Επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ του «Τ» της περασμένης εβδομάδας αναφορικά με την επιστολή της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου (ΕΔΟΑ), σύμφωνα με την οποία διατυπώνεται η έντονη αγωνία για την δεινή κατάσταση στην οποία περιέρχεται φέτος το εν λόγω προϊόν.
Η επιστολή απευθύνεται προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης – Τροφίμων και Περιβάλλοντος – Ενέργειας, με κοινοποίηση στο γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τους γενικούς γραμματείς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάνα Καλογήρου, Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, τον διευθύνοντα σύμβουλο ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιο Μάνο και τον πρόεδρο καις διευθύνοντα σύμβουλο ΔΑΠΕΕΠ Ιωάννη Γιαρέντη. Ανάμεσα στις αιτίες για την δεινή κατάσταση αναφέρεται το ενεργειακό κόστος ενώ παράλληλα διατυπώνονται προτάσεις στήριξης των επιχειρήσεων του κλάδου.
Σημειώνεται στην επιστολή: «Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί, ως Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ακτινιδίου (ΕΔΟΑ) που αποτελεί μία πρωτοβουλία αντιπροσωπευτικών παραγωγών και τυποποιητών/ διακινητών ακτινιδίου υπό τον συντονισμό του ΣΕΒΕ – Συνδέσμου Εξαγωγέων και βρίσκεται υπό αναγνώριση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα θέλαμε να σας περιγράψουμε απλά και συνοπτικά τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος του ακτινιδίου τόσο στην παραγωγή όσο και στην εμπορία και διακίνησή του.
Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η δεύτερη σε παραγωγή χώρα παγκοσμίως στο ακτινίδιο, με έναν όγκο που φέτος θα αγγίξει τους 350.000 τόνους και σε βάθος πενταετίας θα ξεπεράσει τους 700.000 τόνους. Με δεδομένα ότι το σύνολο της παραγωγής μας εξάγεται και μια μέση τιμή πώλησης ανέρχεται σε 1,20 ευρώ ανά κιλό, υπολογίζουμε ένα τζίρο 420.000.000 ευρώ, ο οποίος αναμένεται να διπλασιαστεί την επόμενη πενταετία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα του κράτους και την οικονομία της χώρας.
Η παραγωγή και η εμπορία του ακτινιδίου εξασφαλίζουν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Απαιτούνται επτά ημερομίσθια ανά τόνο συσκευασμένου ακτινιδίου (ένα ημερομίσθιο ανά τόνο για τη συσκευασία και έξι ημερομίσθια/τόνο για την παραγωγή του στον αγρό). Αν σε αυτά συνυπολογίσουμε τους ανθρώπους που εργάζονται στην παραγωγή υλικών συσκευασίας καθώς και στο κλάδο των μεταφορών, εύκολα μπορεί κάποιος να συμπεράνει τη σημασία του κλάδου για την ελληνική οικονομία.
Οι αλόγιστες αυξήσεις στην ενέργεια έχουν εκτοξεύσει το κόστος αποθήκευσης σε τιμή δεκαπλάσια σε σχέση με την εμπορική περίοδο 2020 – 2021 (από 0,02 λεπτά το κιλό ανά μήνα αποθήκευσης σε 0,22 λεπτά το κιλό /μήνα αποθήκευσης). Το ακτινίδιο είναι ένα φρούτο με εμπορική περίοδο έξι μηνών που πρέπει να διατηρηθεί στο ψυγείο. Αυτή τη στιγμή με βάση το κόστος της ενέργειας αδυνατούμε να αποθηκεύουμε το προϊόν, το πρόβλημα δε που θα δημιουργηθεί θα έχει ως αποτέλεσμα να μείνει μεγάλο μέρος της παραγωγής αδιάθετο (στα δέντρα). Την κατάσταση έρχονται να επιβαρύνουν η μείωση της κατανάλωσης στα φρούτα, η οποία παγκοσμίως ξεπερνά το 35% και η κατακόρυφη αύξηση των μεταφορικών και των υλικών συσκευασίας. Κινδυνεύουμε άμεσα να μην είμαστε πια βιώσιμοι και να μη μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στο παγκόσμιο εμπόριο, αφήνοντας στους άμεσα ανταγωνιστές μας (Ιταλούς, Ισπανούς, Γάλλους) την εμπορία του ακτινιδίου.
