Του Φώτη Χαχούλη *
Αρκετά συννεφιασμένοι οι ορίζοντες των Τζουμέρκων για 15 ημέρες τον μήνα Αύγουστο, έδωσαν μη αναμενόμενες βροχές. Ένας οιωνός ημερομήνια με το παλιό ημερολόγιο, κακός χειμώνας.
Ακρίβεια που έφθασε στο 25%, ενέργεια στα ύψη, ατέρμονες πολιτικές αντιπαραθέσεις για παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων ανθρώπων, Ευρωπαίοι ηγέτες κατώτεροι και μηδενικοί των περιστάσεων απέναντι σε μια Ρωσία που κλείνει τη στρόφιγγα και μια κακή γειτονική χώρα να απειλεί και να εκβιάζει, συμπληρώνουν την αναπαραγόμενη καθημερινή δημοσιογραφία σ’ όλα τα Μέσα. Μπροστά σ’ αυτά τα γεγονότα οι πολίτες έντονα ενοχλημένοι, αμήχανοι και εν πολλοίς προβληματισμένοι και απογοητευμένοι, διερωτώνται που πάμε άραγε; Ποιοί είναι αυτοί που λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις; Εμείς σε τί φταίμε; Δεν υπάρχει ούτε η καλοπροαίρετη διάθεση να διαβάσουν έστω και ένα ανάγνωσμα μιας εφημερίδας, οποιοδήποτε περιεχόμενο κι αν έχει, γιατί έχει απέλθει ένας κορεσμός και μια απογοήτευση.
Η ακρίβεια χτυπά όλους τους προϋπολογισμούς και τα αποτελέσματα είναι στο προσκήνιο. Στα δημόσια έργα απλήρωτοι λογαριασμοί φέρνουν ακινησία. Σταματημένο είναι και το έργο κατασκευής της νέας γέφυρας Πλάκας. Άγνωστη η αιτία, αλλά σύντομα θα μάθουμε. Εδώ η αποπεράτωσή της ενδιαφέρει και τα χωριά της Τζούμας, δηλαδή Κουκούλια, Γουριανά, Ρωμανό, Κάτω Γραικικό, Σελιό, Άνω Γραικικό και Γραβιά, ευελπιστώντας ότι η σιδερένια γέφυρα θα κοπεί σε δύο τμήματα 70 και 30 μέτρων. Το τμήμα των 70 μέτρων θα πάει δίπλα στο Σγαριώτικο ποτάμι και θα δώσει πρόσβαση στα παραπάνω χωριά, και το τμήμα των 30 μέτρων θα περάσει δίπλα στο Ραφταναίϊκο ποτάμι προς τη νέα γέφυρα.
Οι Σύλλογοι και κάτοικοι των χωριών έχουν ενεργοποιηθεί ώστε η σιδερένια γέφυρα Μπέλεϋ να δώσει λύσεις στους δύο παραπόταμους. Έτσι, μ’ ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ικανοποιείται και το αίτημα της κ. υπουργού Πολιτισμού να παραμείνει η γέφυρα ως μουσείο. Η κ. υπουργός προφανώς δεν γνωρίζει ότι τεχνικά είναι επιβεβλημένη η μεταφορά για την ευστάθεια και για κλυδωνισμούς της νέας γέφυρας. Άρα δίπλα στους παραπόταμους και ως μουσείο λειτουργεί και ανάγκη σύνδεσης εξυπηρετεί. Ελπίζω ότι μια άποψη να τοποθετηθεί παρακάτω στην Πλατανούσα για να πάει ο κουμπαράς στα Γουριανά απέναντι στον κουμπάρο ή καλύτερα στην κουμπάρα, δεν θα ευδοκιμήσει.
Ένα τεράστιο πρόβλημα που βασανίζει τους επαρχιακούς δρόμους και ιδιαίτερα τους ορεινούς με τις πολλές βροχές, είναι η ακαθάριστη τριγωνική τάφρος. Η αρμοδιότητα καθαρισμού ανήκει στην Περιφέρεια και όχι στο Δήμο. Είναι μεγάλο θέμα και σφάλμα να έρχεται η Περιφερειακή Ενότητα με 700 συνολικά χιλιόμετρα στην αρμοδιότητά της να καθαρίζει δρόμο σε απόσταση 100 μέτρα από τον Δήμο. Πρέπει, επιτέλους, ο κάθε Δήμος να είναι υπεύθυνος στη χωρική του αρμοδιότητα, τουλάχιστον για τους καθαρισμούς και στο επαρχιακό δίκτυο. Προς τούτο θα πρέπει το υπουργείο Εσωτερικών να παραχωρήσει σε κάθε Δήμο ένα jcb ΜΕΔ (Μηχάνημα Επαρχιακού Δικτύου) αποκλειστικά και να δημιουργήσει δύο θέσεις χειριστού και βοηθού.
