανερό παρακάτω, είναι πολύ λίγα πλέον τα αναπάντητα ερωτήματα.

Και όσο εσύ διαβάζεις αυτές τις γραμμές, οι δημοσιογράφοι ανακαλύπτουν τις αποδείξεις. Η δημοσιογραφική έρευνα έχει απαντήσει σε πάρα πολλά και δυστυχώς για την στήλη που διαβάζεις αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν πλέον Αμφιβολίες. Κι ας επιμένει ο κ. Βορίδης, για το κομματικό του ακροατήριο, επικαλούμενος τον πρωθυπουργό ότι «δεν έγινε καμία χρήση του συγκεκριμένου λογισμικού (εννοεί το Predator) από κανένα κυβερνητικό φορέα».

Θα προσπαθήσω, λοιπόν, να βάλω σε μία τάξη τα κύρια σημεία του θέματος των υποκλοπών, είτε μέσω ΕΥΠ, είτε μέσω Predator, γιατί όλα τα συστημικά ΜΜΕ, μεταφέρουν πληροφορίες συγκεχυμένες, με πολύ – πολύ σάλτσα, για να μην μπορούμε να βγάλουμε άκρη. Με τελικό σκοπό να καταφέρουν να δεχτούμε τις παρακολουθήσεις σαν μία κανονικότητα, η οποία ούτως ή άλλως συνέβαινε και συμβαίνει όταν έχουμε να κάνουμε με Υπηρεσίες Πληροφοριών. Όταν όμως ο στόχος της παρακολούθησης είσαι ΕΣΥ, τότε είναι το ίδιο; Επειδή το θέμα είναι μεγάλο, οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις θα γίνουν σε τρεις συνέχειες. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από την αρχή.

Όλα άρχισαν στις 16 Δεκεμβρίου 2021, όταν η facebook meta δημοσίευσε την έκθεσή της για τους κινδύνους που διέπουν τα δικά της ψηφιακά προϊόντα, δηλαδή το messenger και το whatsup. Ανάμεσα στους κινδύνους αυτούς, προεξέχουσα θέση είχε ένα νέο λογισμικό που είχε παραχθεί από την εταιρεία sitrox (σάιτροξ) της Βόρειας Μακεδονίας. Το Predator (πρέντατορ) που σημαίνει στα ελληνικά το αρπακτικό. Την sitrox εξαγόρασε το 2018 η Ισραηλινή εταιρεία, που αργότερα μάθαμε με το όνομα Intellexa.

Σ’ αυτή την έκθεση της facebook meta, αποκαλύφθηκε ότι από τους 320 συνδέσμους που είχαν αποσταλεί παγκοσμίως με Predator σε κινητά στόχους, οι 42 σύνδεσμοι ήταν Ελληνικού ενδιαφέροντος. Δηλαδή ποσοστό περίπου 12%.

Σκέψου ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο παγκόσμιο ίντερνετ είναι μικρότερη του 1%. Κι όμως, το ποσοστό παγιδεύσεων με λογισμικό Predator της Ελλάδας εκτινάσσεται στο 12%! Αυτό θα πει ανάπτυξη. Κι όταν οι Έλληνες δημοσιογράφοι ρώτησαν την facebook meta πώς ερμηνεύεται μία τέτοια τεράστια διαφορά, εκείνοι απάντησαν κυνικά: «you have a massive problem», ελληνιστί «έχετε ένα πελώριο πρόβλημα».

Μετά την αποκάλυψη αυτή οι Έλληνες δημοσιογράφοι βρήκαν πέραν των παραπάνω 42, ακόμα εννιά συνδέσμους, από τους οποίους είχε αποσταλεί το Predator. Τότε ενημέρωσαν αμέσως την κυβέρνηση (ΝΔ), τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δηλαδή, τον Απρίλιο του 2022, γνώριζαν ήδη πολλοί τι συνέβαινε στην Ελλάδα. ΟΛΟΙ; Όχι ΟΛΟΙ. Μόνο Δημοσιογράφοι, Εξουσία και Επιχειρηματίες. Δεν γνώριζε όμως ο λαός. Την έκθεση του facebook meta και τα ευρήματα των δημοσιογράφων δεν δημοσίευσε, ούτε αναφέρθηκε σ’ αυτά, κανένα συστημικό μέσο ενημέρωσης, είτε έντυπο, είτε ηλεκτρονικό, είτε τηλεοπτικό κανάλι.

Τί κάνει όμως το αρπακτικό λογισμικό Predator; Το Predator ελέγχει μία συσκευή μετά το άνοιγμα ενός συνδέσμου, που αποστέλλεται από ένα γνωστό τηλέφωνο ή από ένα σύνδεσμο κλώνο. Αυτό το γνωστό τηλέφωνο ή σύνδεσμο κλώνο, τον χρησιμοποιεί ο πραγ- ματικός αποστολέας ως μεσάζοντα, χωρίς καν να το γνωρίζει ο ιδιοκτήτης του τηλεφώνου ή του συνδέσμου, γιατί πολύ απλά είναι μία επαφή που εμπιστεύεται ο πραγματικός στόχος.

