Στο στάδιο της διαβούλευσης εισέρχεται ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην σύγχρονη ιστορία της Άρτας, το οποίο αφορά την οριοθέτηση της κοίτης του Αράχθου, που ανάμεσα στα άλλα αναμένεται να θωρακίσει αντιπλημμυρικά την πόλη και παράλληλα όλη την ευρύτερη περιοχή έως τις εκβολές στον Αμβρακικό.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Παππάς
Το θέμα της διαβούλευσης φέρει τον τίτλο «Μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας Άρτ- ας καθώς και της ευρύτερης περιοχής που διέρχεται ο Άραχθος ποταμός μέχρι τον Αμβρακικό Κόλπο» και την ξεκινά ο Δήμος Αρταίων.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, της διαβούλευσης επί του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, άρχισε ήδη να αποστέλλει εκτυπωμένα τα βασικά της μέρη προς τους αρμό- διους εκπροσώπους του τοπικού δημόσιου βίου ώστε να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Σε ποιούς η πρόσκληση
Εκτυπωμένα τα βασικά μέρη της μελέτης αποστέλλονται στους επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων, προς την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Διεύθυνση Προγραμματισμού του Δήμου, με κοινοποίηση και προς τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Σωτήρη Χρηστούλη κι ακόμα προς: Διεύθυνση Πολεοδομίας και Χωροταξίας, Επιμελητήριο Άρτας, ΓΕΩΤΕΕ παράρτημα Άρτας, Δικηγορικό Σύλλογο, Κτηματική Υπηρεσία του νομού, υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτή Άρ- τας Γιώργο Στύλιο, Όλγα Γεροβασίλη (βο-υλευτή ΣΥΡΙΖΑ), Χρήστο Γκόκα (βουλευτή ΠΑΣΟΚ) και προς τον Αντώνιο Καραμπίνα, πρόεδρο Τοπικής Κοινότητας Αρταίων.
Σύμφωνα με την πρόσκληση, οι αποδέκτες καλούνται να καταθέσουν εγγράφως τις απόψεις τους έως την Τετάρτη 17 Αυγούστου, προκειμένου στη συνέχεια να κατατεθούν στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο, η συνεδρίαση του οποίου προσδιορίζεται για την Τετάρτη 24 Αυγούστου, ενδεχομένως όμως να διεξαχθεί και λίγο αργότερα.

Αναγκαίο έργο όσο ποτέ άλλοτε
Σύμφωνα με τα όσα είμαστε εις θέση να γνωρίζουμε, στη μελέτη περιγράφονται τέσσερα σενάρια για την καλύτερη λύση με σκοπό την διασφάλιση της αντιπλημμυρικής προστασίας, για την οποία σήμανε συναγερμός ιδιαίτερα τον Φεβρουάριο του 2015 όταν από τα ορμητικά νερά του Αράχθου δοκιμάστηκαν οι αντοχές του ιστορικού Γεφυριού, ενώ συνεχείς και επαναλαμβανόμενες είναι οι πλημμύρες στην πεδιάδα εξαιτίας της υπερχείλισης του ποταμού.
Τότε ήταν που η ΔΕΗ αναγκάστηκε να θέσει σε λειτουργία τον υπερχειλιστή του φράγματος Πουρναρίου, καθώς ανέβαινε επικίνδυνα η στάθμη της λίμνης. Και τότε ήταν επίσης που τα νερά του ίδιου ποταμού παρέσυραν και γκρέμισαν το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας.
Ως εκ τούτου επειδή ζούμε σε εποχές της κλιματικής αλλαγής κανένας δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος από τέτοια φαινόμενα, για το λόγο αυτό είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η κατασκευή αυτού του έργου.
