Είναι ιδιαίτερη η τιμή για μας που σήμερα ενόψει του Φεστιβάλ της ΚΝΕ Οδηγητή Άρτας φιλοξενούμε τον κορυφαίο Έλληνα καλλιτέχνη Γιώργο Νταλάρα.
Αποδέχθηκε ασμένως την πρόσκλησή μας να μιλήσει στον «Τ» τόσο για το εν λόγω Φεστιβάλ όσο επίσης για το Τμήμα Μουσικών Σπουδών (Άρτα) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για το λαϊκό τραγούδι, για την Ηπειρώτικη μουσική, ενώ ταυτόχρονα αποφαίνεται πως του δίνει μεγάλη χαρά η είδηση ότι τα εισιτήρια για το φεστιβάλ γίνονται ανάρπαστα.
Όσον αφορά στην ερώτηση για το αν ο ίδιος θα έκανε δεκτή μια πρόταση από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών ώστε να μιλήσει για τη μουσική εδώ στην Άρτα, απαντά: «Μακάρι να μπορώ να συμμετέχω κι ενεργά, όχι μόνο ως ερμηνευτής αλλά και ως μουσικός σε αυτή την προσπάθεια». Ευκαιρία, λοιπόν, να αξιοποιηθεί αυτή η αποδοχή εκ μέρους του, καθότι μιλάμε για έναν καλλιτέχνη πολύ μεγάλου βεληνεκούς. Και ποιά Σχολή Μουσικής δεν θα το ήθελε! Είθε να γίνει πράξη.
Συνέντευξη στον Βασίλη Παππά

Ερ: Με τι σκέψεις και συναισθήματα έρχεστε στην Άρτα για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, στο οποίο συμμετέχετε για πρώτη φορά;
Απ: Πήγα στο πρώτο Φεστιβάλ της ΚΝΕ το 1974. Ήμουν εκεί τότε, όπως και άλλες χρονιές. Στην Άρτα έρχομαι όμως πρώτη φορά για το φεστιβάλ. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που θα μας υποδεχτεί αυτή η πόλη με την πλούσια μουσική και πολιτιστική παράδοση. Είναι χαρά αυτή η συναυλία. Θα παίξουμε τραγούδια που αγαπάμε και αγαπάτε μαζί με μια σπουδαία ορχήστρα και δυο άξιες νέες τραγουδίστριες, τη Βιολέτα Ίκαρη και την Ασπασία Στρατηγού.
Ξέρω ότι η ΚΝΕ Άρτας αγωνίζεται για τον πολιτισμό προσπαθώντας να φέρει ξεχωριστές εκδηλώσεις στα πλαίσια του φεστιβάλ και ότι παλεύει να το κρατήσει ζωντανό με κάθε κόστος. Σ’ αυτό το χώρο υπάρχουν άνθρωποι που αντέχουν και αγωνίζονται ακόμη. Είναι αναγκαίο και παρήγορο να μην σταματάς να διεκδικείς και να αγωνίζεσαι για όσα πιστεύεις.

Ερ: Τα εισιτήρια για το Φεστιβάλ πληροφορούμαστε ότι γίνονται ανάρπαστα όχι μόνο στην Άρτα, αλλά σ’ ολόκληρη την Ήπειρο και εκτός αυτής. Πώς μπορεί να νιώθει ένας καλλιτέχνης της δικής σας εμβέλειας και αποδοχής από την αστείρευτη και αέναη αγάπη του κόσμου;
Απ: Μου δίνει μεγάλη χαρά αυτή η είδηση. Αυτό άλλωστε θέλουμε οι καλλιτέχνες. Να ενώνουμε τον κόσμο μέσα από τη μουσική. Ο κόσμος με όσα δύσκολα έχει περάσει και περνά όλα αυτά τα χρόνια έχει ανάγκη το τραγούδι γιατί το τραγούδι είναι η παρηγοριά του. Κι εμείς νιώθουμε ευθύνη και τιμή από τη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου.