Για παράδειγμα, η κυρία των 60 ετών, από το τηλέφωνο της οποίας πήγε το παγιδευμένο μήνυμα στον Νίκο Ανδρουλάκη, δεν είχε την παραμικρή ιδέα ότι το κινητό της χρησιμοποιήθηκε για να αποσταλεί ένα τέτοιο  μήνυμα. Το μήνυμα μπορεί να είναι ένα μήνυμα από φίλο, μπορεί μια ευχετήρια κάρτα, μπορεί ένας λογαριασμός κινητής τηλεφωνίας ή ένας παραλλαγμένος σύνδεσμος εφημερίδας.  Όταν μπει το λογισμικό αυτό στην συσκευή – στόχο, κλέβει τα πάντα. Έγγραφα, φωτογραφίες, επαφές, μηνύματα, συνδέσμους, ραντεβού, καθιστά το ηχείο, μικρόφωνο και την κάμερα, όργανα καταγραφής. Άρα όλοι όσοι κάθονται μαζί με τον στόχο καταγράφονται.

 

ΜΕΡΟΒ Β’

Στο προηγούμενο φύλλο σας περιέγραψα περιληπτικά, πως ξεκίνησε το Predator στην παγκόσμια αγορά, τι κάνει στις συσκευές μας και πόσο είχε διεισδύσει στην Ελληνική αγορά. Για να δούμε λοιπόν, πότε εγκαταστάθηκε το λογισμικό Predator στην Ελλάδα;

Οι ενδείξεις καταγράφουν ότι το λογισμικό Predator εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα ΜΕΤΑ τις εκλογές του 2019. Στην αρχή για δοκιμές και μετά έγινε «βιομηχανική» η χρήση του. Στην αρχή οι στόχοι είχαν σχέση με την Εθνική Ασφάλεια. Μετά όμως, παρακολουθούνταν άτομα από το γραφείο του πρωθυπουργού, άτομα του υπουργικού συμβουλίου, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι.

Η ισραηλινή νομοθεσία δεν επιτρέπει την πώληση λογισμικού σε ιδιώτες. Επίσης δεν επιτρέπει την πώληση υπηρεσίας, από την χρήση του λογισμικού σε ιδιώτες. Δηλαδή, δεν επιτρέπεται να τρέχει το λογισμικό στο Ισραήλ και το προϊόν των παρακολουθήσεων, να πωλείται σε κάποιον ιδιώτη. Αν όμως η Ισραηλινή εταιρεία φτιάξει μία άλλη εταιρεία στη δικαιοδοσία μιας άλλης χώρας πχ στην Ελλάδα, με αρρύθμιστο νομοθετικό περιβάλλον για το λογισμικό αυτό, τότε η εταιρεία αυτή από την Ελλάδα μπορεί να πουλήσει όπου θέλει και το λογισμικό και τις υπηρεσίες που προκύπτουν από τη χρήση αυτού.

Για τον λόγο αυτό το 2019 στην Κύπρο, στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, μετά από έλεγχο της αστυνομίας στο βαν συγκεκριμένης εταιρείας πώλησης του λογισμικού βρέθηκε εξαγωγική άδεια του λογισμικού από την Κύπρο. Η εξαγωγική άδεια όμως, κατά περίεργο τρόπο, δεν υπήρχε στο υπουργείο Εμπορίου της Κύπρου!

Στην Ελλάδα, έχει γίνει πράγματι ένας έλεγχος από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) σε εταιρείες του δικτύου Intellexa. Ο έλεγχος έγινε σε μόλις δύο από τις πέντε εταιρείες που μπορούσε να ελέγξει μετά την καταγγελία του Θ. Κουκάκη. Η ΕΑΔ είχε στη γνώση της τους τραπεζικούς λογαριασμούς και των πέντε ανωτέρω εταιρειών, τους οποίους επίσης είχε γράψει στην καταγγελία του ο Θ. Κουκάκης. Οι λογαριασμοί αυτοί ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΘΗΚΑΝ ΠΟΤΕ! Και ο έλεγχος της ΕΑΔ στις δύο από τις πέντε εταιρείες, έγινε με ραντεβού (όχι αιφνιδιαστικά) δύο μήνες μετά, στα άδεια πλέον γραφεία των εταιρειών, με τους λογιστές τους και τους δικηγόρους τους! Εσύ τι νομίζεις τελικά; Έγινε έλεγ- χος; Τί δεν καταλαβαίνεις;

