Η Ήπειρος υπήρξε στην αρχαιότητα κοιτίδα διαμόρφωσης των Ελλήνων
Μαγνητίζει με τον τρόπο διδασκαλίας της ιστορίας το κοινό όλων των ηλικιών και των βαθμών εκπαίδευσης. Υπηρετεί την επιστήμη της ιστορίας με έναν ξεχωριστό τρόπο και χαρίζει απλόχερα τη γνώση μέσα από διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα και διαλέξεις, ανταποκρινόμενη σε προσκλήσεις για ειδικές εκδηλώσεις σ’ όλη την Ελλάδα.
Η ιστορικός του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Ευθυμίου, θα τιμήσει και την πόλη μας το Σάββατο 14 Μαΐου ως ομιλήτρια στην εκδήλωση που διοργανώνουν ο Σύλλογος «ΣΚΟΥΦΑΣ» και το φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης «Αστρολάβος». Η εκδήλωση που τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου θα πραγματοποιηθεί στον «ΣΚΟΥΦΑ», 7:30 το απόγευμα, με θέμα «Αντέχοντας μέσα στον χρόνο: Ο Ελληνισμός το 1821 και στην διαχρονία».
Με αφορμή την εκδήλωση η Μαρία Ευθυμίου μιλάει στον «Τ» για την αξία της ιστορικής γνώσης, την συμβολή της ελληνικής γλώσσας στην διατήρηση του Ελληνισμού και της Περιφέρειάς μας στην διαμόρφωση της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, χαρακτηρίζοντας την Ήπειρο «πολύτιμο διαμάντι στο περιδέραιο αυτού του τόπου».
Ερ: Ποια από τις στιγμές της Ιστορίας έρχεται πρώτη αυθόρμητα στο νου σας όταν ακούτε για το νομό μας;
Απ: Μού έρχεται στον νου η έναρξη της Επανάστασης του 1821 στην Άρτα και οι σκληρές πραγματικότητες που την συνόδευσαν.
Ερ: Έχετε επισκεφθεί στο παρελθόν την πόλη μας ή αυτή σας η συνάντηση θα αποτελέσει την πρώτη δια ζώσης επαφή με τους Αρτινούς πολίτες;
Απ: Έχω δει, έως τώρα, μόνον ως περαστική την Άρτα. Είναι χαρά μου που, με την ευκαιρία της ομιλίας, θα την δω, πρώτα ο Θεός, λίγο καλύτερα.
Ερ: Κυρία Ευθυμίου, ποια είναι η άποψή σας για τις ιστορικές γνώσεις του μέσου Έλληνα και κυρίως των νέων;
Απ: Έχουμε, ως κοινωνία, σοβαρό πρόβλημα στον τομέα αυτόν. Χρειάζεται σύντομα να συζητήσουμε σοβαρά επ’ αυτού και να το αντιμετωπίσουμε.
Ερ: Φταίνε τα βιβλία, ο τρόπος διδασκαλίας ή κάτι άλλο, που σε μεγάλο βαθμό διαπιστώνεται πως οδηγεί σε μικρή ή μπερδεμένη ιστορική γνώση τις νέες γενιές;
Απ: Σε μεγάλον βαθμό, φταίει η αποστήθιση που τούς ζητάται,καθώς και η έλλειψη χαράς πολλών εκπαιδευτικών για τη δουλειά τους΄. Αντίθετα, όσοι εκπαιδευτικοί δίνονται στο έργο τους, κάνουν θαύματα.
Ερ: «Αντέχοντας μέσα στον χρόνο: Ο Ελληνισμός το 1821 και στην διαχρονία», είναι το θέμα που θα αναπτύξετε στην εκδήλωση. Ποιος είναι ο σπουδαιότερος παράγοντας γι’ αυτήν την αντοχή μέσα στον χρόνο;
Απ: Είναι το προικιό της ελληνικής γλώσσας. Της σπουδαίας αυτής γλώσσας που μάς συνοδεύει χιλιάδες χρόνια τώρα και που μόνον εμείς και οι Κινέζοι έχουμε το προνόμιο να διατηρούμε ζωντανή επί τόσο μεγάλο διάστημα παρακολουθώντας της και με γραπτά κείμενα από το 1.500 περίπου π.Χ. μέχρι σήμερα. Δηλαδή, για 3.500 περίπου χρόνια.
Και είναι και το επιχειρείν. Με κυριότερο το επιχειρείν στην θάλασσα μέσω της ναυτιλίας μας που υπήρξε -και παραμένει- από τις σπουδαιότερες στον κόσμο.
Ερ: Κατά κοινή ομολογία, στην
σύγχρονη Ελλάδα επικαλούμαστε σε
δύσκολες στιγμές το ένδοξο ιστορικό
παρελθόν. Κάνουμε ωστόσο όσα θα έπρεπε σε συνέχεια αυτού στο παρόν;
Απ: Όχι, δεν κάνουμε καθόλου όσα έπρεπε και όσα θα μπορούσαμε να κάνουμε. Είμαστε, συχνά, ιδανικοί αυτόχειρες, παγιδευμένοι στα πάθη μας και στην τάση μας για πόλωση και σύγκρουση.
Ερ: Ποια η εμπειρία σας από το εγχείρημα του «Mathesis» των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, στο οποίο συμμετέχετε;
Απ: Η εμπειρία μου από την συμμετοχή μου στο Mathesis είναι εξαιρετικά θετική. Το εγχείρημα αυτό είναι από τις σπουδαιότερες εκπαιδευτικές προσπάθειες στην Ελλάδα και το παρακολουθούν δεκάδες χιλιάδες συμπατριωτών μας.
Πρόκειται για τα MOOCS του Πανεπιστημίου του Harvard, πολύ επιτυχώς προσαρμοσμένα στα ελληνικά πράγματα από τον Στέφανο Τραχανά και τους εκλεκτούς συνεργάτες του, στις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.
Ερ: Και κάτι τελευταίο. Ποια η συμβολή της Ηπείρου (και της Άρτας) στην διαμόρφωση της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας;
Απ: Η Ήπειρος υπήρξε στην αρχαιότητα κοιτίδα διαμόρφωσης των Ελλήνων. Τόπος ιερός, γεμάτος ενέργεια και μνήμες, έγινε πεδίο σημαντικότατης εκπαιδευτικής δράσης κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, χάρις και στους δεκάδες ξενιτεμένους της που, όντας επιτυχημένοι επιχειρηματίες, γενναιόδωρα χρηματοδότησαν σχολεία, δασκάλους, τυπογραφεία και εκδόσεις. Ενσωματώθηκε στον ελληνικό κορμό με τους Βαλκανικούς Πολέμους και αποτελεί πολύτιμο διαμάντι στο περιδέραιο αυτού του τόπου.