ΜΕΡΟΣ Β’
Αμφιβολίες το μυαλό μου βασανίζουνε πολλές, Αμφιβολίες τρελές.
Στο προηγούμενο φύλλο αναφέρθηκα στη νέα μελέτη Λύτρα, στα στοιχεία που μας γνωστοποίησε και στην αντίδραση του πρωθυπουργού στην πρώτη μελέτη Λύτρα – Τσιόδρα πριν ένα χρόνο περίπου. Μετά από εκείνη την πρώτη αντίδραση του πρωθυπουργού…
Τη συνέχεια, δυστυχώς την έζησαν στο πετσί τους χιλιάδες ασθενείς, οι οικογένειές τους και οι φίλοι τους. Κι ας φώναζε ο Πέτσας: «Αν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ, θα είχαμε πετάξει δεκάδες εκατομμύρια. Δεν υπάρχει και λόγος να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα υγείας, το οποίο μετά την πάροδο της πανδημίας θα εκλείψει ο λόγος να έχουμε πάρα πολλές ΜΕΘ». Κι ας φώναζαν το ανάποδο όλα τα στοιχεία και οι μελέτες, πριν την πανδημία.
Η αντίδραση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα στις 29 Σεπτεμβρίου 2022, για τη μελέτη Λύτρα και τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ ότι «ούτως ή άλλως δεν είχαν ελπίδες να ζήσουν»! μάς δηλώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται περί λάθους, αλλά για συνειδητή πολιτική επιλογή ευθανασίας.
Ταυτόχρονα, με τη νέα μελέτη Λύτρα, το Johns Hopkins University, δημοσίευσε στις 26 Σεπτεμβρίου 2022 στοιχεία που δείχνουν την Ελλάδα πανευρωπαϊκή πρωταθλήτρια στο μέσο όρο θανάτων από κορωνοϊό, ανά εκατομμύριο πολιτών. Εμείς βρισκόμαστε στους 3.160,25 θανάτους και από κάτω μας είναι η Βρετανία με 3.069,69, η Ιταλία με 2.986,34, το Βέλγιο με 2.812,66, η Πορτογαλία με 2,403,3 και πάει λέγοντας. Μέσος όρος θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση: 2.561,62. Μέσος όρος θανάτων στο σύνολο της Ευρώπης: 2.590,06.
Για τα στοιχεία του Johns Hopkins University δεν υπήρξε καμία κυβερνητική αντίδραση. Φαίνεται ότι για την κυβέρνηση εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ η προ ημερών δήλωση Πέτσα: «Όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει». Αυτό ακριβώς φαίνεται ότι έπαθαν όλοι όσοι έμειναν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Δεν προσαρμόστηκαν, γι’ αυτό και πέθαναν.
Όλα τα παραπάνω, δεν είναι ερμηνείες. Είναι μετρήσιμα στοιχεία του ΕΟΔΥ και του ECDC. Και οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, δεν είναι παραποιημένες, είναι ακριβείς. Αλλά το πιο σοβαρό απ’ όλα δεν είναι το παρελθόν. Είναι το μέλλον μας. Κι αυτό καλούμαστε πλέον να υπερασπιστούμε. Όπως ακριβώς στο «Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου», το πιο ρεαλιστικό, κλασικό έργο απ’ όλα τα μυθιστορήματα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (βραβευμένος με Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας), καθώς βασίζεται σ’ ένα αληθινό γεγονός που συνέβη στην Κολομβία: «Λίγες ώρες μετά τον γάμο του με την Άνχελα Βικάριο, ο Μπαγιάρδο Σαν Ρομάν στέλνει τη νύφη πίσω στους δικούς της γιατί τη βρήκε ατιμασμένη. Αφού τη βάζουν να ομολογήσει το όνομα του εραστή της, τα αδέρφια της κινούν να τον σκοτώσουν για να ξεπλύνουν την τιμή της οικογένειάς τους. Αλλά γιατί, ενώ όλοι γνωρίζουν τι πάνε να κάνουν οι δυο αδερφοί, κανείς δεν τους εμποδίζει; Είκοσι επτά χρόνια αργότερα, ένας άντρας επιστρέφει στον τόπο του φονικού, προσπαθώντας να ξεδιαλύνει το μυστήριο. Και, καθώς ξετυλίγεται το κουβάρι της ιστορίας, φτάνει η στιγμή όπου θα πρέπει να κριθούν όχι οι δυο δολοφόνοι, αλλά μια ολόκληρη κοινωνία…».
Κι όλοι εμείς σήμερα ζούμε ένα αληθινό γεγονός. Κάποιοι άφησαν συνειδητά να πεθάνουν τουλάχιστον 277 περισσότεροι ασθενείς. Είτε γιατί νόμιζαν ότι «ούτως ή άλλως δεν είχαν ελπίδες να ζήσουν», είτε γιατί «όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει». Και στο μέλλον θα κριθούμε όλοι μας, σαν κοινωνία, για την αντίδρασή μας, σ’ αυτό το αποτρόπαιο γεγονός. Γιατί πλέον ΟΛΟΙ γνωρίζουμε ότι κάθε θάνατος εκτός ΜΕΘ είναι ένας «Προαναγγελθέν θάνατος». Ιδιαίτερα, θα κριθούν οι ψηφοφόροι της σημερινής κυβέρνησης. Γιατί ενώ για το 2019 μπορούν να πουν ότι δεν γνώριζαν, σήμερα όμως γνωρίζουν. 277 επιπλέον «Προαναγγελθέντες θάνατοι». Για να νοιαστείς, δεν χρειάζεται να είναι ένας από τους νεκρούς η μάνα σου, ο πατέρας σου ή το παιδί σου. Χρειάζεται απλά να είσαι άνθρωπος. Γι’ αυτό θα κριθείς.
Κι αν παρ’ όλα τα παραπάνω σου έχει μείνει έστω και μία Αμφιβολία. Ευτυχώς έρχεται η κυβέρνηση για να τη διαλύσει. Ως απάντηση στη μελέτη Λύτρα, απαγόρευσε την παροχή στοιχείων από τον ΕΟΔΥ, στον Λύτρα! Μεγαλύτερη παραδοχή ενοχής δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Δεν περιγράφω άλλο. Κα- ληνύχτα μας.
Ένοχος, υπεράνω πάσης Αμφιβολίας