Αμφιβολίες το μυαλό μου βασανίζουνε πολλές, Αμφιβολίες τρελές.
Μετά την εποχή της επιβολής των μνημονίων, ζούμε ήδη μία δεύτερη δημοσιογραφική «άνοιξη» αναφορών στην Ελλάδα από τον ξένο Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό. Κυριαρχούμε στα πρωτοσέλιδα με τίτλους όπως: «Είναι ώρα να ανησυχήσουμε ξανά για την Ελλάδα», «Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπό πίεση για την παρακολούθηση κινητού πολιτικού αντιπάλου», «Η σήψη στην καρδιά της Ελλάδας είναι πλέον ξεκάθαρη για όλους» και άλλα πολλά. Πάρα πολλά.
Ας δούμε απλά, ΜΟΝΟ τα γεγονότα. Χωρίς κρίσεις, επικρίσεις και ερμηνείες. Αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, κατατέθηκε στη Βουλή (26 Ιουλίου 2019) από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο νόμος περί επιτελικού κράτους. Ο νόμος, με αριθμό 4622/2019 ήταν έτοιμος πριν τη νίκη της ΝΔ, κάτι που ουδέποτε διαψεύστηκε από επίσημα χείλη. Ο νόμος, μεταξύ άλλων, προέβλεπε (και προβλέπει ακόμα) ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) είχε πλέον μόνο ένα πρόσωπο στο οποίο λογοδοτούσε, τον Πρωθυπουργό. Το ίδιο έγινε παράλληλα τόσο για την ΕΡΤ όσο και για το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα δύο δηλαδή κρατικά ΜΜΕ.
Είκοσι μήνες αργότερα, τον Μάρτιο 2021, η ΝΔ κατέθεσε μία τροπολογία, σ’ ένα παντελώς άσχετο νομοσχέδιο για την πανδημία, σύμφωνα με την οποία οι πολίτες στερούνται αναδρομικά το δικαίωμα να ενημερωθούν για το εάν η ΕΥΠ είχε κάποια στιγμή παρακολουθήσει το τηλέφωνό τους, για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Την άνοιξη του 2022, ήρθε η πρώτη αποκάλυψη ότι το κινητό του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη είχε μολυνθεί με ένα άγνωστο λογισμικό κατασκοπείας, το Predator (Πρέντατορ), για τρεις μήνες, μέσα στο προηγούμενο καλοκαίρι του 2021. Γιατί ήταν τόσο επικίνδυνος για την Εθνική Ασφάλεια ο Κουκάκης και έπρεπε να παρακολουθηθεί; Ο Κουκάκης ερευνούσε και δημοσίευσε στους «Financial Times» άρθρα για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, όπου οι Έλληνες εισαγγελείς δεν θα μπορούν πλέον να προχωρήσουν απευθείας σε ποινική δίωξη τραπεζίτη για απάτη, αν δεν υπάρχει απόφαση της τράπεζάς του για μήνυση. Επίσης, η κακουργηματική φοροδιαφυγή (πά-νω από 150.000 ευρώ) να μην διώκεται αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα, παρά μόνο αν υπάρχει τελεσίδικη βεβαίωση από τη φορολογική διοίκηση.
Τον Ιούλιο του 2020 ένας φίλος ενημέρωσε τον Κουκάκη ότι βρίσκεται υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ και τον Αύγουστο του 2020 του το επιβεβαίωσε παρουσιάζοντάς του απομαγνητοφώνηση συνομιλίας του. Ο Κουκάκης έκανε αμέσως καταγγελία στην ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινω- νιών), στις 12 Αυγούστου. Όπως μάθαμε εκ των υστέρων από έρευνα των Reporters United, την ίδια ημέρα η ΕΥΠ διέκοψε την παρακολούθησή του. Μα τι φοβερή σύμπτωση; Η διορία που είχε η ΑΔΑΕ για να απαντήσει στην καταγγελία του Κουκάκη «έτρεχε» άπρακτη και η κυβέρνηση το Μάρτιο του 2021 τροποποίησε, όπως είδαμε, το νόμο για την ΑΔΑΕ, μετά από 27 χρόνια, για να απαγορεύσει αναδρομικά την ενημέρωση όσων έχουν παρακολουθηθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Τρεις μήνες μετά, στις 12 Ιουνίου 2021, ο Κουκάκης έλαβε ένα SMS παραθέτοντας ένα link με οικονομική είδηση. Όπως αποδείχθηκε, το κινητό του επιμολύνθηκε από το Predator για τρεις μήνες, μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου 2021, όπως επιβεβαίωσε με αναλυτική τεχνική έκθεση το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο.
Το λογισμικό Predator εμπορεύεται η Ισραηλινή εταιρεία Intellexa, με παράρτημα και στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση αρνήθηκε ότι η ΕΥΠ έχει στην κατοχή της το Predator, αλλά στη συνέχεια έγινε γνωστό πως μια από τις εταιρίες που φέρεται να έχει στην κατοχή της το πρόγραμμα ανήκει σε φίλο του Γραμματέα της Κυβέρνησης και ανιψιού του πρωθυπουργού κ. Γρηγόρη Δημητριάδη, με τον οποίο υπάρχουν και επιχειρηματικές σχέσεις. Ταυτόχρονα με όλα αυτά, ο επίσημος προμηθευτής συστημάτων παρακολούθησης της ΕΥΠ, συνδέεται επίσης με την εταιρεία Intellexa του Predator. Το να λέει η κυβέρνηση πως δεν έχει αγοράσει το σύστημα, είναι αστείο. Σήμερα, το Λιμενικό έχει επτά σκάφη που δεν αγοράστηκαν από το Ελληνικό δημόσιο, αλλά από την Ελληνική Ένωση Εφοπλιστών. Το Ελληνικό δημόσιο δεν εμφανίζεται σαν αγοραστής. Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύσει και με το Predator.
Σε παρακαλώ, κράτα τις Αμφιβολίες σου σε αναμονή για μια εβδομάδα, μέχρι το επόμενο φύλλο. Υπάρχει και συνέχεια.
Ένοχος, υπεράνω πάσης Αμφιβολίας
Στοιχεία αντλήθηκαν από το Ντοκιμαντέρ του news247.gr «Το σκάνδαλο των υποκλοπών σε 5’», https://www.youtube. com/watch?v=DIYSnqjXrZ0&t=308s».