Με την κατασκευή του θωρακίζεται ταυτόχρονα η πόλη και κυρίως η περιοχή Ελεούσας που βρίσκεται συνεχώς στο κόκκινο και κινδυνεύει ανά πάσα ώρα και στιγμή. Όσο για τη μελέτη που τέθηκε σε διαβούλευση πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν είναι η οριστική και πως γι’ αυτή θα ληφθούν υπόψη οι απόψεις που θα κατατεθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Πότε η οριστική μελέτη
Η οριστική εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη τέλος του 2023, οπότε και το έργο μπαίνει στην τελική ευθεία, εφόσον βέβαια εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για να ακολουθήσει η δημοπράτησή του. Το ποσό που θα απαιτηθεί υπολογίζεται στα 130 εκατ. ευρώ. Λόγω της αναγκαιότητας ελπίζεται ότι δεν θα εκφραστούν αντιρρήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τα όσα μάς αναφέρει ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, οι προσπάθειες και οι πιέσεις ξεκινούν από τώρα ώστε να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση.

Ποιά τα τέσσερα σενάρια, ποιό το βέλτιστο για το μελετητικό γραφείο
Η μελέτη που εκπονείται είναι για περίοδο επαναφοράς 100 ετών, κάτι που ζητείται σε μελέτες για τόσο μεγάλα έργα.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σ’ αυτή, τα υπολειπόμενα κυβικά νερού ανά δευτερόλεπτο που πρέπει να παροχετευθούν για να περάσουν τα υπόλοιπα (κυβικά) κάτω από την ιστορική Γέφυρα ώστε να μην κινδυνεύσει και παράλληλα να διασφαλιστεί η αντιπλημμυρική θωράκιση της Άρτας, ανέρχονται στα 1.400. Επομένως λόγος γίνεται για 1.400 κυβικά νερού παροχέτευσης, για τα οποία τα σενάρια είναι τέσσερα.
Σενάριο πρώτο: Κατασκευή δίδυμης σήραγγας, η οποία ως διπλή θα περνάει τα 1.400 κυβικά νερού ανά δευτερόλεπτο υπόγεια από τον λόφο Περάνθης, που θα εκβάλλουν στο ύψος του Αράχθου, λίγο πριν τη Μονάδα του Βιολογικού Καθαρισμού της πόλης και μετά την υπό κατασκευή γέφυρα που θα ενώνει Άρτα και Κεραμάτες.
Σενάριο δεύτερο: Ανοιχτή διώρυγα για την εκτροπή των 1.400 κυβικών που θα ξεκινά από το ύψος μεταξύ φράγματος Ιμαρέτ και λίγο πριν την Ελεούσα και θα καταλήγει σύμφωνα με το πρώτο σενάριο.
Σενάριο τρίτο: Κλειστή διώρυγα στο ίδιο σημείο με το δεύτερο σενάριο.
Σενάριο τέταρτο: Κατασκευή μιας μονής σήραγγας που θα περνάει στο ύψος του ρέματος Μπούση και στη συνέχεια υπόγεια από το λόφο Περάνθης και θα καταλήγει λίγο πιο πάνω από τη Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού και λίγο μετά την υπό κατασκευή γέφυρα Άρτας – Κεραματών. Και ταυτόχρονα κατασκευή μιας ανοιχτής διώρυγας που θα μοιράζονται τα κυβικά παροχέτευσης. Μέσω της μελέτης η ανοιχτή διώρυγα προβλέπεται να ξεκινά μεταξύ φράγματος Ιμαρέτ και λίγο πριν την Ελεούσα με κατάληξη στο ύψος της Μονάδας Βιολογικού επί της κοίτης του Αράχθου. Περιλαμβάνονται επίσης τρεις περίπου γέφυρες που θα τέμνουν τις τρεις επαρχιακές οδούς Άρτας – Γραμμενίτσας, Άρτας – Κωστακιών και Άρτας – Νεοχωρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας το τέταρτο σενάριο είναι αυτό που προτείνεται από το μελετητικό γραφείο, μένει όμως να δούμε αν μέσω της διαβούλευσης θα επικρατήσει κιόλας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