Ερ: Στην Άρτα εδώ και αρκετά χρόνια, στο πλαίσιο του ΤΕΙ Ηπείρου, λειτουργούσε το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής που μετεξελίχθηκε σε Τμήμα Μουσικών Σπουδών όταν το ΤΕΙ εντάχθηκε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, εξακολουθώντας να βρίσκεται στην πόλη μας. Ποια είναι η γνώμη σας για τη συμβολή του στην ανάπτυξη αυτού που καλείται να υπηρετήσει; Θα κάνατε δεκτή μια πρότασή του για την μεταφορά των θέσεων και των απόψεών σας γύρω από τη μουσική και το τραγούδι;
Απ: Ευτυχώς που υπάρχει αυτό το Τμήμα Μουσικών Σπουδών για το οποίο έχω κατ’ επανάληψη μιλήσει, έχω επαινέσει και υποστηρίξει με κάθε τρόπο. Το αίτημα για στήριξη της μουσικής και ιδιαίτερα της παραδοσιακής μας μουσικής σε ανώτατο εκπαιδευτικό επίπεδο, είναι διαρκές κι επιτακτικό. Έχουμε σπουδαίους καθηγητές που μαζί με τους φοιτητές μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη και στην εξέλιξη της μουσικής. Είναι παρήγορο που υπάρχει ενδιαφέρον από τα νέα παιδιά να μάθουν, να ανακαλύψουν την παράδοσή μας και κυρίως να την αγαπήσουν και να την μεταφέρουν όχι σαν μουσειακό είδος αλλά ως ζωντανό κι εξελισσόμενο είδος.
Μακάρι να μπορώ να συμμετέχω και ενερ- γά, όχι μόνο ως ερμηνευτής αλλά και ως μουσικός σε αυτή την προσπάθεια.

Ερώτηση Βασίλη Τάτση: Το λαϊκό τραγούδι είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας. Εσείς το αγαπήσατε, το σεβαστήκατε, το πονέσατε, το αναδείξατε. Από ποιους κινδύνους απειλείται;
Απ: Είναι αλήθεια πως από πολύ μικρός ήρθα σε επαφή με το λαϊκό τραγούδι και τους ανθρώπους του λόγω και του ότι ο πατέρας μου ήταν λαϊκός μουσικός. Έχω βιωματική σχέση με τη λαϊκή μας μουσική και προσπάθησα να τη μεταφέρω στον κόσμο, αργότερα που μπήκα σε αυτή τη δουλειά, με σεβασμό κι αγάπη. Δυστυχώς όχι μόνο το λαϊκό τραγούδι αλλά γενικά το τραγούδι ”απειλείται” από τις playlists, την κακή μεταχείριση από ανθρώπους που κατέχουν θέσεις σε εταιρίες ή μέσα. Απειλείται από την προχειρότητα και την τεμπελιά. Υπάρχουν όμως και νέες φωνές και δημιουργοί που αγαπούν τα λαϊκά τραγούδια κι ελπίζω να συνεχίσουν να δείχνουν το ταλέντο τους. Αρκεί να φτάνει στον κόσμο.

Ερ: Επειδή θα βρεθείτε στην Ήπειρο, θα θέλατε να πείτε κάτι για την προσφορά της στο παραδοσιακό ελληνικό τραγούδι;
Απ: Η Ηπειρώτικη μουσική ίσως είναι η μόνη μουσική από τις παραδοσιακές μουσικές που έχει μείνει απαράλλαχτη μέσα στο χρόνο. Δεν αλλοιώθηκε και δεν χάθηκε και παραμένει ζωντανή, ακμαία και πολύ δυνατή. Είναι πολύ σημαντική η προσφορά της Ηπείρου στη μουσική και είναι πολύ ιδιαίτερος και ο τρόπος που περνά από γενιά σε γενιά. Ο Ηπειρώτικος μουσικός πολιτισμός εξελίσσεται διαρκώς και οι μουσικοί που τον στηρίζουν έχουν τα πιο ιδιαίτερα παιξίματα νομίζω. Οι Χαλκιάδες και οι Σουκαίοι είναι μεγάλη ιστορία και ήταν τιμή μου που κάποιους τους γνώρισα και που με αρκετούς από αυτούς τους μουσικούς παίξαμε μαζί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