Από την έρευνα των δημοσιογράφων προκύπτει ότι έχουν γίνει εξαγωγές παράνομου λογισμικού παρακολούθησης από την Ελλάδα προς χώρες της Αφρικής, αξίας 250 εκατ. ευρώ. Χωρίς να τηρείται η εγχώρια και ευρωπαϊκή νομοθεσία, που απαγορεύει τέτοιου είδους εξαγωγές. Για να έχουμε μία εικόνα κόστους, πρέπει να γνωρίζουμε ότι ένα τέτοιο λογισμικό για να εγκατασταθεί σε μία φτωχή χώρα, για μία πενταετία, δηλαδή εγκατάσταση – εκπαίδευση – συντήρηση κοστίζει 50 εκατ. ευρώ. Ποιος μπορεί να πληρώσει τέτοια ποσά; Πόσοι τέτοιοι ιδιώτες μπορεί να υπάρχουν στην Ελλάδα; Ή μήπως τα κράτη μπορούν, πολύ εύκολα, να αγοράσουν τέτοιο λογισμικό; Ποιο από τα δύο σου φαίνεται πιο πιθανό;

Κατά την διάρκεια των ερευνών τους οι δημοσιογράφοι αντιλαμβάνονται ότι βρίσκονται και υπό φυσική και υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση από τον Μάρτιο του 2022. Ο τρόπος που το αντιλαμβάνονται είναι όταν κάποια στιγμή τον Ιούνιο του 2022, που είχε προχωρήσει αρκετά η έρευνα, κάποια δημοσιογραφική πηγή έδειξε ένα σχέδιο στους δημοσιογράφους, το οποίο είχε τη μορφή δέντρου και απεικόνιζε τέσσερις δημοσιογράφους που έκαναν τη συγκεκριμένη έρευνα για τις παρακολουθήσεις, συνδεδεμένους με 60 υποψήφιες δημοσιογραφικές πηγές.

Και στο «δέντρο» αυτό φαινόταν οι συναντήσεις των δημοσιογράφων με τις πηγές τους. Αυτό το σχέδιο προερχόταν από την ΕΥΠ, στο όνομα της Εθνικής Ασφάλειας. Επιπλέον της ΕΥΠ, η Διεύθυνση Πληροφοριών της Αστυνομίας στο Περιστέρι, επιχείρησε να τοποθετήσει ηλεκτρονικό πομπό στο αυτοκίνητο του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου, στο γκαράζ που το στάθμευε. Επίσης, άντρας της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, παρακολουθούσε αποδεδειγμένα τον ίδιο δημοσιογράφο σε ραντεβού του. Άρτα έγινε αμέσως φανερό σε όλους, ότι η συγκεκριμένη έρευνα των δημοσιογράφων ενδιέφερε πρωτίστως το ίδιο το Κράτος.

Όσο εξελίσσονται όλα τα παραπάνω που εξιστορεί ο Τάσος Τέλλογλου, εγώ κι εσύ, δηλαδή ο λαός δεν γνωρίζει τίποτα. Αν και έχουν ενημερωθεί σχετικά η κυβέρνηση (ΝΔ), ο ΣΥΡΙΖΑ, και το ΚΙΝΑΛ, τα κανάλια και τα υπόλοιπα ΜΜΕ σφυρίζουν αδιάφορα. Και η υπόθεση υποκλοπές αποκτά εθνικό ακροατήριο, μόνο όταν κάνει την καταγγελία παρακολούθησής του ο Νίκος Ανδρουλάκης τον Ιούλιο 2022.

 

ΜΕΡΟΣ Γ’

Στα προηγούμενα δύο φύλλα σας περιέγραψα περιληπτικά πώς ξεκίνησε το Predator στην παγκόσμια αγορά, τί κάνει στις συσκευές μας, πότε μπήκε στην Ελληνική αγορά και ποιοί παρακολουθούσαν δημοσιογράφους.

