H μάχη του Γριμπόβου όπως και αυτή στα Πέντε Πηγάδια είναι από τις σκληρότερες που δόθηκαν το 1897 στην Ήπειρο.


Παρότι οι Οθωμανοί τα βρήκαν σκούρα στο Γρίμποβο και ετοιμάζονταν για υποχώρηση, λάθος κινήσεις από την Ελληνική πλευρά χάρισαν τη νίκη. Κρίνοντας με καθαρό μυαλό σίγουρα δεν θα άλλαζε τίποτα αλλά ίσως να μην είχαμε τόσους νεκρούς. Εκείνες τις δυο ημέρες σημειώθηκαν διάφορα γεγονότα, τα οποία μας είναι σήμερα άγνωστα αλλά μια και καταγράφτηκαν από τους πολεμικούς ανταποκριτές των εφημερίδων της εποχής, κρίνω σκόπιμο να αναφέρω μερικά.
1. Ο συνταγματάρχης Δράκος έφιππος έτρε- χε στο πεδίο της μάχης και ενθάρρυνε τους πολεμιστές του να πολεμούν. Έγινε στόχος των Τούρκων και έξι σφαίρες χτύπησαν το άλογό του.
2. Ένας δεκανέας πεζικού διατάχθηκε να πάρει μαζί του και έναν ιππέα και να προβούν στο εσωτερικό του εχθρού για κατασκοπία. Πράγμα που έγινε. Όμως οι Τούρκοι τους αντιλήφθηκαν και άρχισαν να τους ρίχνουν. Εκεί πληγώθηκε το άλογό του, όμως κατάφερε και επέστρεψε, μεταφέροντας σημαντικές πληροφορίες. Ο ανταποκριτής της Εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ αναφέρει πως ο δεκανέας αυτός ήταν ο γιος του πρωθυπουργού Ράλλη, ενώ δεν έμαθε ποτέ ποιος ήταν ο δεύτερος ιππέας.
3. Το βράδυ της μάχης του Γριμπόβου το στρατιωτικό νοσοκομείο της Άρτας γέμισε τραυματίες και ο αρχίατρος Αγγελίδης ανα-γκάστηκε να νοικιάσει ιδιωτικό κτήριο και προσπαθεί να περιθάλψει όλους τους τραυματίες. Πολλοί φέρουν βαριά τραύματα και βρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση, αλλά οι προσπάθειες του Αγγελίδη αποδίδουν καρπούς. Μόνο δυο έως τρεις θάνατοι σημειώθηκαν.
4. Ο ενωματάρχης της αστυφυλακής Ξυγκάκος μόλις έμαθε πως απεβίωσε ο αδερφός του, ο οποίος ήταν σε άλλο τάγμα, ζήτησε άδεια από τον διοικητή του Ράζελο να μεταβεί από το Γρίμποβο στην Άρτα να ασπαστεί τον αδερφό του, πράγμα που επέτρεψε ο διοικητής του. Ο Ξυγκάκος πήγε όντως στην Άρτα και επέστρεψε στη θέση του.
5. Πανικός στην πόλη. Η οπισθοχώρηση της α΄ και β΄ ταξιαρχίας προς την πόλη έφερε πανικό και πολλοί κάτοικοι μάζευαν τα πράγματά τους και συγκεντρώνονταν στους γύ- ρω λόφους έτοιμοι να εγκαταλείψουν την πόλη. Τότε άρχισαν να χτυπούν οι καμπάνες και να κάνουν εκκλήσεις στον κόσμο πως δεν διατρέχει κίνδυνος για να εγκαταλείψουν την πόλη.
6. Ώρα 16:00 στο Ιμαρέτ Φαΐκ πασά οι Τούρκοι υψώνουν λευκή σημαία και έρχονται προς την γέφυρα προκειμένου να παραδώσουν έγγραφο για ανακωχή.
7. Μετά το τέλος του πολέμου, οι Γαριβαλδινοί του Μπερτιέ θέλουν να αναχωρήσουν για Αθήνα αλλά τελεσίγραφο τους ειδοποιεί να παραμείνουν στην θέση τους γιατί τους χρειάζονται εκεί. Αυτό ήταν απλά μια πρόφαση. Αν δεν υπακούσουν οι Ελληνικές αρ-χές έπρεπε να τους αφοπλίσουν. Οι Γαρι- βαλδινοί έφυγαν και στο διάβα τους, τους έπιασε βροχή στο Μενίδι όπου σταμάτησαν για διανυκτέρευση. Το επόμενο πρωί το τάγμα αφοπλίστηκε. Τα αίτια ήταν άλλα, τα οποία έχω αναφέρει σε άλλη μελέτη.

Πηγές: Διάφορα άρθρα της Εφημερίδας Εμπρός, 8,9,10 Μαΐου 1897.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