ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ μέχρι στιγμής σε σύγκριση με πέρυσι τέτοια εποχή, είναι φέτος η εμπορία ακτινιδίων του νομού, γεγονός που αποτελεί μια ακόμα – από τις πολλές – ένδειξη της σκληρής δοκιμασίας στην οποία έχουν περιέλθει οι παραγωγοί.
Ο κίνδυνος ποσότητες να παραμείνουν στα δέντρα είναι ορατός, μάς αναφέρουν άμεσα εμπλεκόμενοι με την παραγωγή και διακίνηση του προϊόντος, κάνοντας βέβαια λόγο για τα μικρόκαρπα που ζυγίζουν κάτω από 70 γραμμάρια, αλλά και εκείνα που εμφανίζουν κακό σχήμα. «Αυτό θα μπορούσαν να το αποφύγουν οι καλλιεργητές» διευκρινίζει ο συνομιλητής μας «αν ανάμεσα στην φροντίδα συμπεριλάμβαναν και το αραίωμα. Θεώρησαν ότι και η φετινή θα ήταν όπως οι προηγούμενες χρονιές, όμως, για να το πούμε όσο απλά γίνεται, την πάτησαν».
Ο ίδιος πάντως επιμένει ότι «ο σωστός παραγωγός θα ανταμειφθεί, διότι η τιμή στο καλό ακτινίδιο (πάνω από 105 γραμμάρια) φτάνει στα 50 λεπτά το κιλό, ίσως και παραπάνω, ενώ παράλληλα θεωρεί αρνητική εξέλιξη την απουσία Ιταλών εμπόρων που διαμόρφωναν ένα θετικότερο κλίμα από πλευράς τιμών. Σε κάθε περίπτωση οι τιμές των ακτινιδίων φέτος είναι δραματικά μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας έως το 50% με 60%.
Έμποροι, εν τω μεταξύ, έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους, μόνο που μπαίνοντας στα χωράφια ακολουθούν πολιτική διαλογής. «Αυτό μου κάνει» λένε στους παραγωγούς και «αυτό δεν μου κάνει», με αποτέλεσμα να καλλιεργείται μια ανασφάλεια, η οποία οδηγεί στην απόγνωση. Ακούμε για τιμές που ξεκινούν μέχρι και 30 λεπτά καθαρά (αφαιρούνται δηλαδή τα συλλεκτικά έξοδα και τα έξοδα μεταφοράς στα φορτηγά) και φτάνουν έως τα 50 λεπτά το κιλό καθαρά για τα αποκαλούμενα «καλά».
Την ήδη δυσμενή εικόνα επί των τιμών έρχεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο η διαπραγμάτευση με τις «ανοιχτές τιμές», που ως πρακτική ακολουθείται για πρώτη φορά φέτος. Και συναντάται, απ’ ότι μάς μεταφέρεται, σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Προκειμένου οι παραγωγοί να μη δουν το προϊόν τους αδιάθετο και αναρτημένο στα δέντρα, έστω με πολύ κρύα καρδιά, υποκύπτουν. Τί σημαίνει «ανοιχτές τιμές» που κατά κόρον μετέρχονται έμποροι και μεσίτες; Κόβω τα ακτινίδια και η τιμή θα γίνει γνωστή αργότερα όταν θα «μιλήσει» η αγορά. Είναι πιθανό τότε να πληρώσουν ακό- μα και κάτω του κόστους παραγωγής, που φέτος λόγω ενεργειακής κρίσης αλλά και της ραγδαίας αύξησης των αγροεφοδίων φτάνει, ενδεχομένως και να ξεπερνά, τα 25 λεπτά το κιλό.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που ψάχνουν απεγνωσμένα εμπόρους και μεσίτες για κλείσιμο συμφωνιών, όμως πολύ συχνά ναυαγούν διότι επικαλούνται την κακή εμφάνιση, ενδεχομένως εκβιάζοντας έμμεσα για να κάνουν τις αγορές «μπιρ παρά». Κι όταν επέρχεται το ναυάγιο ξεκινά η αναζήτηση άλλων εμπόρων με το «γαϊτανάκι» αυτό να μην έχει σταματημό. Είναι εντελώς αλλόκοτη φέτος η εικόνα, αρκεί να σας πούμε ότι μάς αναφέρθηκε περίπτωση γυναίκας παραγωγού που έκλαιγε με όλα όσα διαδραματίζονται. «Ο κόπος μιας ολόκληρης χρονιάς πάει χαμένος» είπε σ’ αυτόν που μάς μετέφερε το γεγονός.
