Δεν πρόσθεσαν πολλές κενές θέσεις στο Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων τα τρία τμήματα της Άρτας. Το αντίθετο μάλιστα. Είναι χαρακτηριστικό ότι προέρχονται όλες από το τμήμα Γεωπονίας, από το οποίο ζητήθηκαν 150 και καλύφθηκαν οι 54, δηλαδή 96 λιγότερες, ενώ τα τμήματα Μουσικών Σπουδών και Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής κάλυψαν και με το παραπάνω όλες τις θέσεις.
Υπενθυμίζεται ότι πέραν των Ιωαννίνων, το εν λόγω Πανεπιστήμιο διαθέτει τμήμα στην Πρέβεζα που είναι το πολύπαθο Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής από το οποίο είχαν ζητηθεί 200 θέσεις και καλύπτονται οι 110, δηλαδή 90 λιγότερες. Άρα Άρτα και Πρέβεζα εμφανίζουν συνολικά 186 μείον. Στο σύνολο των 4.230 διαθέσιμων θέσεων εισάγονται 3.368 νέοι φοιτητές και απ’ ότι διαπιστώνεται οι περισσότερες κενές προέρχονται από τα 18 τμήματα των Ιωαννίνων, ήτοι 676. Συνολικά και στα 22 τμήματα οι κενές θέσεις είναι 862.
Τη μεγαλύτερη μείωση αριθμού εισακτέων στα Ιωάννινα εμφανίζουν τα τμήματα Πληροφορικής, Φυσικό και Μαθηματικό, κάτι που ιστορικά συμβαίνει για πρώτη φορά καθώς στο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ζητήθηκαν 225 και εισάγονται 69 (λιγότεροι 156), Φυσικής 235 και εισάγονται 90 (λιγότεροι 145), Μαθηματικό 250 και εισάγονται 79 (λιγότεροι 171). Από τα τρία συγκεκριμένα τμήματα οι εισακτέοι είναι συνολικά 471 λιγότεροι.
Λιγότερους εισακτέους από τις διαθέσιμες θέσεις εμφανίζουν επίσης τα τμήματα: Ιστορικό (109), Φιλολογίας (63), Φιλοσοφίας (111), ήτοι συνολικά 383. Το ποσοστό των κενών θέσεων για την ακαδημαϊκή χρονιά 2022-2023 ανέρχεται στο 20,38%.
Κατά την περυσινή ακαδημαϊκή χρονιά οι διαθέσιμες θέσεις και στα 22 τμήματα ήταν 3.623 και εισήχθησαν 2.657, με τις κενές θέσεις να ανέρχονται στις 966, ποσοστό 26,6%.
Το γεγονός ότι τα τμήματα Πληροφορικής, Φυσικής και Μαθηματικών βρίσκονται φέτος με πολύ χαμηλότερο βαθμό εισακτέων αποδίδεται στην επιλογή τους να ανεβάσουν τους συντελεστές εισαγωγής που αναφέρεται στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), θεωρώντας ότι έτσι θα ενισχύσουν τη φήμη τους. Οπότε για να το πούμε με την αγοραία έκφραση, κυριολεκτικά την πάτησαν.
Στην Άρτα
Στα τρία τμήματα Άρτας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων φέτος οι πρωτοετείς ανέρχονται συνολικά σε 479, με τη μερίδα του λέοντος να καταλαμβάνει το τμήμα Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής καθώς από τις 265 διαθέσιμες θέσεις εισάγονται 270. Από αυτούς 213 από τα γενικά λύκεια, 27 από τα ΕΠΑΛ και 30 από λοιπές κατηγορίες.
Για το εν λόγω τμήμα βελτιωμένη εικόνα εμφανίζουν και οι βαθμολογίες εισαγωγής. Ο πρώτος εισάγεται με 16.542 μόρια και ο τελευταίος με 9.039, ανεβάζοντας κατά 500 μόρια την βαθμολογία σε σχέση με πέρυσι. Όσον αφορά των αριθμό των εισακτέων αποτελεί αναμφισβήτητα τη «ναυαρχίδα» στην Άρτα και πλέον μπορούμε να πούμε ότι σταδιακά κατατάσσεται στα κατ’ επιλογή τμήματα.
Το τμήμα Μουσικών Σπουδών που αποτελεί μετεξέλιξη του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής (ΤΛΠΜ) επί ΤΕΙ Ηπείρου, συνεχίζει την πολύ καλή παράδοση, ανεβάζοντας παράλληλα τις… μετοχές του ως προς την προτίμηση των εισακτέων. Στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις ο πρώτος εισέρχεται με βαθμολογία 17.140 μόρια, δίπλα-δίπλα δηλαδή με τις περιζήτητες σχολές, και ο τελευταίος με 12.150 μόρια.
Στην ακαδημαϊκή χρονιά 2022 – 2023 οι διαθέσιμες θέσεις ήταν 150 , οι οποίες και υπερκαλύπτονται από τις ειδικές κατηγορίες. Από τους 155 συνολικά εισαχθέντες, οι 141 προέρχονται από τα γενικά λύκεια, οι 9 από τα ΕΠΑΛ και 5 από άλλες κατηγορίες και πλέον ως τμήμα καθιερώνεται ανάμεσα σ’ αυτά με την υψηλή προτίμηση. Όχι μόνο μεταξύ των τμημάτων της Άρτας αλλά και ολόκληρου του Πανεπιστημίου.
Το τμήμα Γεωπονίας παρά τη μείωση των διαθέσιμων θέσεων φέτος δεν κατάφερε να αυξήσει τον αριθμό των εισακτέων, όμως δεν είναι το μοναδικό. Σχεδόν την ίδια τύχη έχουν τα περισσότερα και κυρίως των περιφερειακών Πανεπιστημίων. Άλλωστε μεγάλος είναι και ο αριθμός τους. Από τους 150 εισακτέους που ζητήθηκαν, την προτίμησή τους έδειξαν 54. Από αυτούς 30 προέρχονται από τα γενικά λύκεια, 15 από τα ΕΠΑΛ και 9 από άλλες κατηγορίες.
Η εικόνα εκτιμάται ότι θα ήταν εντελώς διαφορετική αν δεν είχε καταργηθεί -ανάμεσα σε 37 σ’ όλη τη χώρα- το τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής που η λειτουργία του είχε ψηφιστεί με νόμο το 2018, καθώς θα αποτελούσε συνδετικό κρίκο με το Γεωπονίας. Κι ακόμα αν η κυβέρνηση δεν έδειχνε την αδιαφορία της για την δημιουργία του ΠΑΤΕΠΗ (Πρότυπο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρ- κο Ηπείρου) που αποτελεί αίτημα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κυρίως όμως της τοπικής κοινωνίας και των φορέων. Όλα νομίζουμε ότι θα ήταν εντελώς διαφορετικά, αν κρίνουμε βεβαίως και από τον αρχικό σχεδιασμό επί της προηγούμενης κυβέρνησης.