Η πρώτη είδηση που έρχεται από τα Κεντρικά Τζουμέρκα είναι η μικρή συμμετοχή και η σχετικά μεγάλη αδιαφορία των μόνιμων κατοίκων για τα κοινά προβλήματα του τόπου. Κόσμος αποστασιοποιημένος, αμέτοχος, σιωπηλός, κουρασμένος από τα καθημερινά προβλήματα δεν έχει καμία διάθεση να ασχοληθεί με τα κοινά και ιδιαίτερα στέκεται δύσπιστος απέναντι σε όποιον συζητάει προβλήματα του τόπου.


Καταλήξαμε σε μια κατάπτωση που είναι απόρροια των έντονων προβλημάτων του ορεινού όγκου και έτσι η οποιαδήποτε κίνηση για ενασχόληση με τα δημοτικά δρώμενα να πέφτει στο κενό. Και δυστυχώς η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι μόνο υπόθεση των μόνιμα διαμενόντων και των απόδημων που έρχονται λίγες ημέρες, απαιτούν, κριτικάρουν και δεν προσφέρουν. Με αυτές τις επικρατούσες συνθήκες αντιλαμβάνεται ο καθένας γιατί τα Κεντρικά Τζουμέρκα βρίσκονται στον κατήφορο της ανάπτυξης και της προόδου και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα κυβερνητικοί, περιφερειακοί, δημοτικοί, πανηγυρίζουν κατά καιρούς για επιτεύγματα και ανάπτυξη ενώ συμβαίνει το αντίθετο.
Την προηγούμενη Τετάρτη 30 Νοεμβρίου παρακολούθησα την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπ’ αρ. 19 με 19 θέματα. Επικρατούσε πολύ χαμηλό επίπεδο και οι παριστάμενοι, εκτός των δημοτικών συμβούλων, ήταν ελάχιστοι και έφυγαν απογοητευμένοι από όσα άκουσαν στην σχετική συνεδρίαση. Η παρουσία μου στη συνεδρίαση αυτή είχε και άλλο σκοπό. Την διανομή και παράδοση στους δημοτικούς συμβούλους, προέδρους και ενεργούς ευαισθητοποιημένους με τα κοινά δημότες ανοικτής επιστολής με θέμα «Για ένα καλύτερο αύριο στα Κεντρικά Τζουμέρκα – Μπορούμε να πάμε ένα βήμα μπροστά; Προτάσεις: Αλλαγή πορείας – Οραματι- σμοί Δήμου».
Η επιστολή αυτή με 36 σελίδες απευθύνθηκε περίπου σε εκατό αποδέκτες, δηλαδή ήταν το περιεχόμενο μιας ολόκληρης εφημερίδας. Είναι μια επιμελημένη, εμπεριστατωμένη εισήγηση με όλα όσα συμβαίνουν στα Κεντρικά Τζουμέρκα και το δέον γενέσθαι σ’ αυτά. Στις δώδεκα πρώτες σελίδες περιγράφεται η ενεστώσα κατάσταση στην Δημοτική Αρχή καταλογίζοντας σ’ αυτή 52 θέματα που έχει άμεση ευθύνη και πρέπει να αλλάξουν. Είναι ένας καταπέλτης και μια σκληρή κριτική βασισμένη σε αποφάσεις της «Διαύγειας» πλήρως τεκμηριωμένη με στοιχεία και πικρές αλήθειες. Δεν αρέσει σ’ όλους, όμως για να πάμε μπροστά πρέπει να πούμε αλήθειες.