Να σημειώσουμε ότι οι παρακολουθήσεις με Predator, βρίσκονται σε χρονική αλληλεξάρτηση με τις λεγόμενες νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ. Δηλαδή, στη μεν περίπτωση του Θ. Κουκάκη, άρχισε να τον παρακολουθεί η ΕΥΠ. Εκείνος από μία πηγή μαθαίνει ότι παρακολουθείται, ερευνά και κάνει καταγγελία στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ). Τότε σταματά η παρακολούθησή του από την ΕΥΠ. Την ίδια μέρα όμως δέχεται το μήνυμα παγίδα, το οποίο ο ίδιος πατά και μολύνεται το κινητό του με Predator και έτσι συνεχίζεται η παρακολούθησή του μέσω Predator. Στην περίπτωση του Ν. Ανδρουλάκη συμβαίνει ακριβώς το ανάποδο. Πρώτα του στέλνουν το παγιδευμένο μήνυμα με Predator. Εκείνος όμως δεν πέφτει στην παγίδα, δεν πατά τον μολυσμένο σύνδεσμο και δεν μολύνεται το κινητό του. Όταν συμβαίνει αυτό, τότε ξεκινά η λεγόμενη επισύνδεση της ΕΥΠ, με την οποία τον παρακολουθούσαν όλη την προεκλογική περίοδο για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ. Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις οι επισυνδέσεις και τα Predator έχουν χρονική αλληλεξάρτηση και γι’ αυτόν τον λόγο δεν είναι δυνατόν να έγιναν από διαφορετικούς υποκλοπείς.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι με τα νέα αυτά λογισμικά παρακολούθησης, ξεφεύγουμε πολύ από την παλαιότερη παγίδευση τηλεφώνου, όπου παρακολουθούνταν τα τηλεφωνήματα ενός ατόμου-στόχου. Με το Predator, παρακολουθούνται και ΟΛΟΙ όσοι απλά μιλάνε μαζί με το άτομο-στόχο σε μια καφετέρια, σε μια βόλτα, σε αυστηρώς προσωπικές στιγμές, χωρίς να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους, ακόμα και αν δεν είναι αυτοί στόχοι. Άρα, αυτός ο τύπος λογισμικού δεν προσβάλλει μόνο το αγαθό της επικοινωνίας, αλλά και άλλα έννομα αγαθά. Ο κίνδυνος για τη δημοκρατία είναι ακόμα μεγαλύτερος. Άρα χρειάζεται ένα νέο νομικό οπλοστάσιο για την προστασία μας. Δεν είναι απλά παράδοξο, αλλά πραγματικά ντροπή, να μας αγκαλιάζουν όλους τα πλοκάμια ενός παρακράτους, την στιγμή που κυβερνά ένα κόμμα, στο όνομα του οποίου υπάρχει η λέξη «Δημοκρατία». Και μάλιστα όχι μια παλιά δημοκρατία, αλλά μια νέα δημοκρατία. Γιατί κανένα άλλο κόμμα από αυτά που βρίσκονται σήμερα στη Βουλή, δεν έχει τη λέξη «Δημοκρατία» στο όνομά του.

Τίθενται, λοιπόν, τα εξής ερωτήματα: 1. Αν η κυβέρνηση είχε δίκιο όταν έλεγε ότι δεν έχει αγοράσει το Predator, τότε γιατί Κρατικές Υπηρεσίες όπως η ΕΥΠ, η Διεύθυνση Πληροφοριών της Αστυνομίας και η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, παρακολουθούσαν τους δημοσιογράφους που έκαναν την έρευνα, οι οποίοι είχαν ενημερώσει τους πάντες για την έρευνά τους;

2. Ακόμα και αν δεχτούμε ως αληθή την ανακοίνωση της Ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν έχει συμβασιοποιηθεί η αγορά του λογισμικού Predator από κάποια Ελληνική Υπηρεσία, γιατί η Ελληνική κυβέρνηση δεν πηγαίνει στην Ελληνική εταιρεία που παράγει και εμπορεύεται το Predator εντός της Ελλάδας, και χρησιμοποιείται σε Ελληνικούς στόχους να ζητήσει να μάθει το πελατολόγιο της εταιρείας;

3. Από τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι τουλάχιστον στην υπόθεση Ανδρουλάκη, αλλά και στην υπόθεση Κουκάκη, η υπηρεσία παρακολούθησης έχει χρησιμοποιηθεί από το κράτος και ταυτόχρονα δεν υπάρχουν συμβάσεις ή τιμολόγια, τότε με ποιο τρόπο πληρώνει το κράτος;

4. Γιατί ήταν τόσο επικίνδυνος για την Εθνική Ασφάλεια ο Τάσος Τέλλογλου και έπρεπε να παρακολουθηθεί;

5. Αν ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, λέει έστω και το παραμικρό ψέμα, μέσα σε όλα αυτά, γιατί δεν διαψεύδεται τίποτε από το κράτος;

6. Αν ο πρωθυπουργός, που είναι ο κατά νόμο αρχηγός της ΕΥΠ, δεν γνώριζε τίποτε απ’ όλα αυτά, τότε «ποιός επιτέλους κυβερνά αυτόν τον τόπο;».

Η μόνη απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα είναι μία και μόνη. Αποδεικνύεται ότι το ΚΡΑΤΟΣ χρησιμοποιούσε το Predator. Διότι, σε διαφορετική περίπτωση, θα παρακολουθούσαν τους δημοσιογράφους κάποιοι ιδιώτες και όχι το ίδιο το Κράτος! Και η έρευνα των δημοσιογράφων συνεχίζεται. Εσύ έχεις ακόμα Αμφιβολίες; Εγώ πλέον καμία. ΕΝΟΧΟΙ, υπεράνω πάσης Αμφιβολίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