Παράλληλα το κόστος της πρωτογενούς παραγωγής έχει αυξηθεί τουλάχιστον 40% σε σχέση με πέρυσι. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε το κόστος άρδευσης και λίπανσης που έχουν εκτοξευθεί. Οι εργάτες γης είναι δυσεύρετοι. Έπεται μια πολύ δύσκολη συγκομιδή και οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, αφού αντιλαμβάνονται ότι φέτος το προϊόν τους κινδυνεύει να μείνει αδιάθετο.
Έχοντας όλα αυτά ως δεδομένα ζητάμε άμεση και σταθερή στήριξη για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και να διατηρήσουμε τον κλάδο ζωντανό. Η επιδότηση ρεύματος δε λύνει το πρόβλημα. Η κυμαινόμενη ανά μήνα χρέωση μας αποτρέπει από το να συνάψουμε εμπορικές συμφωνίες, γιατί αδυνατούμε να προβλέψουμε το κόστος αποθήκευσης και να καταλήξουμε σε συμφέρουσα τιμή πώλησης. Είναι απαραίτητη, όπως προαναφέρθηκε, η σταθερή και άμεση στήριξή μας. Οφείλουμε επίσης να συνυπολογίσουμε συμπληρωματικά με όλα τα παραπάνω και την τεράστια οικονομική καταστροφή της προηγούμενης εμπορικής περιόδου, η οποία ανέρχεται σε πάνω από 0,20 λεπτά ανά κιλό για όλους τους εξαγωγείς ακτινιδίου στη χώρα.
Μακροπρόθεσμα για να μπορέσουμε να επιλύσουμε το πρόβλημα, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα με γενναίες επιδοτήσεις της τάξης του 80-85% σε επιχειρήσεις και παραγωγούς για να στραφούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για ιδία χρήση και να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία. Σε περίπτωση που το δίκτυο σε κάποιες περιοχές της χώρας δε μπορεί να ανταπεξέλθει, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μπαταρίες.
Ειδικότερες προτάσεις: α. Για να γίνει ακριβής, σταθερή και ανταγωνιστική κοστολόγηση του προϊόντος που θα αποθηκεύσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου την περίοδο 2022-2023, είναι αναγκαία η σταθερή τιμή ΜWh ίση με την τιμή της περιόδου 2020-2021. Επιπλέον χρεώσεις να επιδοτηθούν από την πολιτεία. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε ένα ανταγωνιστικό προϊόν και όχι ένα ακριβό προϊόν σε μια περίοδο δύσκολη για την κατανάλωση παγκοσμίως.
β. Ζητούμε την προτεραιοποίηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκού αυτοπαραγωγού (net metering) σε επιχειρήσεις και οργανώσεις του κλάδου, υποχρεώνοντας τον ΔΕΔΔΗΕ στην κατασκευή των έργων σύνδεσης αμέσως μετά την δήλωση ετοιμότητας από την επιχείρηση (ο νόμος δίδει την δυνατότητα σύνδεσης έως 12 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης), χωρίς την επιβάρυνση των επιχειρήσεων με το κόστος ενίσχυσης του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, κάτι που αδίκως ισχύει για κάθε εγκατάσταση ανεξαρτήτως φωτοβολταϊκών (Φ/Β) ή αυτοπαραγωγού Φ/Β.
γ. Επιπλέον, ζητούμε η εκκαθάριση παραγόμενης και καταναλούμενης ηλεκτρικής ενέργειας ηλεκτρικής ενέργειας να γίνεται δύο φορές ετησίως από τον ΔΑΠΕΕΠ και όχι μια φορά, γεγονός που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ρευστότητα των επιχειρήσεων.
Συνοψίζοντας, η καλλιέργεια, η εμπορία και η διακίνηση του ακτινίδιου είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος αμιγώς εξωστρεφής κλάδος που εξασφαλίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας και διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ελληνική οικονομία. Εναγωνίως ζητάμε άμεση, σταθερή και ουσιαστική στήριξη για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις και να μη κατασ- τραφεί και αυτή η καλλιέργεια.
Παρακαλούμε για την εξέταση των αιτημάτων μας και την αποδοχή τους, θα θέλαμε δε όλα τα παραπάνω να συζητήσουμε μαζί σας το αμέσως επόμενο διάστημα σε μία διά ζώσης συνάντηση στο Γραφείο σας, την οποία παρακαλούμε πολύ να μας ορίσετε το συντομότερο δυνατό με βάση το πρόγραμμά σας».
Για την Εθνική Διεπαγγελματική
Οργάνωση Ακτινιδίου (ΕΔΟΑ) υπογράφει ο πρόεδρος Χρήστος Κολιός