Στις επόμενες σελίδες προτείνεται η άλλη όψη του νομίσματος, η αλλαγή σελίδας με θέσεις και προτάσεις. Εξήντα μια τέτοιες προτάσεις κατατίθενται και γράφονται ιδιόχειρα και ευανάγνωστα. Οι προτάσεις αυτές έρχονται στη συνέχεια του μεγάλου αναπτυξιακού προγράμματος του Δήμου με 108 θεματικές ενότητες που παραμένουν ανεκτέλεστες από το έτος 2014. Πέρα από αυτές προστίθεται και μια σελίδα ελπίδας και οραματισμών που έχει τον τίτλο «Λυδία λίθος του Δήμου» και είναι η πρωτοποριακή, καινοτόμα, κυκλική, ανατροφοδοτούμενη, δημοτική οικονομία Κεντρικών Τζουμέρκων με στόχο την δημιουργία 250 έως 300 θέσεων στην επόμενη τετραετία. Είναι προτάσεις που έρχονται από μελέτες που έχουν γίνει για τα Τζουμέρκα και δεν είναι εκθέσεις ιδεών. Εκθέσεις ιδεών γράφουν αυτοί που κάθονται στα καφενεία και όταν τσιπουροπίνουν μετά το πέμπτο ποτό κατεβάζουν φαεινές ιδέες. Γι’ αυτούς που εργάζονται και μελετούν και στοχεύουν στη ζωή τους το ποτήρι να είναι πάντοτε μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Η επιστολή αυτή αναζητεί οραματιστές και ευήκοα ώτα προκειμένου να φέρουν ένα καλύτερο αύριο στα Κεντρικά Τζουμέρκα. Περιμένω γραπτές θέσεις από άλλους που θέλουν να έχουν πρωτεύοντα ρόλο στον Δήμο. Έχουμε συνηθίσει στην υποσχεσολογία και τον βερμπαλισμό χωρίς να πιστεύουμε αυτά που λέμε.
Εκεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, στην ώρα των συμβούλων, ακούσθηκαν πολλά αλλά η δημοσιότητα με τηλεοπτική κάλυψη που έπρεπε να γίνει θα έδινε στους Τζουμερκιώτες την πραγματική εικόνα των όσων βιώνουμε. Ν’ αναφερθώ σ’ ένα θέμα τουριστικής προβολής του Δήμου με προϋπολογισμό 48.000 ευρώ περίπου. Το σχέδιο της τουριστικής προβολής του έτους 2022 ήταν ακριβές αντίγραφο της προβολής του έτους 2021 πλην σελίδας 13 που προστέθηκε ότι θα γίνουν ντοκιμαντέρ σε επτά θέματα αντί τριών. Από αυτά που είχαν προγραμματισθεί το έτος 2021 δεν έγινε τίποτε απολύτως. Καμία προβολή. Αντίθετα θα έπρεπε να ονομάζεται προσβολή του τουρισμού στα Τζουμέρκα γιατί από το ποσό των 48.000 ευρώ πήραν 20.000 ευρώ και έφτιαξαν έναν τσιμεντένιο δρόμο σε οικισμό. Άλλες 15.000 ευρώ μετέφεραν σε άλλους κωδικούς και έτσι η περίφημη τουριστική προβολή πήγε περίπατο. Μπράβο για ένα τόσο σπουδαίο θέμα.
Σ’ ένα άλλο θέμα, το Δασικό Χωριό που πανηγυρίζουν οι υφυπουργοί γιατί το έδωσαν για άλλα πέντε χρόνια στον Δήμο, εδώ είναι για γέλια και για κλάματα. Ο Δήμος που είχε για 20 χρόνια την παραχώρηση δεν προέβη στις ενδεδειγμένες ενέργειες της συντήρησης και διατήρησης ώστε το Δασικό Χωριό να επιτελεί τον σκοπό που προορίζεται. Άφησε αυτό στην τύχη του. Οι ενοικιαστές το εγκατέλειψαν, δεν πλήρωσαν ποτέ μισθώματα και σήμερα που παραχωρείται για πέντε χρόνια είναι ένα απρόσφορο περιουσιακό στοιχείο. Κανένας επενδυτής δεν έρχεται για μια πενταετία, είναι λεηλατημένα κτίρια. Το καλύτερο που έχει να κάνει ο Δήμος είναι να το αφήσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, να το αναλάβει αυτό και το υπουργείο να κάνει την μίσθωση. Ο Δήμος σε τί θα ωφεληθεί; Και γιατί πανηγυρίζετε για ό,τι είχατε και το είχατε εγκαταλείψει; Γι’ αυτά και πολλά άλλα στο επόμενο η συνέχεια.
*Ο Φώτης Χαχούλης είναι δικηγόρος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