ΕΝΩ η κυβέρνηση έθεσε ως στόχο το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων της χώρας έως το 2028, ύστερα από την ενεργειακή κρίση που παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και την απειλή του Ρώσου προέδρου για διακοπή του αερίου στην Ευρώπη, φαίνεται να αναδιπλώνεται.
Την ίδια στιγμή η αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα του ΟΗΕ πριν περίπου τρία χρόνια για αποκήρυξη του λιγνίτη μένει κενό γράμμα, καθότι ο λιγνίτης έρχεται ξανά στο προσκήνιο. Μετά από σύσκεψη υπό τον ίδιο αποφασίστηκε ο διπλασιασμός της ηλεκτροπαραγωγής με λιγνίτη καθώς και το άνοιγμα των ορυχείων που είχαν κλείσει. Και μάλιστα όχι μόνο όσων ανήκουν στη ΔΕΗ αλλά και ιδιωτικών όπως εκείνων της Αχλάδας και Βεύης, τα οποία αναλαμβάνει επίσης η ΔΕΗ.
Περίπου όλα αυτά είναι γνωστά, όμως επειδή για την επαναλειτουργία των ορυχείων χρειάζεται τεχνογνωσία, επαναδιάταξη των υποδομών και κυρίως έμπειρα χέρια, μαθαίνουμε το εξής: Ειδοποιούνται εργαζόμενοι που άλλοι είχαν πάρει σύνταξη και άλλοι απολύθηκαν λαμβάνοντας αποζημίωση, να ξαναπιάσουν δουλειά ώστε να την μάθουν και σε νεοπροσληφθέντες.
Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι οι ειδοποιήσεις συνοδεύονται με διαβεβαιώσεις για γενναίους μισθούς ώστε να τους δελεάσουν. Αν θα συναινέσουν ή αν θα πουν «όχι» δεν είμαστε εις θέση να το γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε όμως το λαϊκώς ρηθέν που λέει «στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα…».
ΥΓ: Με τα ορυχεία λιγνίτη που έκλεισαν, μας μεταφέρεται και το εξής: Πολλά από τα εργαλεία και τα υλικά εν γένει που χρησιμοποιούνταν λεηλατήθηκαν από Ρομά!