Του Φώτη Χαχούλη *
Σήμερα οι «Τζουμερκιώτικοι Ορίζοντες» έχουν να παρουσιάσουν και καλές ειδήσεις. Φως στο τούνελ είναι η διοργάνωση εκδήλωσης που έγινε την Πέμπτη 4 Αυγούστου, ώρα 6 το απόγευμα, στο Δημαρχείο Κεντρικών Τζουμέρκων. Η πρωτοβουλία ανήκει στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Στύλιο και την υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη που οργάνωσαν την εκδήλωση για ενημέρωση στις επενδυτικές δυνατότητες που παρέχει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), καθώς και στα προγράμματα του υπουργείου Τουρισμού για την ανάπτυξη ορεινών περιοχών.
Ήταν ενδιαφέρουσα, πρωτοποριακή, οργανωμένη, εμπεριστατωμένη και όλοι οι προσκεκλημένοι ομιλητές όχι μόνο ήταν εξειδικευ- μένοι στο αντικείμενό τους, αλλά ήταν βαθιά παθιασμένοι, έλκοντες την καταγωγή τους από ορεινούς όγκους και πίστευαν με ειλικρίνεια στα λεγόμενά τους. Για τον κ. Στύλιο δεν χρειάζονται λόγια. Το δείχνουν μέχρι τώρα οι ενέργειές του για την ένταξη σε προγράμματα μελετών για αγροτικούς δρόμους στον Δήμο. Η επιλογή του να έλθει στον τόπο καταγωγής του και να βοηθήσει όσο μπορεί, θα κριθεί από τους Τζουμερκιώτες.
Τα στελέχη και οι συνεργάτες στο υπουργείο με την παρουσία τους και με τις ομιλίες τους, δικαιώνουν την όλη καλή εικόνα του. Ο ορεινός από Ναυπακτία Δημήτρης Παπαγιαννίδης (γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών), ο ορεινός από Τρίπολη Νικόλαος Μανέτας (προϊστάμενος ΕΥΔ-ΣΣ ΚΑΠ), ο ορεινός από Πάρνωνα Μαρίνος Μπερέτσας (γενικός διευθυντής Αναπτυξιακής Εταιρείας ΠΑΡΝΩΝ ΑΕ), αλλά και οι λοιποί ομιλητές όπως ο Μιχάλης Σκορδάς και ο Δημήτρης Παππάς, έδωσαν κατευθύνσεις να ανοίξουμε τα μάτια μας οι Τζουμερκιώτες και να προχωρήσουμε μπροστά.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη από την Ευρυτανία, η οποία παρουσίασε την σημασία του ορεινού τουρισμού στο συνολικό τουριστικό προϊόν με τον εναλλακτικό τουρισμό των 12 μηνών. Σε δύο ώρες δεν μπορούν να δοθούν αναλυτικές κατευθύνσεις, αλλά γενικές τοποθετήσεις και στρατηγικά σχέδια. Οι δύο υφυπουργοί ανεβάζουν πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών και οι ίδιοι θα νιώσουν ικανοποίηση και περηφάνια αν οι Τζουμερκιώτες αφουγκραστούν τα λεχθέντα και βέβαια αν οι ίδιοι επιμείνουν και βοηθήσουν στην υλοποίηση των προγραμμάτων.
Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάμπολλες μελέτες για το τι πρέπει να γίνει για τους ορεινούς Δήμους και για την τουριστική ανάπτυξη. Η μεγαλύτερη μελέτη είναι «ΕΠ Πίνδος. Τουρισμός, πολιτισμός». Μελέτη τουριστικής ανάπτυξης πριν 20 χρόνια, 500 σελίδες. Άλλη μελέτη εξειδικευμένη αποκλειστικά για τα Τζουμέρκα είναι μια μελέτη του ΟΟΣΑ, 170 σελίδων, επίσης το 2000. Έχουν γίνει δεκάδες εκδηλώσεις, ημερίδες, συνέδρια, αλλά εμάς εδώ στα Τζουμέρκα δεν μας άγγιξαν.
