Αμφιβολίες το μυαλό μου βασανίζουνε πολλές, αμφιβολίες τρελές


Ένα από τα πολλά που ανέφερε η κ. Μαρία Ευθυμίου εκείνο το βράδυ που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του «Σκουφά», ήταν ότι κατά την διάρκεια της Επανάστασης του ’21 και κατά την ίδρυση του νεότερου Ελληνικού κράτους, πάρθηκε η απόφαση το νεοσύστατο κράτος να ομοιάσει στα κράτη της Δύσης. Αν και η Δύση ήταν θρησκευτικά καθολική, ενώ η Ρωσία ορθόδοξη, από το πρώτο κιόλας Σύνταγμά μας, ήταν φανερό ότι κοιτούσαμε Δυτικά.
Περίπου 150 χρόνια αργότερα, στις 12 Ιουνίου 1976, σε συζήτηση πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για το θέμα τής εντάξεώς μας στην τότε ΕΟΚ, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο πρεσβύτερος), δήλωσε από το βήμα: «Η Ελλάς, πολιτικά, αμυντικά, οικονομικά, πολιτιστικά, ανήκει εις την Δύσιν». Την ανανέωση της ισχύος του δόγματος ακολούθησαν με τις πράξεις τους πιστά ΟΛΕΣ οι Ελληνικές κυβερνήσεις, μέχρι και σήμερα. Άλλες φωναχτά και «περήφανα» και άλλες ψιθυριστά και πίσω από κλειστές πόρτες.
Δεν θα μπω καθόλου στον πειρασμό να αναζητήσω, αν κάναμε σωστά, ή λάθος που «ανήκομεν εις την Δύσιν», ή αν «η Δύσις θα έπρεπε να ανήκει εις ημάς», κι ένα σωρό άλλα ερωτήματα. Αυτό που έχει ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή, είναι εάν πράττεις ό,τι λες ότι πιστεύεις. Δηλαδή, εάν διατυμπανίζεις ότι σωστά «ανήκομεν εις την Δύσιν», το ακολουθείς έμπρακτα;
Η σημερινή κυβέρνηση είναι από αυτές που φωνάζουν το «ανήκομεν εις την Δύσιν» σε κάθε ευκαιρία και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, που την κατηγορούν ότι είναι «Δυτικότερη των Δυτικών». Με το ίδιο Δυτικό αφήγημα ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και η λεγόμενη μεταρρύθμιση της ανώτατης παιδείας, φτάνοντας σήμερα στην εγκατάσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Μόνο που υπάρχει ένα προβληματάκι. Για να βρίσκεται σε ισχύ ο επιθετικός προσδιορισμός «πανεπιστημιακή» στο ουσιαστικό «αστυνομία», θα πρέπει η αστυνομία να ελέγχεται και να λογοδοτεί στις πανεπιστημιακές αρχές και όχι στο υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. Γιατί απ’ ότι φαίνεται από τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα, στο υπουργείο αυτό έχουν μάλλον μπερδευτεί και ασχολούνται με την παλιά έννοια του όρου ΠΡΟ.ΠΟ., δηλαδή «ΠΡΟγνωστικά ΠΟδοσφαίρου» και όχι με τη νέα έννοια, δηλαδή «ΠΡΟστασία του ΠΟλίτη».
Το προβληματάκι συνίσταται στο γεγονός ότι σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα, αλλά ούτε στην Αμερική υπάρχει Αστυνομία που να λογοδοτεί στον Αρχηγό της ΕΛΑΣ και όχι στους Πρυτάνεις. Ταυτόχρονα, σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία που να πλακώνει χωρίς εξαιρέσεις τους φοιτητές στο ξύλο. Σε καμία χώρα της Δύσης, στην οποία «ανήκομεν» φυσικά. Υπάρχει άραγε χώρα που συμβαίνουν αυτά τα οποία εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση στην Ελλάδα; Βεβαίως και υπάρχει. Τα ίδια ακριβώς συμβαίνουν στην Τουρκία του Ερντογάν!
Γιατί εάν «ανήκομεν εις την Δύσιν», τότε πρέπει να αλλάξει άμεσα ο νόμος για την φερόμενη πανεπιστημιακή αστυνομία και να μην καταφεύγει ο πρωθυπουργός σε επικοινωνιακές ατάκες του στυλ: «Ή με τις βιβλιοθήκες ή με τις βαριοπούλες! Εμείς ξέρουμε από ποια μεριά είμαστε», όπως ανέφερε από το βήμα του 13ου συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ. Γιατί ακόμα και η επικοινωνία έχει ανάγκη από πράξεις να την στηρίζουν. Αλλιώς επιστρέφει μπούμερανγκ.
Ποιος μπορεί να πιστέψει ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι με τις βιβλιοθήκες, όταν ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης της κυβέρνησης Σαμαρά, έκλεινε πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες, λόγω διαθεσιμότητας (με προοπτική απόλυσης) προσωπικού. Όπως ανέφερε τότε υπεύθυνος του ΑΠΘ: «Αυτή τη στιγμή έχουμε 63 βιβλιοθηκονόμους, εκ των οποίων οι 23 μπαίνουν σε διαδικασία διαθεσιμότητας και κινητικότητας και γενικά θα φύγουν από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Αυτό σημαίνει ότι το 1/3 των βιβλιοθηκών που έχει το ΑΠΘ, επί της ουσίας πρέπει να κλείσουν».
Τελικά, θα απαντήσει ο σημερινός πρωθυπουργός στο επί της ουσίας ερώτημα, σχετικά με την πανεπιστημιακή αστυνομία: «Ανήκομεν εις την Δύσιν»; Ή θα μας αφήσει με Αμφιβολίες πολλές, Αμφιβολίες τρελές;
Ένοχος, υπεράνω πάσης Αμφιβολίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