Ερώτηση από Όλγα Γεροβασίλη
Το άσχημο κλίμα που έχει διαμορφωθεί, πρώτον εξαιτίας της αύξησης του κόστους παραγωγής, δεύτερον της ενεργειακής κρίσης που οδηγεί στη μείωση της κατανάλωσης νωπών φρούτων κατά 35% στις Ευρωπαϊκές αγορές και τρίτον, στη μείωση των τιμών ακτινιδίων κατά 50% έως 60% συγκριτικά με πέρυσι, οδήγησε την γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή του νομού Όλγα Γεροβασίλη να καταθέσει ερώτηση με τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη.
Την ερώτηση απευθύνουν προς τους υπουργούς Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρουν: «…Οι πιέσεις στους παραγωγούς αντανακλώνται στις τιμές στον παραγωγό. Ενδεικτικά, η ποικιλία “Χέϊγουορθ” που στο μεγαλύτερο μέρος της καλλιεργείται στην Άρτα ξεκινά, σύμφωνα με τον τοπικό Tύπο, με τιμή 38 λεπτά το κιλό και στην καλύτερη περίπτωση φθάνει στα 50 λεπτά, δηλαδή μείωση 50% έως 60% σε σχέση με πέρυσι. Οι παραγωγοί υποκύπτουν για μη μείνουν αδιάθετα τα προϊόντα.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, επεκτείνεται και το φαινόμενο των ανοικτών τιμών από πλευράς των εμπόρων που ασκούν εκβιαστικές πιέσεις στους παραγωγούς προκειμένου να παραδώσουν την παραγωγή, χωρίς να υπάρχει εμπορική συμφωνία για το ύψος της τιμής που θα λάβουν, αλλά υποσχόμενοι την διαμόρφωσή της στο τέλος της συγκομιδής. Κατά συνέπεια, διαφαίνεται ο κίνδυνος διαμόρφωσης τιμής του ακτινιδίου στον καλλιεργητή πολύ κάτω του κόστους παραγωγής.
Το φαινόμενο των ανοικτών τιμών γίνεται κατά παράβαση της ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας. Απαιτείται ο έλεγχος των φαινομένων των ανοικτών τιμών που επιχειρούν να επιβάλλουν οι έμποροι, αλλά και ο σχεδιασμός πολιτικών που θα μειώσουν άμεσα το ενεργειακό κόστος. Η καλλιέργεια του ακτινίδιου προσφέρει εξαγωγές που αποφέρουν συνάλλαγμα της τάξης των 7 έως 8 δις ευρώ και χιλιάδες θέσεις εργασίας στην πρωτογενή παραγωγή αλλά και στην αλυσίδα εμπορίας που αυτή τη στιγμή απειλούνται.
Ερωτώνται οι υπουργοί: Πως σκοπεύετε να ελέγξετε δραστικά και άμεσα το φαινόμενο των ανοικτών τιμών στους παραγωγούς ακτινιδίων που επιχειρείται μεσούσης της συγκομιδής; Με ποιά άμεσα μέτρα, πέραν των ελέγ- χων στη προσπάθεια επικράτησης ανοικτών και χαμηλών τιμών, προτίθεστε να στηρίξετε το εισόδημα των παραγωγών ακτινιδίων; Σχεδιάζετε, και αν ναι, ποιά μέτρα και ποιές πολιτικές για τη μείωση του κόστους παραγωγής στις καλλιέργειες ακτινιδίων; Σχεδιάζετε και αν ναι ποιά μέτρα και ποιές πολιτικές για τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τη συντήρησή των ακτινιδίων που έχει αυξηθεί υπέρογκα;».