Ας ελπίσουμε, είπα στη σύντομη παρέμβασή μου, η σημερινή ημέρα να αλλάξει σελίδα στα Τζουμέρκα. Έχουμε τον πλουσιότερο Δήμο σε γεωγραφικά δεδομένα. Δύο ποτάμια, πανέμορφα βουνά, πέντε καταρράκτες. Λίμνη στα πόδια μας, φαράγγια, σπήλαιο, δεκάδες εναλλασσόμενες καταπράσινες οροσειρές, 12 χωριά ελατοφίλητα, απέραντες πλατανορεματιές, τέσσερα βυζαντινά μνημεία, 250 πετρόκτιστες εκκλησιές, 10 Λαογραφικά Μουσεία, βρύσες, αλώνια, νερόμυλους, χιλιάδες πέτρινα σπίτια, τον υδάτινο πλούτο, τον δασικό πλούτο, τον ορυκτό πλούτο, τις ενεργειακές προϋποθέσεις, τρία Ορειβατικά Καταφύγια, 28 ξενοδοχεία και τόσα άλλα…
Έχουμε τα πάντα, αλλά δεν έχουμε ένα… Δεν το γράφω. Δεν είναι τα χρήματα. Μπορούν να γίνουν πολλά. Γνωρίζετε ότι αν έχω ένα μικρό μηχάνημα και δύο εργατοτεχνίτες και φτιάχνω 100 μέτρα μονοπάτι πεζοπορικό την ημέρα, σε πέντε χρόνια θα έχω φτιάξει 100 χιλιόμετρα. Άρα δεν είναι όλα υπόθεση χρημάτων. Είναι υπόθεση μυαλού, οργάνωσης να ενωθούν όλα αυτά με ορατό στόχο.
Αλήθεια, ο Δήμος γιατί οργάνωσε τέτοια φτω-χή εκδήλωση; Πού ήταν οι υπάλληλοί του; Κανένας δεν υπήρχε πλην μιας συμβούλου και μιας υπαλλήλου με σύμβαση. Δεν είχαν καμία περιέργεια τί θα πουν δύο υφυπουργοί και άλλοι έξι ομιλητές; Ειλικρινά προκάλεσε αλγεινή εντύπωση. Η πρόσκληση στην ιστοσελίδα γιατί μόνο μια μέρα πριν;
Δεν έπρεπε να υπάρχουν στον χώρο υποδοχής; Ποιά εκδήλωση φιλοξενίας; Ένα ψυγείο κινητό και μια νοικοκυρά με λίγα νερά; Πόσο κοστίζουν ένας καφές, ένα ποτό στους 50 έως 60 δημότες που παραβρέθηκαν; Πού ήταν οι άλλοι επαγγελματίες; Από τους δημοτικούς συμβούλους ήρθαν μόνο έξι, από τους οποίους ο ένας ήταν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και άλλος ο αντιδήμαρχος Γ. Στασινός. Τίμησαν, όμως, με την παρουσία τους οι δήμαρχοι Γ. Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος, Νικ. Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση και Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου. Επίσης, την εκδήλωση τίμησαν η περιφερειακή σύμβουλος Αναστασία Σίμου και οι πολιτευτές Ντίνος Παπαδημητρίου και Ευστάθιος Γιαννούλης.
Δεν θέλω να γράφω πικρόχολα σχόλια, αλλά έρχονται αναγκαστικά. Δεν υπήρχε ούτε ένα έντυπο «Τζουμέρκα» να δοθεί στους καλεσμένους. Για την προβολή του Δήμου στο σχέδιο 16 σελίδων και στον κωδικό 0064431.004 είχε ψηφισθεί το ποσό 48.583,71 ευρώ, αλλά με απόφαση 127/22 ποσό 20.000 ευρώ αφαιρέθηκε για να γίνει τσιμεντόστρωση δρόμου. Αυτό είναι προβολή κ.κ. σύμβουλοι. Ένας μόνο διαφώνησε. Μάλλον είσθε στην θερινή ραστώνη.
Άρτος και θεάματα συνεχίζεται μεροληπτικά σε επαναλαμβανόμενες κουραστικές εκδηλώσεις. Στον κωδικό δεξιώσεις υπάρχουν 8.000 ευρώ και στην εκδήλωση «Γιορτή Επανάστασης στο Βουργαρέλι» ξοδεύονται περίπου 5.000 ευρώ. Μόνο ένας τραγουδιστής από την Αθήνα για να πει τραγούδια επαναστατικά λαμβάνει αμοιβή 1.240 ευρώ. Ο παραλογισμός συναντά την κατάχρηση εξουσίας.
Πολλά τα θέματα, αλλά ετεροδημότες καθαρίστε τα βάτα. Έπνιξαν τους δρόμους. Καλά τα πανηγύρια αλλά «συν Αθηνά και χείρα κίνει».
* Ο Φώτης Χαχούλης είναι δικηγόρος, πρώην πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κεντρ. Τζουμέρκων