Επί δέκα χρόνια παρατηρώ το μηχάνημα από Άρτα να αναλαμβάνει εργασία στις 10 και να τελειώνει 1 το μεσημέρι. Το μηχάνημα εργάζεται το πολύ για τέσσερις ώρες, ενώ αν ήταν αρμοδιότητα του Δήμου θα έκανε επτάωρο. Η πρόταση ΜΕΔ του Δήμου προσθέτει υπευθυνότητα στον Δήμο, εξυπηρετεί καλύτερα το οδικό δίκτυο χωρίς να αφήνει μετάθεση ευθυνών από Δήμο σε Περιφέρεια και τούμπαλιν. Σε όλα τα σημεία που έμεινε για αρκετό χρονικό διάστημα η τριγωνική τάφρος ακαθάριστη η απέναντι πλευρά του δρόμου, έγειρε από την διάβρωση των νερών. Τόσο απλά και τόσο κατανοητά.
Η αύξηση της τιμής ενέργειας και οι λογαριασμοί της ΔΕΗ από τη στιγμή που έφθασαν στα ύψη, δημιούργησαν προβλήματα στους προϋπολογισμούς των Δήμων, γι’ αυτό και στη συνάντηση των δημάρχων με υφυπουργό του υπουργείου Εσωτερικών ακούστηκαν διαμαρτυρίες για ενίσχυση διότι δεν καλύπτει το 20%. Θεωρώ ότι ήταν άδικες οι αιτιάσεις, γιατί οι δήμαρχοι και ειδικότερα η Δημοτική Αρχή του Δήμου μας, δεν προέβη σε καμία ενέργεια εξοικονόμησης της κατανάλωσης ρεύματος από το έτος 2015 μέχρι σήμερα. Είχα διατυπώσει προτάσεις για εξοικονόμηση 15% έως 20%. Ευκταίες αλλά δεν εισακούσθηκαν.
Πρέπει να γίνει άμεση καταγραφή, αρίθμηση, απεικόνιση, αποτύπωση κολώνων και κατοικιών σε κάθε έναν από τους 96 οικισμούς ώστε να γνωρίζουμε την ακριβή κατανάλωση και να γίνεται άμεσος έλεγχος των βλαβών. Συνέταξα τοπογραφικό με σκαρίφημα σε τρεις οικισμούς, Γραβιάς 34, Άνω Γραικικό 86, Σελιό 10 (με έναν κάτοικο) και είχα φέρει πρόταση οι πρόεδροι να μετρήσουν πόσες κολώνες φωτισμού έχει ο κάθε οικισμός. Μόνο ο κ. Καψάλης έφερε από τα Κάψαλα. Επομένως, έχουμε 5.000 – 6.000 – 7.000 κολώνες; Κανένας δεν γνωρίζει. Απεναντίας πρόσφατα δύο αντιδήμαρχοι, ο καθένας στον τόπο του, φόρτωσαν προβολείς και γιρλάντες τις πλατείες τους και στο facebook έγραφαν: «Η νύχτα έγινε μέρα στην πλατεία…», ενώ άλλοι οικισμοί είναι στα σκοτάδια παραμελημένοι.
Η εξοικονόμηση ενέργειας θα γίνονταν από κολώνες μέσα σε δάση, μέσα σε ακατοίκητα κλπ. Περικοπή το χειμώνα που είναι 15 ώρες, ενώ το καλοκαίρι 19 ώρες δεν έγινε για ένα απλό λόγο: Για να κάνουν αναθέσεις, κατ’ αποκοπή, τόσο στην αγορά ποσοτήτων λαμπών όσο και ανάθεση στην τοποθέτησή τους, στα ίδια πρόσωπα. Δυστυχώς, η προμήθεια είναι αυτή που ρυθμίζει καταστάσεις και τίποτε άλλο. Και ας μην επαληθευθώ καθώς άκουσα και για αύξηση τελών. Είναι αλήθεια;
Τα παρατράγουδα εκεί στο Σκοτωμένο δεν λένε να τελειώσουν. Ο τόπος μεταφόρτωσης των μεγάλων αντικειμένων αργεί ακόμα να γίνει «Πράσινο Σημείο». Προς το παρόν επέδραμαν πάλι οι βάρβαροι και έφεραν ξανά το νοικοκυριό τους. Η παραβατικότητα στα Τζουμέρκα ζει και βασιλεύει σ’ όλα τα επίπεδα και σε αρκετές δημόσιες υπηρεσίες.
Στο επόμενο άρθρο θα διαβάσετε μέσα από την στήλη για τις πυροβολημένες πινακίδες που δεν έχουν αρχή και τέλος. Μην ξεχάσετε επίσης να διαβάσετε το τελευταίο άρθρο ότι φθάσαμε στο Κατοχικό 1942 και ακόμη είμαστε σε υπνηλία…
* Φώτης Χαχούλης, δικηγόρος, πρώην πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Τζουμέρκων